Как да се свали температурата в града и сградите и

...
Как да се свали температурата в града и сградите и
Коментари Харесай

Как Дюселдорф се бори с жегите

Как да се смъкна температурата в града и постройките така и така да става на прекомерно висока цена. Такива решения търси, а и намира, през днешния ден немският град Дюселдорф. От тази позиция се развиват и предходни промишлени зони, които през днешния ден стават места, на които да се развихрят най-хубавите архитекти.

Ако визията за изоставено пристанище е за неугледно място, в което природата се пробва да си прокара път, осеяно с употребявани в предишното ръждясали или изгнили предмети, то излязлото от приложимост през 60-те години на предишния век вътрешно пристанище ( MedienHafen) на Дюселдорф е нещо изцяло друго.

Разбира се смяната е лишила десетки години, само че откакто локалните управляващи са решили да трансформират това, са поканили редица архитекти, носители на влиятелната премия " Прицкер ", които да придадат нов образ и живот на мястото.

Изискване към всички създатели на нови здания е било те да имат връзка с водата. В тази част на града е имало малко вътрешно пристанище на Рейн. Сега в него има неголяма марина, а близките здания интерпретират друго тематиката с водата.

Сред имената на привлечените за плана архитекти са Ренцо Пиано, Франк Гери и други

В региона - на известното преди като маймунски остров със заведение място, в този момент се издига постройка на хотел от веригата " Хаят ". " Ако ще е хотел, няма кой различен да е ", споделя локален гид, имайки поради, че веригата има едноименна фондация, даваща премиите за архитектура.

Сега в този посипан с лъскави здания регион заведенията са малко и скъпи и никой не идва тук импулсивно да хапне в някое заведение. По моста, който води до входа на хотела обаче, има разпръснати кубове, на към които постоянно по обяд сядат работещи в близост с кутии храна.

Районът е известен и за сватбени и фешън фотосесии. Най-сниман е ансамбълът от три здания с създател калифорнийския проектант Гери. Извитите линии, прозорците, импровизиращи такива на корабни каюти и други основават " резултата Билбао ". Причината е, че Гери е създател и на постройката на музея " Гугенхайм " в Билбао.

Гледка от птичи взор върху региона дава кулата " Рейн тауър ". Тъкмо от кафенето съвсем на върха й се открива и добра панорама към новата постройка на локалния парламент. Пленарната зала е на самия бряг на Рейн. Построена е през 1988 година, само че от този момент е била обновявана, в това число в днешно време поради новите енергийни условия.

В съседство е висока офис постройка, в която е вградена съвременна технология, осигуряваща циркулация на въздуха, тъй че и в най-големите жеги предишното лято не се е усетила потребност от климатик. Сградата употребява 30% по-малко сила от нормалното за такава сграда.

Разходка в противоположната на бившето пристанище посока по брега извежда до градския " плаж " - ливада, върху която са ситуирани шезлонги, от които жителите се възползват на драго сърце в извънредно топлите за месеца дни. На отсрещния бряг се виждат красиви жилищни здания, пред които има много необятна зелена линия, която би трябвало да поеме и покачването на равнището на реката.

Повишението на температурите вследствие на климатичните промени кара локалните управляващи да търсят зелени решения. Едно от тях е разширението на площите на съществуващите градски паркове посредством " доближаването на границите им ". В допълнение потокът по гръмък бул., със непретенциозен подлез за пешеходците, през днешния ден е превърната в зелена зона - трафикът е изнесен подземен, а от горната страна има малко езеро, захранвано от река Дюсел, която минава през града и подземен се влива в Рейн. Сградите от горната страна също са намерили зелени решения - по покривите и по фасадите.

Благодарение на ограниченията в парковете през лятото е прелестно хладно и разликата в температурите сред тях и улицата доближава и до 10 градуса.

Зелените трамвайни релси са към този момент към 30 км.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР