Как се променя основният закон на държавата? Отговорът е: ударно.Тази,

...
Как се променя основният закон на държавата? Отговорът е: ударно.Тази,
Коментари Харесай

Как се променя основният закон на държавата? Ударно, за няколко дни

Как се трансформира главният закон на страната? Отговорът е: стремително.

Тази, и чака се другата седмица, Народното събрание влиза в парламентарен маратон.

Днес отрасловата комисия ще организира още едно съвещание - за публично разискване на импортирания на 28 юли план за промени в Конституцията, а на 8 декември (петък) ще е така наречен второ първо четене. И в случай че се има вяра на сметките на Делян Пеевски, а няма причина да не се, защото е обществена загадка, че той дирижира огромна част от законодателните процеси, другата седмица главният закон би трябвало да бъде дефинитивно признат.

На процедура планът бе подложен на публично разискване за малко време - на четири съвещания на комисията, откакто бе импортиран, не и преди този момент. Тук би трябвало да се калкулират и едномесечната лятна почивка на депутатите през август, както и предизборната почивка, която си гласоподаваха преди локалния избор в края на октомври и началото на ноември - отново в границите на месец.

Тоест, дебатът по измененията бе заключен на процедура в тези няколко съвещания на комисията по конституционните въпроси, въпреки подобен да се води от години - само че единствено що се отнася до структурата на правосъдната власт.

Очаква се, в случай че промените бъдат признати в описания от неофициалния водач на Движение за права и свободи незабавен порядък и в в началото оферти им тип, те да попаднат най-после в Конституционния съд. Отделно, през ноември опозицията в Народното събрание изиска от Конституционен съд да излезе с тълкувателно решение по въпроса " задъжително ли е съществуване на болшинство от три четвърти от всички народни представители за всяко от трите гласувания за приемане на закон за изменение или допълнение на Конституцията ".

Причината за този въпрос е, че до момента основниият закон постоянно е бил изменян с болшинство от 3/4, а в този момент следва това да се случи с гласовете на ГЕРБ, " Продължаваме промяната - Демократична Бъгария " и Движението - общо 168 (или малко над изискуемия най-малко от 160 гласа).

Първото гласоподаване на настоящия план бе на 6 октомври и мина навръх ръба - със 161 гласа, което наложи и двумесечното изчакване до декември.

Кому е нужно това пришпорване по този начин и не стана ясно. Практиката и за най-обикновения и безопасен закон е да има най-малко три, най-много 21 дни за оферти сред двете четения. Според " проекта Пеевски ", обявен за последно в края на предишния месец, на 12 декември ще е второто чете, а на 13-и ще е третото. Тоест измененията в главния закон са приравнени на промени в най-обикновен закон, по който няма разногласия и по тази причина се приема оптимално късият период за оферти сред четенията. 

Както Клуб Z писа, вероятни са въпреки всичко промени - с оглед събраните отрицателни мнения по някои текстове. 

Възможно е да не се отстраняват указите на президента при назначението нан така наречен трима огромни - ръководителите на Върховен административен съд и Върховен касационен съд и основният прокурор. Има настройка и да се остави пленумът на двата съвета - съдийски и прокурорски, само че с орязани пълномощия. Вероятно обвинител номер едно въпреки всичко няма да се трансформира в съсвсем административна фигура - ще му оставят метоодическото управление. Ще се понижат и мандатите на " тримата огромни ", без повторяемост.

В кръга на служебните министър председатели може да бъдат включени и омбудсманът и ръководителят на Сметната палата.

Двойното поданство пък може да се допусне единствено за националните прредставиттели, само че не и за министрите и президентът, както планува импортираният план.

Ключовото обаче е написаното желание регулаторните и контролни органи да може да се назначават с болшинство от 2/3. Става въпрос за концепция, съгласно която управленията на значимите за страната органи ще се избират от Народното събрание с квалифицирано, а не с нормално (121 гласа) болшинство,  както е в този момент. Т.нар. сглобка от ГЕРБ и ПП-ДБ разполага с нормално болшинство. Но с Движение за права и свободи става към този момент квалифицирано.

" Ще се заложи 2/3 болшинство за всички регулатори, назначавани от Народното събрание, както и за Конституционния съд ", безапелационен бе Пеевски при неофициален диалог с публицисти още в края на септември.

С други думи - след приемането на главния закон, Народното събрание ще се залови с подмяната на регулаторите с изтекли мандати, като Движение за права и свободи може да се трансформира в незаобиколим фактор в избора на новите им титуляри. Движението към този момент получи подуправител на Българска народна банка, макар че на процедура ГЕРБ и ПП-ДБ нямат потребност от неговите гласове за редовите гласувания в Народното събрание.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР