Как да се храним при киселини в стомахаСтомашните киселини са

...
Как да се храним при киселини в стомахаСтомашните киселини са
Коментари Харесай

Страдащите от ГЕРБ трябва да поддържат подходящ хранителен режим

Как да се храним при киселини в стомаха

Стомашните киселини са нещо, което доста хора са получавали след хранене. Това е неприятно чувство, обвързвано с храносмилателната система, което се показва във връщане на солно-киселинно стомашно наличие назад в хранопровода. Медицинският термин на това заболяване е гастроезофагеална рефлуксна болест или ГЕРБ.

В България стомашните киселини засягат към 2/3 от възрастното население сред 35 - 65 години, като процентът на дамите, страдащи от ГЕРБ, е по-висок от този на мъжете.

Стомашните киселини са заболяване, което единствено по себе си не е тежко, само че в случай че не му се обърне внимание, може да докара до по-сериозни болести каквито са възпаленията, язвите и даже ракът на хранопровода, написа.

Въпреки че е познато положение, разбирането на процеса нормално се подминава, а това е нужно, с цел да осмисли нуждата от съответни ограничения в превъзмогване на казуса.

Дефиниране на положението стомашни киселини

Когато храносмилателната система работи в естествен темп, храната минава през хранопровода и доближава до стомаха през клапан, наименуван езофагиален сфинктер. При вярна работа на системата, когато се храним, клапата се отваря, а откакто храната навлезе в стомаха, тя се затваря.

Киселините и ензимите разграждат употребяваната храна, преди тя да попадне в червата. При рефлукс настава нарушаване в работата на храносмилателната система и еднопосочният клапан се отваря, позволявайки на отчасти смляното наличие на стомаха и киселини да се върнат назад в хранопровода.

Това провокира неприятни чувства, които са познати на множеството хора: парене в гръдния панер, киселини в горната част на стомаха, които стигат до гърлото, и чувство на кисел усет в устата, както и постоянно оригване. В медицината това се назовава ГЕРБ.

Киселинност на храната и стомашни киселини

В химията, “рН ” е канара, която дефинира киселинно-алкалното равнище на храните. Тази канара има диапазон от 0 до 14, като 7 е неутралната граница.

Храните под рН7 са киселинни, равните на рН7 са неутрални, а тези над рН7се назовават алкални. Колкото по-близо до нулата е рН цената на една храна, толкоз по-киселинна е тя и колкото по-близо до 14 е рН, толкоз е по-алкална.

Киселинно-алкалната канара е таблица, в която всяка последваща или предишна стойност е надлежно 10 пъти по-голяма или 10 пъти по-малка от миналата

Човешкото тяло поддържа непрекъсната киселинно-алкална среда, която е в рамките на рН 7.35 - 7.45.

Храните с висока киселинност не са причина за развиване на ГЕРБ, само че такива храни може да утежняват признаците на към този момент развилия се рефлукс.

Препоръчително е хората, страдащи от ГЕРБ, да поддържат подобаващ хранителен режим, който да облекчава положението им. Той би трябвало да бъде формиран от храни, работещи добре против стомашни киселини. Ето кои храни са подобаващи и кои да се заобикалят.

Зеленчуци, подобаващи при стомашните киселини

Зеленчуците, изключително зеленолистните, са подобаващ избор на храна, която облекчава признаците на гастроезофагеалния рефлукс. Те съдържат доста влакнини, с чудесно деяние против киселините.

Това не важи за прясно изцедените сокове, те съдържат доста захар и малко влакнини.

Препоръчителните зеленчуци включват целината, броколите, карфиолът, аспержите, джинджифилът, картофите, краставиците, кейлът, брюкселското зеле, спанакът, магданозът.

Тези, които би трябвало да се заобикалят, са кромидът, чесънът, доматите, пържените зеленчуци, пържените картофи, зеленчуковите сокове.

Плодове, подобаващи при стомашни киселини

Подобно на зеленчуците, плодовете са богати на фибри. Те усъвършенстват функционалността на стомашно-чревния тракт и отстраняват стомашните киселини. Цитрусите обаче пораждат повече солна киселина и утежняват признаците на гастроезофагеалния рефлукс.

Препоръчителните плодове са бананите, пъпешът, ябълките, крушите, горските плодове парковите, авокадото.

Противопоказни плодове са лимоните, портокалите, лаймът, грейпфрутът, ананасът, мандарините

Месо, риба и белтъчни храни, подобаващи при стомашни киселини

Крехко месо, риба и яйца са храни, които съдържат по-малко мазнини и повече белтъчини. Тези храни усъвършенстват признаците на стомашните киселини.

Не са подобаващи модифицираните, тлъстите и пържените меса, защото те са с високо наличие на наситени мазнини и водят до повече киселини.

Препоръчителни месни храни са пилешкото, пуешкото, нежното свинско, нежното телешко от месата, бялата риба, сьомгата, пъстървата, омарът и скаридите от морските деликатеси.

Противопоказни храни са пържените яйца и меса, пържената риба, бургерите, дюнерите, саламите.

Зърнени храни, подобаващи при стомашни киселини

Зърнените храни, изключително пълнозърнестите смекчават признаците на гастроезофагеалния рефлукс. Тези храни съдържат доста разтворими и неразтворими фибри, а те всмукват част от стомашните киселини.

Препоръчителни зърнени храни са кафявият ориз, пълнозърнестият самун, кускусът, булгурът, овесената каша, киноата, кафявите макарони, палачинките, зърнените закуски, гофретите и гевреците.

Трябва да се заобикаля белият самун, баниците, сиренките, милинките, поничките, кроасените, бисквитите, мъфините, пицата.

Млечните артикули, подобаващи при стомашни киселини

Млякото и млечните артикули са богат източник на калций, витамин D и белтъчини.

Консумацията на млечни артикули усъвършенства признаците на стомашните киселини, само че това се отнася до нискомаслените артикули.

Пълномасленото мляко и млечни артикули съдържат по-високи количества наситени мазнини, които могат да доведат до появяването на гастроезофагеален рефлукс.

Нискомасленото кисело мляко е доста добър избор на храна при стомашни киселини. То съдържа доста пробиотици, които усъвършенстват работата на храносмилателната система.

Препоръчителни млечни артикули са нискомаслините прясно мляко, кисело мляко сирене, соево мляко, тофу, а противопоказни са пълномаслените разновидности на тези млечни храни.

Бобови култури, подобаващи при стомашни киселини

Бобовите храни съдържат доста разтворими и неразтворими фибри, минерали, витамини и белтъчини. Тяхната консумация усъвършенства признаците на киселинен рефлукс.

Трябва да се заобикалят пържените бобови култури.

Препоръчителни бобови култури са бобът, лещата, нахутът, грахът, соята.

Мазнини, подобаващи при стомашни киселини

Приемът на храни, богати на мазнини, е противопоказен при стомашни киселини. И въпреки всичко, главните виновници са наситените мазнини и трансмазнините, не толкоз ненаситените мазнини.

Храните, богати на ненаситени мазнини като мазната риба, растителните мазнини, ядките и семената, са безвредни за множеството хора, които страдат от стомашни киселини.

Препоръчителни мазнини са ненаситените, растителните мазнини, зехтинът, сусамовото олио, лененото семе, орехите.

Противопоказни мазнини са наситените, трансмазнините, маслото, маргаринът, крема сиренето.

Захарни и солени произведения, подобаващи при стомашни киселини

Болшинството захарни и солени произведения съдържат високи количества рафинирана захар, сол, наситени мазнини и трансмазнини.

Тези храни са измежду най-вредните при стомашни киселини, както и за цялостното здравословно положение

Препоръчителни храни са медът, домашно приготвените сладка, желетата, нискомаслените крем и десерти.

Противопоказни храни са тортите, шоколадите, бисквитите, дъвките, ментовите дражета, чипсът и крекерите.

Напитки при стомашни киселини

Безкофеиновите питиета, водата и билковите чайове са безвредни при стомашни киселини и смекчават признаците им.

Кофеиновите питиета, ментовите чайове и алкохолните би трябвало да се заобикалят, те утежняват признаците на гастроезофагеалния рефлукс.

Препоръчителни питиета са водата, билковите чайове, безкофеиновите кафе и чай.

Противопоказни питиета са кафета, черният чай, ментовият чай, горещият шоколад, плодовите сокове, алкохолът.

Макар че се счита за хронично заболяване, гастроезофагеалната рефлуксна болест е лечима. В взаимозависимост от напредъка на болестта, стомашните киселини могат да бъдат преборени посредством вярно хранене и здравословен метод на живот. Той включва поддържане на оптимално тегло, здравословно хранене, спорт, отбягване на алкохол и тютюнопушене.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР