Как децата от едно средищно и защитено училище в погранично

...
Как децата от едно средищно и защитено училище в погранично
Коментари Харесай

Как децата в погранично село постигнаха по-добри резултати от средното ниво

Как децата от едно средищно и предпазено учебно заведение в погранично село съумяха да получат по-високи резултати на дребните матури от междинното за страната равнище?! Селото е Дуранкулак - най-североизточното обитаемо място на България, което се намира навръх границата с Румъния. А учебното заведение е " Свети Климент Охридски ".

Там се образоват 40 деца от 1 до 7 клас. Те са от няколко села, в това число и от град Шабла. Някога са били 120, само че демографският срив оказва своето въздействие.



" Аз мога да се похваля, че ние нямаме възпитаници, които не вървят на учебно заведение. Малкият брой възпитаници разрешава по-тесен контакт сред учителя и ученика. И което е най-интересното – който възпитаник при нас е приключил главно обучение, по-късно записва още веднъж своите деца при нас ", разяснява шефът Маргарита Тодорова.

Децата освен вървят с готовност на учебно заведение, само че и бележат впечатляващи резултати.

" В 4-ти клас се образоваха 7 ученика, а на националното външно оценяване по български език техният резултат беше по-висок от националния, от регионалния, от общинския. Имаме 3 шестици, 3 петици и 1 тройка. По математика резултатът е малко по-слаб, само че пък там е нашата горделивост, че един от нашите възпитаници има 100 точки ", сподели учебната директорка.

Философията на Марио за реализиране на цялостна шестица е простичка и при най-сложните задания.

" По принцип на доста деца им е мъчно с текстовите задания. За мене не са. Когато я схванеш, тогава можеш да я решиш. Ако я прочетеш веднъж и я сбъркаш, поради четенето да кажем, няма по какъв начин да я решиш. Трябва първо да си я прочетеш, да я схванеш и тогава умерено да си я решиш ", изясни момчето.

В учебното заведение има деца със специфични просветителни потребности, попадат и необразовани за възрастта си. Средната възраст на учителите тук е 50 години, само че началният курс е поверен на младите.



Няма преподавател, който да преподава единствено по един предмет. С навлизането на новите технологии се постанова да бъдат
ограмотявани и родители, с цел да боравят с цифровата раница.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР