Как изглежда животът по средата през погледа на две художнички

...
Как изглежда животът по средата през погледа на две художнички
Коментари Харесай

"По средата" – Десислава Унгер и Ленче Андонова в галерия "Аросита"

Как наподобява животът по средата през погледа на две художнички – от България и от Северна Македония?

Изложбата „ По средата “ на Десислава Унгер и Ленче Андонова в столичната изложба „ Аросита “ разглежда визията за времето и пространството. Времето като действителност, в която всеки един живее и основава.

Десислава Унгер и Ленче Андонова приключват дружно живопис в Националната художествена академия в ателието на Андрей Даниел. Оттогава ги свързва близко другарство, шерване на хрумвания и общи планове. Едната живее в Париж, а другата – във Виена, само че пътищата им се засичат по средата в София.

Творбите на двете художнички са отблясъци на действителността посредством персонални прекарвания, движещи се сред нереални пейзажи и точно изрисувани форми. В тях се основава междинно, безвремево пространство, където се срещат концепциите им, там някъде посред, по средата се ражда прочувствен пейзаж, знак на времето, което тече или стопира.

" В монументалната графика на Десислава откриваме една самотна къща в средата на идиличен планински пейзаж. Къщата е в центъра на пространството, в центъра на света или центърът е самият човек, движещ и изменящ се. В серията рисунки „ Във вихъра “ се преплитат няколко пласта развихрени цветни петна и съответни форми, знаци на границата с невидимото. Десислава Унгер се интересува от индивида, от болката и фантазиите му, от значимостта на съществуването му, от животът, който се опълчва на хаоса и зависимостта ни един от различен.

Ленче Андонова проучва тематиката за времето посредством спомените, посредством натрупването и наслагването на обекти, от време на време до степен на изличаването им. Серията „ Reminiscence “ се състои от картини, въодушевени от избледняващи мемоари. Колажи с пощенски марки са покрити с хартиени плътни облаци, поглъщащи съществуващият облик. Te основават непрозрачнa тъкан, която оставя единствено няколко неразбираеми форми на назад във времето, като отдалечен спомен.

„ Calendula “, е комбинация от дребни обекти, въодушевена от архитектурата на растенията, техният филотаксис, естествената им геометрия, която се претопява в монохромни спирали.

Самият развой на струпване и колекциониране на обектите, като материал за творбите продължава от време на време с години. Повтаряемостта, отстраняването на обекта от подтекста и използването му, в тази ситуация – пощенски марки, торбички от чай, употребена хартия и бирени тапи, изследва паметта на материала и границите му на повторна приложимост и промяна. "
Изложбата може да бъде забелязана до 19 януари в столичната изложба " Аросита ".
Младата македонска художничка Ленче Андонова споделя повече в " Артефир ".
Чуйте – в звуковия файл.

Ленче Андонова е родена 1982 в Скопие, Македония, работи и живее в Париж, Франция. Завършва живопис в Националната художествена академия, София, и изложбено изкуство и сценография в Университета в Мец във Франция. Участва в многочислени изложения, сред които Колекцията BIC, Париж (2018); Palais des monteurs, Пале де Токио, Париж, Франция (2016); Паратиссима, Международен панаир за модерно изкуство Торино, Италия (2014); Биенале за млади художници в Москва, Русия, (2010).

Десислава Унгер е родена през 1980 година в София, България. Живее и работи във Виена, Австрия. Завършва живопис в Националната художествена академия, София, и графика в Университета за приложни изкуства във Виена. Нейни произведения са показани в голям брой групови изложения. Произведенията ѝ са част от сбирките: Музей Албертина / Графична сбирка, Виена; Колекция на град Виена, MUSA; Артотека на федералното държавно управление, 21er Haus; Университет за приложни изкуства, Виена; Национална художествена изложба, София; Международна фондация " Св. Св. Кирил и Методий " София и други
Снимки – галерия " Аросита "
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР