Как да запазим доматите, краставиците и чушките за по-дълго? Градинарите

...
Как да запазим доматите, краставиците и чушките за по-дълго? Градинарите
Коментари Харесай

Как да запазим доматите, краставиците и чушките за по-дълго?

Как да запазим доматите, краставиците и чушките за по-дълго? Градинарите от дълго време са се научили да съхраняват реколтата си по разнообразни способи. Каквото и да кажете обаче, яденето на пресни зеленчуци е доста по-приятно и здравословно. Има несъмнено и такива, които се съхраняват идеално без специфични трикове до идващия сезон – бяло зеле , картофи , кореноплодни , тиква .

Но в този момент ще поговорим за това по какъв начин да запазим по-дълго време свежи нашите зеленчуци, които не са изключително подобаващи за това. А точно домати , чушки , патладжани , краставици , праз , както и карфиол и броколи .

Как да запазим доматите за по-дълго време?

За да имате лично отгледани домати по-дълго на масата, разумно е на първо място да удължите оптимално вегетационния им интервал. Освен това е добре да сте засадили подобаващи сортове домати, които устоят по-дълго време.

Създадени са специфични сортове домати, които имат RIN ген (т.нар. ген за опазване на качеството или ген за късно узряване). Тези домати постоянно не узряват и те се берат зелени или в бяла зрялост. Понякога реколтата им се съхранява чак до март.

Ако приказваме за елементарните сортове домати , тогава тези, които имат дебела кожа и дребен размер, се съхраняват най-добре. Подходящи са цели, здрави, наддали до присъщата за сорта млечна или бяла зрялост. Те би трябвало да бъдат събрани сухи денем, преди нощните температури да паднат под +8°C.

За да премахнете всички микроби, всеки плод би трябвало да се избърше с памучен тампон, потънал в розов разтвор на калиев перманганат или алкохол (водка), след което да се остави да изсъхне.

Доматите, които дават отговор на тези условия, се съхраняват най-добре при температура от +8…+10°C (за доста зелените е по-подходяща +12…+14°C) и мокрота 85-90%. Ако разполагате с помещение, което дава отговор на тези условия, деликатно увийте квалифицираните плодове в хартия (всеки поотделно), поставете ги на един пласт в дишаща кутия (картонена кутия) и покрийте със плява. Те ще устоят най-малко до Нова година, а в случай че ви потрябват по-рано, просто преместете част от доматите на закрито и те бързо ще „ узреят “.

Как да запазим доматите свежи за дълго време

Специални трикове! Някои градинари съхраняват зрели домати в буркани, поставяйки ги в хладно помещение (изба, мазе). Има два метода.

Плодовете с оптимални характерности се измиват, подсушават и слагат, без да се изцеждат, в стерилизиран буркан. Залейте с 3 с.л. лъжици алкохол, затворете гърлото с похлупак и деликатно обрърнете бурканът, с цел да се навлажнят всички домати със спирта. След това спуснете фитил в буркана и го запалете извън. Веднага откакто алкохолът стартира да гори, бързо затворете буркана с железна капачка.

Другият метод – стерилизирайте бурканите и на дъното на всеки буркан прибавете по 2 с.л. лъжици горчица на прахуляк. Измитите и подсушени домати се подреждат в бурканите, като се поръсват с малко горчица. След като ги напълните ги завийте с железни капачки. За един 3-литров буркан са нужни 5-6 с.л. лъжици горчица на прахуляк.

Как да запазим доматите, краставиците и чушките за по-дълго – краставици

Както при доматите, колкото по-дълго краставиците остават в положително здраве в градината, толкоз по-дълго ще образуват плодове. По принцип краставиците се съхраняват мъчно, тъй че 2 седмици е оптималното време за тях.

По-добре е да съхранявате пресни, дребни, зелени (не презрели), цели, с останали дръжки краставици. Не е належащо да ги миете, с цел да не нарушите естествения предпазен пласт. Съхранявайте надалеч от други зрели или зреещи плодове. Оптималните параметри на околната среда са температура +7…+10°C, мокрота 85-95%.

За да увеличите периода на валидност на закрито до 10 дни, поставете краставиците в дишаща кутия и я увийте във влажна забрадка, като я намокряте всекидневно. Ако поставите краставиците в съд отвесно с „ опашките “ надолу, налейте малко студена вода и ги поставете на рафта на хладилника, където температурата е +6…+8°C. По този метод те могат да останат свежи за 3 – 4 седмици. Водата би трябвало да се сменя всеки ден.

Може да съхранявате краставиците в малко езерце. За да извършите това, вземете мрежеста торба, поставете някаква тежест в нея и я напълнете със пресните зеленчуци. След това ги спуснете във водата. Ако на мястото има бунар, тогава можете да поставите краставиците в кофа, да я покриете с забрадка и да я спуснете в кладенеца, тъй че дъното просто да допре водата.

Ако имате домакински ябълков оцет , може да удължите периода на валидност на краставиците. Те би трябвало да бъдат измити, изсушени, сложени в гевгир и сложени в съд с оцет (9%), излят на дъното. Дъното на гевгира не би трябвало да допира оцета. Покрийте всичко с забрадка и го преместете в хладно помещение (мазе или изба).

Как да запазим патладжаните за по-дълго време?

Патладжаните се съхраняват криво-ляво, само че можете да намерите метод към този зарзават. Не забравяйте, че когато е изложен на светлина, той, сходно на картофите, създава соланин, който може да аргументи мъка и натравяне в огромни количества.

За предпазване на патладжани е най-подходящо мрачно, добре проветриво помещение с температура +2…+6°C и мокрота 75-85%. Плодовете би трябвало да са млади, зрели, здрави, без механични повреди. Препоръчително е да ги отрежете с градинска ножица, като оставите ръкохватка с дължина към 2 см. Зеленчуците не би трябвало да се мият, а единствено деликатно да се избършат с мека суха забрадка.

Ако планирате да съхранявате патладжани в мазето, първо би трябвало да ги разпръснете на пода. След 2-3 седмици прегледайте и премахнете тези, които са почнали да се утежняват. Увийте останалите най-хубави зеленчуци в хартия, разстелете ги върху пълен пласт плява и покрийте с плътна забрадка.

Някои градинари съхраняват патладжани в кутии. Избраните плодове се слагат в дървена кутия върху пласт чист пясък, тъй че да не се допират един до различен. Всеки пласт се поръсва обилно с пясък, след което кутиите се трансферират в мазето. Още по-добре е да употребявате дървесна пепел вместо пясък, в него патладжаните могат да устоят по-дълго.

Как да запазим доматите, краставиците и чушките за по-дълго – чушки

Сладките и пикантните сортове пипер изискват друг метод: лютите чушки, даже когато са изсушени, не губят цената си, заради което нормално се сушат. Сладките чушки се събират в техническа зрялост – чушките са придобили тегло и размер, съответстващи на сорта, само че към момента са зелени на цвят. Те не престават най-дълго, постоянно до Нова година.

Ако плодовете са достигнали биологична зрялост, т.е. са придобили упования цвят, тогава те могат да се съхраняват за интервал от 1,5-2 месеца. Необходимо е да отрежете чушките със дръжката и по-късно да ги избършете с мека и суха забрадка.

За предпазване на сладки пиперки е оптимално мрачно, добре проветриво помещение с температура +8…+10°C (за зрели – 0…+3°C) и мокрота 80-90%. Плодовете се слагат в дървени касетки или картонени кутии, чието дъно е застлано с хартия.

За да запазите механически зрелите чушки по-дълго, преди да ги поставите в кутия, можете да опаковате всяка една в хартия или да я поставите в самостоятелни перфорирани пликове. Можете да покриете чушките с пясък или пепел, без да ги увивате – също като патладжаните.

Някои градинари пресаждат пипера от градината в саксия и го носят вкъщи, с цел да узрее. Това се прави и със сладки, и с люти сортове. Храст от сладостен пипер може да бъде изкопан и окачен с главата надолу в маза или партер. По този метод плодовете постепенно узряват и по-късно не се скапват за дълго време.

Как да запазим праза за по-дълго време?

Любителите на праза могат да бъдат спокойни: този тип лук може да се съхранява съвсем толкоз дълго, колкото лука. Преди предпазване прясно изкопаният праз би трябвало деликатно да се почисти от почвата, да се подрежат корените и зелените пера, като се остави към една трета от дължината на перото.

Можете да го избършете със суха забрадка. Трябва да изберете здрави, цели, огромни и добре завършени растения. Оптималната мокрота за предпазване през зимата е 80-85%, температура –1…+3°С, само че даже и при кратковременно намаление до –5°С нищо няма да се случи.

В чекмеджето за зеленчуци на хладилника или на остъклена тераса този тип лук, завит по няколко стръка едновременно в хартия или стреч фолио, умерено ще издържи 3-4 месеца. В мазето, на лавици или в кутии (картонени кутии), облицовани с хартия – до шест месеца.

Празът може да се “пресади ” в мазето за зимата, където ще продължи да пораства постепенно и даже ще избели самичък, защото ще бъде на мрачно. За да извършите това, би трябвало да изберете подобаващи бройки и да не отрязвате корените им.

В кофа или различен съд с високи стени би трябвало да изсипете пясък, градинска пръст или торф (около 5 см) на дъното и да поставите стръковете праз отвесно, като оставите разстояние сред тях 3-5 см. Покрийте със пласт пясък или пръст, тъй че да покрие добре корените, и леко навлажнете. Периодично би трябвало да проверявате дали почвата е суха и, в случай че е належащо, поливайте, без да прекалявате.

Дори и да сте отрязали корените или да сте купили подготвен праз, отново можете да поставите стъблата изправени в кутия с чист, мокър пясък и да го съхранявате в мазето. Лукът ще се съхранява съвършено в тази форма.

Как да запазим карфиол и броколи за по-дълго време?

Повечето домакини се пробват да употребяват карфиол и броколи незабавно, защото те не се разграничават във връзка с запазването на качеството. Ако има остатък, по предписание те се разделят на съцветия и се замразяват. Не е належащо да се приказва за в действителност дълъг период на валидност на тези типове прясно зеле, само че можете да опитате да увеличите периода на валидност до 80 дни.

За тези типове зеле оптималните параметри на помещението, които подсигуряват оптималната съхраняемост, са следните: добра вентилация, мрачевина, мокрота 90-95%, температура 0…+0,5°C. При тези условия карфиолът може да се съхранява 80 дни, броколите – 60 дни. Ако температурата се увеличи до +8…+10°C, времевата рамка се понижава до 10 дни. Трябва да засадите зрели, плътни глави – броколи с кондензиран зелен цвят (без жълтеникавост), карфиол с млечнобял цвят, без празнини сред съцветия. Не би трябвало да се мие.

За да запазите по-дълго карфиола и броколите в хладилника, първо се увива в хартия, а по-късно се слага в перфориран найлонов плик. Така те може да устоят до 10 дни.

Можете да поставите главите във „ ваза “: вземете съд с подобаващ размер, налейте няколко сантиметра вода и спуснете стъблото в него. Поставете съда в хладилника.

В избата главите се окачват с главата надолу, като се връзват с връв за корена. За да извършите това, ще би трябвало да изкопаете растенията, а не да ги режете. Можете също по този начин да удължите периода на валидност, като „ засадите “ растенията, изкопани с корените, в кутия с мокър пясък и ги поставите в мазе или маза.

Използвайки горните техники, можете доста да удължите сезона на пресните зеленчуци. Би било забавно да научим и вашите способи за предпазване.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР