Как се избира кмет с един глас - провери екип

...
Как се избира кмет с един глас - провери екип
Коментари Харесай

Избират кмет в село без жители

Как се избира кмет с един глас - ревизира екип на " По света и у нас ".

След измененията в Изборния кодекс, съгласно които всички села с регистрирани по непрекъснат адрес повече от 100 поданици ще избират кмет, се покачва внезапно броят на кметствата. Такъв е образецът и с крумовградското село Сладкодум. То, става известно, съществува само по документи и има единствено един гражданин. А единственият претендент за кмет е от прилежащото село.

Тръгваме към Сладкодум, ситуирано в планината над Крумовград. Пътят към селото свършва в прилежащото Морянци. Оттук към махалите на Сладкодум се продължава по черен път. По непрекъснат адрес са регистрирани 106 индивида. На една от пътеките, обаче срещаме единствения, в действителност живеещ тук- Ибрям Кадир.

" – Никой не живее тук.

Българска национална телевизия: Да, но ще избирате кмет?

– Тук вълците живеят. На кого тоя кмет.

– Колко индивида живеете тук?

– Няма никакъв човек, аз съм самичък тук. Няма никакъв човек тук.

– Ти от какъв брой години живееш тук?

– 86! ", сподели Ибрям Кадир.

Ибрям споделя, че като схванал, че ще избират кмет на селото, което съществува единствено на документи, писал писмо до президента, Народното събрание и Министерския съвет и предложил вместо за заплата на кмет, да дадат парите на болничното заведение.

" Комисия за надзор. Държавен надзор да дойдат тук и да видят има ли къща има ли някой да живее ", разяснява Ибрям Кадир.

Дали има къщи и дали някой живее в тях решаваме да проверим и ние.

По пътя в търсенето на гласоподавателите на Сладкодум намираме ето тази врата, която би трябвало да отворим, с цел да продължим и в това време да осъществим заръката на надписа: " минаващи, затваряйте портата ".

Пет километра след портата стигаме и до тогавашния център на Сладкодум. За тогавашния живот тук припомнят единствено електрическите стълбове, останали към този момент без жици.

В Сладкодум не намираме гласоподаватели, не намираме постройка на кметството, нито помещение, в което да работи секционната изборна комисия. Както виждате, обаче има доста полуразрушени къщи, в които от десетилетия, явно никой не е стъпвал.

По закон, обаче селото би трябвало да избере кмет.

" По адресна регистрация жителите са над 106 индивида, което значи, че ще има избори, а гласоподавателите са единствено пет.

Българска национална телевизия: Избирателите са единствено петима и петима души ще изберат един кмет?

– За огромно страдание, да! ", сподели Атанас Тюрдиев, ръководител на Общинска изборна комисия – Крумовград.

За да извърши наредбите на Закона общинската изборна комисия е разкрила СИК за селото в прилежащото Морянци.

" Българска национална телевизия: И там вършиме една секционна изборна комисия за петима гласоподаватели, те май членовете на СИК са повече от гласоподавателите?

- Членовете на секционната комисия са 7 индивида, да ", разяснява Атанас Тюрдиев.

Поради липса на поданици в Сладкодум се наложило да търсят искащи за Секционната изборна комисия от близките обитаеми места. Оказва, че в община Крумовград селата където ще се избира кмет са се нараснали съвсем двойно спрямо локалните избори преди 4 години.

" В 38 кметства са избирали кмет на кметства, а в този момент сега ще се избира в 65 обитаеми места. Т.е съвсем двойно са се вдигнали? – Увеличили са се с 27 обитаемоте места където ще се избира кмет на кметства ", заключи Тюрдиев.

От общо 65 кметства в 54 претендентът на изборите на следващия ден е единствено един и ще бъде определен за кмет даже да получи единствено един глас.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР