Как Европейската комисия може да финансира прилагането на мерки за

...
Как Европейската комисия може да финансира прилагането на мерки за
Коментари Харесай

Търсят се европари и за биосигурност в селските задни дворове

Как Европейската комисия може да финансира използването на ограничения за биосигурност в задните дворове за развъждане на животни, след унищожаването на инфектираните с африканска чума свине и дезинфекцията на обектите е разискала земеделският министър Десислава Танева с еврокомисаря по опазването на здравето и сигурността нахраните Витянис Андрюкайтис.

Двамата се срещнаха във вторник в Брюксел, с цел да се разиска проект за дейности против неразпространението на заболяването, която все още върлува в 30 огнища. Само шест от тях са регистрирани обекти за развъждане на прасета и всички те са засегнатите промишлените комплекси.

Това заяви Десислава Танева пред БНР ден измежду диалога си с Андрюкайтис и увери, че поисканата от Брюксел 11 млн. евро помощ за компенсиране на засегнатите стопани няма да е единствено за свинекомплексите, каквато информация се появи преди ден, а ще е за всички регистрирани стопани. Обещаните от премиера Бойко Борисов малко прасе за всяко избито и 300 лева за стерилизация на дворовете ще се дават месец след умъртвяването на животните, стана ясно от думите ѝ.

" Тема " противозаконни стопанства “ не съществува за Европейска комисия. Не следва да има въобще, а камо ли да приказваме за обгръщането им в тези превенционни проекти или незабавни ограничения. Половината от срещата, на процедура, мина в пояснения за обстановката с персоналните стопанства, които не са регистрирани и нямат ограничения за биосигурност. Ще предложим в Превенционния проект за 2020 година ограничения, които са в посока биосигурност на дребните стопанства. Ще би трябвало да ги защитим и да намерим тяхното обосноваване в европейското ветеринарно законодателство, с цел да получим тази поддръжка ", сподели агроминистърът. По думите ѝ концепцията е в тези стопанства, след стерилизация, още веднъж да се отглеждат свине. Танева разгласи още, че легализирането на всички стопанства е мярка, която би трябвало да се предприеме без значение дали има африканска чума.

" Трябва да има построени ограничения за биосигурност, където се гледат прасета. Това е главното, което би трябвало да направим… Това, което вършим в Южна България, за да не допуснем вирусът да се разрасне при домашната свиня в Южна България, е в интерес на хората - с цел да усвоят месото, което са отглеждали ", уточни тя във връзка митингите на хората, отказващи да умъртвят непринудено животните си.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР