Как се промени профилът на народния представител през годините? Вместо

...
Как се промени профилът на народния представител през годините? Вместо
Коментари Харесай

Какви депутати си избирахме преди и какви – сега

Как се промени профилът на народния представител през годините? Вместо адвокати и админи, от ден на ден екзотика и ексцентрични решения, настояват политическите наблюдаващи.

Освен лекари в годината на COVID-19, в селекцията на партийните листи попаднаха рекорден брой футболисти, артисти и музиканти.

Иван Костов, Любен Корнезов, Андрей Пантев, Юнал Лютфи – по този начин изглеждаше тежката артилерия на парламентаризма в миналото. Днес обстановката е по-различна. „ Професионализмът в средите на народните представители пада с всяка последваща легислатура. Това не е проблем на народните представители, това е проблем на политическите партии, които не могат да намерят положителните кандидатури с цел да ги сложат в листите си “, счита Пламен Киров от Катедрата по конституционно право на СУ.
Снимка: bTV
В неналичието на адвокати в държавния орган, който написа законите, специалисти като проф. Киров виждат главен проблем: „ Това е потресаващо, няма различен подобен парламент в Европа. В идващия парламент нищо чудно лекари да попълнят правната комисия, подобен напор от лекари в никакъв случай не е имало “.

Интелектуалният капацитет на народните представители постоянно остава мистерия за гласоподавателя. От МЕНСА регистрират, че 7 следващи пъти преди избори са канили претендентите да тестват своя коефициент на просветеност. Напразно.

„ Когато искаш да управляваш други хора, би трябвало да представиш персоналните си качества. едно от тях е интелигентността. За жал. до момента от 35 – 40 000 претенденти общо са се отзовали към 30 индивида. Няма по какъв начин да реши самият гласоподавател за кого да даде своя глас “, разяснява зам.-председателят на МЕНСА България Христо Радков.
Снимка: bTV
Така последователно лицето на парламентаризма се трансформира и традициите в него отмират, обобщават политически наблюдаващи. През миналите 4 години беше прекратена още една традиция. Депутатите заседават към този момент в нова постройка – някогашния Партиен дом. В него всеки има личен кабинет, само че пък няма никакъв късмет да бъде показан от медиите в неконтролирана среда.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР