Как звучи прахолякът на Червената планета? Марсоходът Пърсивиърънс на НАСА

...
Как звучи прахолякът на Червената планета? Марсоходът Пърсивиърънс на НАСА
Коментари Харесай

Марсоходът Пърсивиърънс записа за първи път звука на прашна вихрушка на Червената планета

Как звучи прахолякът на Червената планета? Марсоходът " Пърсивиърънс " на НАСА по случайност се е оказал с включен микрофон, когато предходната година над него е минала буря от червен прахуляк, и е съумял да запише звука, съобщи Асошиейтед прес.

На първия по рода си запис, публикуван от учени във вторник, в продължение на 10 секунди се чува освен тътенът на пориви, достигащи до 40 километра в час, само че и блъскането на стотици прахови частици в марсохода.

Според откривателите шумът поразително наподобява на този на прашните вихрушки на Земята, въпреки и по-тих, защото рядката атмосфера на Марс основава по-приглушени звуци и не толкоз мощен вятър.

Прашната буря се е появила и е минала бързо над " Пърсивиърънс " предходната година, заради което аудиозаписът е къс, споделя Наоми Мърдок от университета на Тулуза, водещ създател на проучването, оповестено в " Нейчър къмюникейшънс ". Същевременно навигационната камера на марсохода е снимала изображения, до момента в който инструментът му за наблюдаване на времето е събрал данни.

" Пърси я хвана на мястото на престъплението ", споделя съавторът на проучването Херман Мартинес от Лунния и планетарен институт в Хюстън.

Снимани от десетилетия на Марс, само че нечувани до момента, прашните вихрушки са постоянно срещани на Червената планета. Тази, с която се е сблъскал " Пърсивиърънс ", е била в междинния диапазон с височина 118 метра, диаметър 25 метра и се е движила със скорост 5 метра в секунда.

Имайки поради, че микрофонът SuperCam на марсохода се включва за по-малко от три минути на всеки няколко дни, по думите на Мърдок несъмнено е било " шанс ", че той е работел на 27 септември 2021 година, когато се е появила прашната буря. Според учените шансът да бъде записан звукът й е едвам 1 към 200.

От 84-те минути, събрани през първата година, има " единствено един запис на прашна буря ", написа Наоми Мърдок в имейл от Франция.

Същият микрофон на мачтата на " Пърсивиърънс " даде първите звуци от Марс - така наречен марсиански вятър, скоро след кацането на роувъра през февруари 2021 година Последваха звуци от придвижването на марсохода и съпътстващия го мини-хеликоптер " Инджинюъти ", както и от пращенето на лазерите на " Пърсивиърънс ", които унищожават скалите.

Направените записи разрешават на учените както в никакъв случай до момента да изследват марсианския вятър, атмосферната турбуленция, а в този момент придвижването на праха, отбелязва Мърдок. Резултатите демонстрират какъв брой скъпи могат да бъдат акустичните данни в проучването на космоса, съобщи Българска телеграфна агенция.

В търсене на скали, които биха могли да съдържат следи от античен микробен живот, " Пърсивиърънс " е събрал до момента 18 проби в кратера Джезеро (Йезеро), където в миналото е имало речна делта. НАСА възнамерява да върне пробите на Земята след десетилетие. Хеликоптерът " Инджинюъти " е направил 36 полета, като най-дългият е траял съвсем три минути.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР