Как с окончателните промени в Закона за лекарствата в хуманната

...
Как с окончателните промени в Закона за лекарствата в хуманната
Коментари Харесай

Лъчезар Иванов: Ще гарантираме ред и прозрачност за търговията и вноса на лекарства

Как с окончателните промени в Закона за медикаментите в хуманната медицина ще се подсигурява ред и бистрота при вноса и търговията с лекарства у нас, ще има ли проследимост и по-голяма досегаемост на препаратите вместо медицински туризъм до прилежащите страни Tribune.bg беседва с народния представител от ГЕРБ-СДС доктор Лъчезар Костов.

Г-н Иванов, какви промени направи Народното събрание в Закона за медикаментите, които да подсигуряват проследимост и досегаемост на медикаментите?

С измененията се дефинират отговорностите и стиковката на институциите у нас по отношение на използването на Специализираната електронна система за следене и разбор на лекарствените продукти/СЕСПА/. Освен това се изисква всички компании вносители и експортьори на медикаменти да се записват по СЕСПА, всички лекарства да имат кодове по СЕСПА и народен идентификационен номер, което ще разреши всички препарати, които влизат в страната, да бъдат регистрирани по европейската стратегия и да разполагат с народен номер. Към СЕСПА следва да се включат и всички участници в разпространяването на медикаменти, в това число лечебните заведения и аптеки. По този метод ще имаме проследимост на всеки препарат къде се намира, а по-нататък ще се знае и по кое време е прибавен, с което ще имаме цялостна изясненост къде е медикаментът и в случай че е продаден - от кого, в случай че се заплаща от НЗОК.

А тези препарати, които се внасят от реекспорт и се заплащат от Здравната каса?

И те са включени. Фирмите за реекспорт също са задължени да се записват в осведомителната система. Така ще се знае къде, от кого е реекспортирано нещо в и от страната.

А компаниите, които заобикалят закона ще понесат ли глоба?

За да не се заобикаля закона към този момент се постановат съответни санкции за първо и второ нарушение. А препарати, които нямат регистрация по системата СЕСПА и народен номер, няма да могат да се търгуват против пари от публичния фонд – Здравната каса, т.е. не могат да бъдат заплащани от НЗОК, до момента в който не получат тези номера. Така ограничаваме опцията в страната да влизат препарати, които нямат съответната идентификация. Така ще подсигуряваме ред и бистрота за търговията и вноса на медикаменти.

Имаше случаи, в които лекарства са импортирани от компании за реекспорт у нас и не разполагат с номера по СЕСПА, само че се продават в аптечната мрежа?

Това се осъществяваше, когато, да вземем за пример в Австрия или Германия даден препарат се задържа и нямат нужда от него, те го внасят в България като генерик/заместител на истинското лекарство/ и без да има народен номер и регистрация препаратът се продава в аптеките, свързани с вносителите. Идва пациент с рецептура от НЗОК, те му споделят – това е със същото качество, единствено че е генерик и осъществят препарата на пазара у нас. С измененията към този момент стопираме този метод за възнаграждение с публичен запас на тези лекарства от реекспорт. Ако желаят, могат да го продават против възнаграждение, само че не могат да го продават по линия на Здравната каса досега, в който компаниите не получат код за лекарството. Така стопираме опцията за подмяна в аптеките, което е също нарушаване, само че в този момент това нарушаване ще бъде глобено.

Достатъчни ли са тези промени в Закона за медикаментите, с цел да знаем какво плащаме за лекарства с публичен запас?

Това беше първата смяна. Предстоят и други. Ще се стремим да се подсигурява, че компаниите ще афишират какво количество от лекарството е влезнало в страната. Сега количеството се води фирмена загадка и по този метод ние не може да хванем какво има в складовете. При последната смяна на разпоредба на здравното министерство се дефинира, че компаниите би трябвало да поддържат наличия в склада си - 60% от потребностите на пациентите у нас. А тези количества изобщо не стигат до пазара. Така че има още промени, с които да се урегулира лекарствената търговия в България, с цел да може всички жители, които имат нужда, да получават препаратите тук, а не да ги купуват от Турция или Гърция.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР