Как най-старият Коран в Южна Африка беше спасен от мюсюлманите от Кейптаун

...
Коран - изрядно написан на ръка преди повече от 200
Коментари Харесай

Коран - изрядно написан на ръка преди повече от 200 години от индонезийски имам, който е бил прогонен в южния край на Африка от холандски колонизатори - е гордостта на мюсюлманите от Кейптаун, които ревниво я пазят в джамия в историческия квартал Бо Каап на града.

Строителите го откриха в хартиена торба на тавана на джамията Аувал, докато го разбиваха като част от ремонта в средата на 80-те години.

Изследователите смятат, че имам Абдуллах ибн Кади Абдус Салам, известен като Туан Гуру или Главен Учител, е написал Корана по памет в някакъв момент, след като е бил изпратен на Кейптаун като политически затворник, от остров Тидор в Индонезия през 1780 г., като наказание за присъединяване към съпротивителното движение срещу холандските колонизатори.

"Беше изключително прашно, изглеждаше така, сякаш никой не е бил на това таванско помещение повече от 100 години“, казва пред BBC Касием Абдула, член на комитета на джамията.

"Строителите откриха и кутия с религиозни текстове, написани от Туан Гуру."

Неподвързаният Коран, включващ свободни страници, които не бяха номерирани, беше в изненадващо добро състояние, с изключение на първите няколко страници, които бяха протрити по краищата.

Черното и червеното мастило, използвано за ясно четливото калиграфско писане на арабски шрифт, беше и все още е в много добро състояние.

Голямото предизвикателство за местната мюсюлманска общност в стремежа им да запазят един от най-ценните артефакти в тяхното богато наследство, което датира от 1694 г., беше да гарантира, че всички страници, съдържащи Корана повече от 6000 стиха бяха поставени в правилната последователност.

Тази задача беше поета от покойния Маулана Таха Караан, който беше главен юрист на базирания в Кейптаун Мюсюлмански съдебен съвет, заедно с няколко местни учени на Корана. Целият процес, който завърши с подвързване на страниците, отне три години.

Оттогава Коранът е изложен в джамията Аувал, която е основана от Туан Гуру през 1794 г. като първата джамия в днешна Южна Африка.

Три неуспешни опита за кражба на безценния текст накараха комисията да го постави в огнеустойчива и бронирана гилза в предната част на джамията преди 10 години.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР