Как може да проверите дали вашите здравноосигурителни права са прекъснати,

...
Как може да проверите дали вашите здравноосигурителни права са прекъснати,
Коментари Харесай

Как да проверите дали са ви внесени здравни осигуровки

Как може да ревизирате дали вашите здравноосигурителни права са прекратени, поучават специалистите на Национална агенция за приходите. Това става:
 
    посредством електронната услуга на Национална агенция за приходите " Здравноосигурителен статус ". Вижте: Описание на услугата
    посредством позвъняване на телефон 0700 18 700 Информационен център на Национална организация за приходите (НАП), на цената на един разговор;
    на място, в офисите и териториалните дирекции на Национална агенция за приходите (ТД на НАП) в страната.
 
Кога губите здравноосигурителни права?
 
Здравноосигурителните права на жителите, които се обезпечават за своя сметка (упражняващи свободна специалност и/или занаятчийска активност по регистрация; еднолични търговци, притежатели или съдружници в търговски дружества; регистрирани аграрни стопани или тютюнопроизводители; лицата, обезпечени по реда на член 40, алинея 5 от Закона за здравното обезпечаване и др.) се прекъсват, в случай че не са импортирани повече от три месечни здравноосигурителни вноски за интервал от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца, предшестващ месеца, в който на лицето е оказана здравна помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса.
 
Как да възстановите здравноосигурителните си права?
 
Когато здравноосигурителните права са прекратени, т.е. за последните 36 месеца липсват повече от три вноски за здравно обезпечаване, с цел да бъдат възстановени  правата би трябвало да са заплатени всички отговорности за здравно обезпечаване за последните 60 месеца. 
 
Как да платите здравноосигурителните си вноски?
 
    По банков път.
 
Осигурителните вноски по Закона за здравно обезпечаване се внасят по банковата сметка за здравноосигурителни вноски на способената Търговско дружество на Национална агенция за приходите.

Здравното обезпечаване на Едноличен търговец (ЕТ)
   
Без такси с дебитни и кредитни карти Mastercard, Maestro, Visa, Discover, Diners club и Bcard посредством конфигурираните физически ПОС терминали на работните места в салоните за обслужване на Национална агенция за приходите.
    С пощенски запис.
    Чрез електронната услуга на Национална агенция за приходите за заплащане на налози, осигурителни вноски и обществени отговорности по интернет.
 istock istock
Справка за размера на дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях може да извършите на интернет страницата на Национална агенция за приходите посредством електронната услуга на Национална агенция за приходите " Здравноосигурителен калкулатор ".
 
Необходимо е да знаете, че дължимите здравноосигурителни вноски, се внасят в размерите, избрани за съответните интервали, за които се дължат.
 
Вноските за здравно обезпечаване за лицата, които се обезпечават за своя сметка, се дължат до 25-то число на месеца, идващ месеца, за който се отнасят.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР