Как да развием личността си от 14 до 42 години,

...
Как да развием личността си от 14 до 42 години,
Коментари Харесай

♥ Духовният капитал и Слънчевите цикли в живота от 14 до 42 години, които подготвят почвата на личността

Как да развием личността си от 14 до 42 години, какво се случва, когато към човешката енергийна рецесия се добави и неправилното обучение в първичното учебно заведение, кои са вътрешните планети и Слънчеви цикли, през които трупаме нравствен и нравствен капитал, с цел да извоюваме свободата на своето Аз? Един завладяващ фрагмент, назаем от „ Граждани на Космоса “ (изд. Жануа 98) на Бъредин Джоселин - брачна половинка на британския таен публицист Джон Джоселин (1891-1964), създател на фамозните „ Медитации върху знаците на зодиака “.

(Night by Edward Robert Hughes, 1912)

Всеки осъзнава, че неприспособимостта, протестът, воюването и закононарушенията измежду младежта бързо се усилват. Фактите демонстрират, че огромни обществени проблеми са основани освен за съвременността и бъдещето, само че че и главното предюношеско образование е неправилно и има потребност от корекция.

Поправката не може да се чака от родители и възпитатели, които сами имат потребност от корекция по повод както на схващане същинското естество на детето, по този начин и по какъв начин животът се разгъва от година към година, от седем години към други седем години.

Един от най-главните проблеми през днешния ден е енергийната рецесия. Друга, която по значимост надалеч я надвишава и от ден на ден се осъзнава, е човешката енергийна рецесия. Всяка година има стотици хиляди съобщавани, а за жал и несъобщавани, случаи на малтретиране на деца, което е причина за висока смъртност на децата под петгодишна възраст. Почти половината от тях са станали жертва на домашно принуждение, което демонстрира неправилното образование на родителите. И към човешката енергийна рецесия се прибавя и неправилното обучение в първичното учебно заведение. Децата са жертва на възпитанието, при което всичко им е разрешено, където е липсвала дисциплинираност, и като по-големи те постоянно стават несътрудничещи човеци и странят от хората, а от време на време са напряко разрушителни.

Значение за цялостното човешко създание – включващо тяло, душа и дух – би трябвало да е основа на възпитанието и образованието. В противоположен случай образоваме единствено полухора или даже четвърт хора. За да внесем действителност в живота, нашата актуалност би трябвало да борави с понятията душа и дух, по този начин както го прави с понятието тяло.

♥ През Венериния цикъл (14-21 години) се развива астралното тяло. В тази възраст се претърпяват вътрешен боязън, неустановеност, комплициране и противопоставяне. В същото време през този интервал би трябвало да се развие обич към познание за външния свят, обич към хрумвания, обич един към различен, обич към всички човешки същества и обич към човечеството в неговата целокупност. Младият човек е по едно и също време и за обичане, и за жалост. Под външната маска на самонадеяност, безгрижност, безнаказаност, индиферентност има жадност за другарство и потребност от храбър идеализъм. При пубертет, при навлизането във Венериния цикъл се ражда нова мощ за обич. Чувствата са към този момент извънредно живи. Насоката на актуалното, материалистично, интелектуално обучение, на средствата за агитация и на психиатрията е да се обърне вниманието към пола, меко казано. Когато природата се възприема материалистично и човешкото създание като висше животно, душите остават празни и гладуващи. Трагично е, когато образованието възвеличава интелекта над всичко останало – да вземем за пример, всякакви проби за просветеност – сякаш човек е глава без сърце. Сътрудничеството и съпричастността би трябвало да бъдат на същата респект, както са интелектуалните достижения. А всемирната обич, развита през Венериния цикъл (14-21 години), приготвя индивида за съпричастността през останала част от живота му.

В този цикъл също са включени 7 подцикъла, които да показват спецификите, съпъстващи всяка година.

♥ Луната, 14-15 години – Помага за бързия напредък и телесните промени, както и за действието на детеродните органи. Луната също вкарва кипящите сили на възприятията и потоците на страстите. Огледалното качество отразява всички усещания от заобикалящата конюнктура. През четиринадесетата година тя отразява духа, като отваря път за индивидуализирано мислене.

♥ Меркурий, 15-16 години – Тази планета подтиква мислите и възприятията към повече изява. В историята и литературата могат да бъдат подчертани контрасти сред обич, основаваща се на кръвни връзки (Хектор, Еда и т.н.) и индивидуализирана обич (Ромео и Жулиета, Ахил, Нибелунгите).

♥ Венера, 16-17 години – Дава хубост на любовта и обич към хубостта. Цветове, музика и евритмия дружно с ученето на достиженията и рестриктивните мерки на актуалната просвета, дават уравновесено и хармонично развиване.

♥ Слънцето, малко преди 17, до малко след 18 години – Слънцето осветява централната част на всеки седемгодишен интервал. Тази звезда ускорява чувството за себе си. Крайно засиленото схващане за единствеността на Аз облика няма да докара до нарцисизъм, ако Аз-ът постоянно се оглежда в отношение към цялото.

♥ Марс, 18-19 години – От тази планета се черпи нужната храброст, сила и деятелност. Обаче в случай че душевната конструкция не е била вярно готова, Марс подтиква към протест, като основава от младежката интензивност човек, който прибягва до опустошение и принуждение.

♥ Юпитер, 19-20 години – Щедростта на Юпитер добре се съчетава с цялостното Венерино въздействие в годината 19-20. Дали въздействието ще бъде подпомагащо, или неуместно, зависи от мъдростта, която лицето си носи от предходните земни животи, както и  от ранното образование и образование в сегашния му живот.

♥ Сатурн, 20-21 години – Последната година на всеки седемгодишен цикъл се ръководи от Сатурн. За слабите тази последна година от Венериния цикъл може да донесе обезкуражаване и спънки. Може да се появи податливост към отдръпване и отчужденост. Обикновено Аз-овата организация не е изцяло приключена преди 21-годишна възраст. Със завършването на Венериния цикъл, тогава индивидът е подготвен за по-нататъшно разгръщане през първия от трите седемгодишни слънчеви цикли.

Слънчевите цикли, които следват, са три, те се разпростират в интервала от двадесет и първата до четиридесет и втората година. През 21 година със същинското раждане на Аз-а стартира пълнолетието. В този миг Аз-ът работи върху сетивната душа. С бързането да се напредне се губи връзката с духовния космос, космично-ритмичните закони се подценяват. Нервите се изострят, а взимането на рискови опиати е съвсем епидемиологично. За доста души животът става хаотичен, дисонантен. При вярно разгръщане на живота на Аз-а стартира пълнолетието. Чрез сетивната душа пораждат вътрешни усеща в отговор на сетивните усещания. В душата се въплътяват реакциите ни към света. Идващи до нас в свръхизобилие, усещания са прекомерно бързи, убягващи и повърхностни. Хората, които са на степен сетивна душа, имат податливост да живеят единствено в сегашния миг, забравяйки минало и бъдеще. Аз-ът мъгляво размишлява в сетивната душа, до момента в който получава сетивни усещания и претърпява прочувствен отклик към тях.

Вторият седемгодишен Слънчев цикъл стартира към възрастта 28 години.  През този втори интервал, 28-35 години, се работи върху интелектуалната душа,  като към този момент размишлява върху това, което се възприема, и по този начин става по-съзнателен за самия себе си. Той знае „ АЗ СЪМ едно АЗ “. Интелектуалната душа се занимава с схващане, познание и осъзнаване смисъла на нещата. Ако вие сте под 28 години, може да вярвате, че прекалено много мислите. Но когато достигнете 28 години, ще откриете у вас смяна, която няма физическо проявяване. Интелектуалната душа търси схващане посредством светлината на мисленето. Тя ни дава опция да размишляваме върху външните усещания, да ги преглеждаме и да ги съчетаваме в мозъка си и по този метод ще стигаме до по-голяма самостоятелност от въздействието на външния свят. Стремейки се към истината, душата създава понятия и хрумвания, които са остро обрисувани, и формулира ясни преценки. Тя се стреми да откри баланс сред външното и вътрешното. С течение на еволюцията точно интелектуалната душа слага началото на логическото мислене и философията.

Съзнателна или духовна душа, 35-42 години. Като същества от душа и дух, всеки един от нас при влизане в земен живот е талантлив с богато завещание то духовни сили, задоволителни да ни поддържат до 35-годишна възраст. На 35 години този нравствен капитал е употребен, приключен. Той ни поддържа през всички подхранващи, съграждащи и подготвителни цикли на вътрешните планети и през първите два Слънчеви цикъла, по което време ние към този момент придобиваме независимост на нашето Аз и ставаме изцяло виновни за нашето по-нататъшно развиване. Самите ние би трябвало да решим дали, или не след 36 години ще придобием духовния капитал, нужен за нашето бъдещо съзряване, с цел да тръгнем по възкачваща се пътека и да сътворяваме и творим с духа.

Аз-ът, който към момента беше мъгляв в сетивната душа и който доближава до по-голяма изясненост и култура в интелектуалната душа, развива своята плъна изясненост и по-висш, по-богат живот в съзнателната душа. Мисленето, отправено оттатък персоналното към това, което е постоянно и истинно, и фактически положително, възпламенява неугасваща светлина в Светая Светих.

Из: „ Граждани на Космоса “ от Бъредин Джоселин, изд. Жануа 98
Източник: 
Картина: Night by Edward Robert Hughes (1851-1914), commons.wikimedia.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР