Как да реагираме адекватно на фона на все по-увеличаващата се

...
Как да реагираме адекватно на фона на все по-увеличаващата се
Коментари Харесай

Време за четене: нова книга ни запознава с истините за същността на исляма

Как да реагираме съответно на фона на все по-увеличаващата се идеологическа бездна сред исляма и Запада? Как ислямът дава основа на екстремизма на джихадистите? Кой в действителност е Мохамед и какви са постулатите му?

Ценното проучване „ Ислямът. Световна история “ (ИК „ Сиела “) на британеца от мюсюлманско семейство Ед Хюсеин хвърля светлина по тези въпроси, допринасяйки за образуването на по-адекватно и осведомено мнение за една от най-широко изповядваните религии в света през днешния ден.

Ислямът, въпреки и необятно изповядван от доста жители на страни от Западния свят, продължава да бъде непозната територия за немюсюлманите . Слушаме доста по тематиката – разнообразни аспекти от ислямската идеология, най-много радикалните ѝ проявления, са на процедура ежедневно наличие в живота ни под формата на заглавия във вестниците . Познаваме хора, които го изповядват – през днешния ден всеки пети човек на планетата изповядва исляма, а страните, в които той е преобладаваща вяра, са 59. Само в България хората, определящи се като мюсюлмани, са над 10% от популацията на страната.

Данните от голям брой планирани проучвания демонстрират, че това е най-бързо разпространяващата се вяра, като след 2050 година мюсюлманите евентуално ще задминат християните като най-голямата група хора в света, обединени от религиозна еднаквост . Същевременно не сме и на крачка по-близо до това да знаем повече по въпроса. Ислямът е все по този начин мистерия за нас – непосредствен и въпреки всичко отдалечен, познатият пътешественик в нашия живот.

 ислям книга Ciela

С оглед на тези трендове и все по-задълбоченото недоумение на исляма, образуването на лишено от лъжи и сензационалност и основано на обстоятелства мнение би било потребно за всеки човек в XXI век. В своя труд „ Ислямът. Световна история ” английският откривател и създател Ед Хюсеин изяснява в елементи какво в действителност е ислямът, наблюдава произхода на Корана и разграничава вярващите мюсюлмани от джихадистите . Сред въпросите, които вълнуват Хюсеин в проучването, са още кой е Мохамед и какви са постулатите му, какви са законите на шариата, кой е хариджит или такфирит . Авторът обръща особено внимание на метода, по който е възприемана дамата в мюсюлманския свят, написа също за фамилната софра, за образованието и за секса , правейки съпоставяне сред усещането за секса в обичайния ислям и в обичайното християнство.

 ислям книга Ciela

Мохамед (Ед) Хюсеин е роден в Лондон в семейство на мюсюлмани през 1974 година Завършва бакалавър по история в University of North London и магистратура по компетентност, обвързвана с проучването и разбирането на културата, историята, политиката, стопанската система и географията на Близкия изток в SOAS, University of London. Писател, старши помощник в английския мозъчен концерн Civitas и световен сътрудник на програмата за Близкия изток на Центъра „ Уилсън “ , Ед Хюсеин е известен и с книгите си „ The Islamist “ („ Ислямистът “) и „ Ислямът. Световна история “ – отражение на вътрешния мост на създателя сред исляма и Запада.

Преводът от британски език е на Борислав Стефанов . Автор на корицата е художника Дамян Дамянов .
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР