Как те ще бъдат изграждани, зависи от решения на експерти

...
Как те ще бъдат изграждани, зависи от решения на експерти
Коментари Харесай

Нено Димов: В зоната над Банско само спортни съоръжения

Как те ще бъдат изграждани, зависи от решения на специалисти и диспути. Това уточни министърът на околната среда и водите Нено Димов до момента в който отговаряше на въпроси на жители онлайн във Facebook, свързани с Национален парк "Пирин ".

Каквото и да е строителство отвън спортните уреди, от сорта на хотели и други здания, е неразрешено и няма никакви малки врати за възможните вложители в това отношение.

Няма капиталово предложение за втори въжен превоз, което да е импортирано публично в Министерство на околната среда и водите, съобщи министърът. При всички положения сега концесионният контракт не е изменен. Ние знаем, че има нов закон и договорът би трябвало да мине през разбор.

Действително в България има доста подобаващи условия за ски, преди години спортът беше доста по-разпространен. Надявам се, че програмата за развиване на спорта, заложена в съдружната политика, ще реализира триумф. Един съвременен курорт, колкото и съвременен да е той, няма да притегли толкоз туристи, колкото една ски дестинация.

Местните общности би трябвало да имат водеща роля, тъй като те са най- заинтригувани и за запазване на околната среда и за развиването на бизнеса и туризма, сподели Димов. Добре е спортните уреди да транспортират туристи и през останалите месеци, освен в зимния сезон.

В момента огромна част от туристите, които се качват, го вършат с коли, а това замърсява близките дървета. Ще обсъдя опцията качването да се реализира единствено с въжен превоз и да се забранят колите, сподели още министърът.

Искаме ли България да бъде ски дестинация, това би трябвало да се запитаме, сподели министър Димов. Излизайки от тематиката за Банско, би трябвало да приказваме и за Рила и за другите планини. Как ще се развие климатът е нещо, което допускаме, никой от нас не знае какво ще се случи, би трябвало да бъдат взети под внимание всички ограничения по отношение на въпроса за околната среда и световното стопляне.

В парка е позволена само санитарна сеч, това е детайл на положително стопанисване, отговори Димов на въпрос за изсичането на горите. Всеки млад бор може да стане остарял, а всеки остарял - в миналото е бил млад, беше отговорът на министъра дали 5 млади бора могат да компенсират една остаряла вековна мура. Таксата на концесионера се дефинира на база доходи, а не от втората въжена линия, сподели Димов по въпроса ще се усили ли таксата на концесионера, след построяването на втори въжен превоз.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР