Как изглежда най-богатата бизнес компания, съществувала някога в света? Apple

...
Как изглежда най-богатата бизнес компания, съществувала някога в света? Apple
Коментари Харесай

Коя е най-скъпата компания в историята? Не е Apple или Microsoft

Как наподобява най-богатата бизнес компания, съществувала в миналото в света? Apple или Microsoft незабавно ни идват на разум, само че в историята има доста по-мощни стопански структури. Сред тях е Холандската източно-индийска компания, водач в класацията на специалистите по стопанска история.

Деветте най-богатите компании в света в историята съгласно Daily Finance:

1. Dutch East India Co.

2. Mississippi Co

3. South Sea Co

4. Saudi Aramco

5. PetroChina

6. Standard Oil

7. Microsoft

8. Apple

9. Bell System.

Dutch East India Co. (Холандска източноиндийска компания - Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), 1602-1799) е първата в света мултинационална компания, която търгува с екзотични подправки по целия свят. Бреговете на Индонезия притеглят търговци от Испания и Англия, само че холандците са тези, които съумяват да завоюват борбата за запаси и да станат " господарската раса " в многонационалната Източна Индия (съвременна Индонезия). Холандската източно-индийска компания е:

· Първата частна компания в историята, която е напълно благосъстоятелност на акционери

· Първата компания, която емитира акции

· Сферите на въздействие на компанията са Америка, Африка, Япония и Малайските острови

· 7,5 трилиона $ би била цената на VOC през днешния ден, поправена с инфлацията: това е няколко пъти повече от пазарната стойност на актуалните колоси катоApple, Microsoft, Amazon или Гугъл.
 Снимка 440144
Източник:

Как нидерландците станаха господари на Източна Индия

През 16-ти век крайбрежието на Индонезия е било разпокъсана територия с вулканични острови и кралства, воюващи между тях. Мисионери, търговци и авантюристи от цялостен ​​свят прибавиха цвят, продавайки подправки, злато и даже вяра. Холандците не бяха изключение: техните шпиони откраднаха карти от китайски и португалски търговци и по-късно взеха решение да отплават за скъпи артикули до Източна Индия.

Успешният бизнес " не се получи " незабавно: четири холандски кораба бяха разрушени, те трябваше да убият явански и португалски търговци и локален принц на остров Мадура. Въпреки кървавата диря, командирът на холандските кораби Корнелис да Хаутман се завърна в Холандия, като сполучливо извърши задачата си - беше прокаран пряк път на изток и започва акция за продажба на " златни подправки ".

Кои подправки костваха злато? Карамфил и индийско орехче се купуват в Ротердам и Амстердам, търговията се развива от Малука до Абон и носи на холандците облага от 400%.

Въпреки очевидния триумф на предприятието, имаше редица неразрешими проблеми:

Еднократните пътувания за подправки от Холандия до Източна Индия носеха риск за живота и парите

Британците и португалците - директни съперници на VOC, стартирайки сходни експедиции.

За да резервира превъзходство в Източна Индия, холандското държавно управление взема решение да последва образеца на Англия с нейната британска комерсиална компания и основава своя лична Vereenigde Oost-Indische Compagnie ( " Обединена холандска източноиндийска компания " ) през 1602 година, която съществува съвсем 200 години.

Собствениците на компанията съумяват бързо да провеждат надзор върху търговията и да оцелеят измежду съперниците от Европа: през 1610 година VOC основава поста на общоприет губернатор в Източна Индия и " Съвет на нациите " в Холандия, с цел да управлява финансовите каузи, през същия интервал първата централа се появява в Амбон. Ян Питерзун Кун, първият шеф, оказа помощ на компанията да завладее всички пазари и сполучливо да изтласка съперниците, след което опциите на компанията станаха съвсем неограничени.

Холандците получават опция да:

· Сечат монети

· Да санкционира ивскрава взатвор

· Подписват контракти

· Водят войни

· Прокарват закони

· Изграждат замъци

· Заграбват земи
 Снимка 401171
Източник:

Индийското орехче е повода за няколко англо-холандски войни

Индийското орехче се трансформира в най-ценената фалшификация в Европа: смяташе се за афродизиак и опиат, а също по този начин потискаше миризмата на гнило месо и се използваше по време на чума. Цената на индийското орехче в Европа беше 68 000 пъти по-висока от първичната цена на единственото място, където растеше индийското орехче - на отдалечените острови на Индонезия.

В опит да завладеят източника на неповторимата фалшификация, британците отварят търговски постове от Калимантан до Суматра при започване на 1600 година, трансформирайки се в директни съперници на холандската VOC. В отговор холандците, водени от губернатора Кун, разграбват пристанищния град Джаякарта, основават щаб върху руините на града и преименуват мястото на Батавия (съвременна Джакарта). И всичко това поради неповторимото индийско орехче, което пораства единствено по тези места! Между другото, британците водят две войни за дребния остров Рун, пробвайки се да го отвоюват от холандците. В резултат на това холандците трябваше да се откажат от известния американски остров Манхатън, ситуиран на другия завършек на света, след което британците най-сетне се отхвърлиха от претенциите си към остров Рун.

2 години след кървавото кръвопролитие на съперниците, холандците изтезаваха и убиха 10 търговци на британската компания, също така започнаха кланета в Амбон и островите Банда. В резултат на това съперниците нямаха различен избор, с изключение на безшумно да се отдръпват към по-безопасните крайбрежия на Индия и Китай. Уникалният и богат свят на Индонезия беше в желязната хватка на холандците.

· Компанията се състоеше от 20 000 бойци, 150 търговски кораба, 50 000 търговци

· VOC изплати 40% от първичната инвестиция на своите акционери

· В Бали се продаваха плебеи и опиат

· Корабите превозваха индийско орехче, карамфил, черен пипер, захар, тютюн и кафе до Европа

· Частна войска и 40 военни кораба охраняваха търговците

· Земите на частната компания се простираха от Суматра и Тернате до Малуки.

Какво унищожи компанията

Невероятният триумф се оказа краткотраен и скоро компанията стартира да гние от вътрешната страна:

Корупция - макар високите санкции чиновниците сключваха покупко-продажби зад тила на началниците си.

Спадът в търсенето на артикули и появяването на съперници - търсенето на захар стартира да пада още през 1720 година: Бразилия предлага своята захар на по-ниска цена.

Друга война с британците - четвъртата война - унищожи холандската страна съвсем изцяло.

Три събития дефинитивно довършиха компанията:

Холандците продължиха да сплашват съперниците си с свирепост, само че един ден прекалиха. Клането на китайци в Батавия подкопа доверието на акционерите

Французин контрабандно придвижва разсад от индийско орехче в Карибско море. На новото място растението сполучливо се вкорени, което подкопа монопола на холандците

През 1778 година настава вулканично изригване и цунами, което унищожава половината от горичките с индийско орехче.

През 1779 година компанията най-сетне банкрутира (до огромна степен заради ширещата се корупция).
 Снимка 437142
Източник:

Как компанията поставя основите на актуалната индонезийска страна

Въпреки цялата свирепост, компанията е образец за невиждан финансов триумф, както и образец за въздействието, което един бизнес може да има върху страната:

Търговците потеглят на пътешествия от едната страна на големия Малайски архипелаг до другата - това оказа помощ за установяването на границите на модерна Индонезия

VOC завещание - столица Джакарта, през 1600 година холандците първо изгарят дребния пристанищен град Джаякарта, след което построяват собствен личен, наричайки го Батавия. Възпитаните поданици на Джакарта към момента назовават ​​себе си Оранг Бетави

Батавия става седалище на VOC и е същинска цитадела с църкви, улици и канали. Между другото, в Джакарта към момента има канали, само че те не са приспособени към горещите тропици и носят зловонна миризма и заболявания

Холандците донесоха протестантството в Индонезия, което стана една от шестте религии в страната.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР