Как да постъпи една държава, ако се очаква по-голямата част

...
Как да постъпи една държава, ако се очаква по-голямата част
Коментари Харесай

Как Япония помага на пенсионерите си да бъдат щастливи и да се забавляват

Как да постъпи една страна, в случай че се чака по-голямата част от възрастното ѝ население да доживее до 100 години, пита Мениджър Нюз?

Япония дава образец. Правителството на страната вкара стратегия на име " Втори живот ". С нея то помага на пенсионерите да бъдат заети, да се усещат потребни, да поддържат връзка и да се забавляват. За програмата разказва видеоматериал на Би Би Си. 

Вместо да се отдадат на отмора и стоене в домовете, огромна част от японските пенсионери са се записали за присъединяване във " Втори живот " - ползата е забележителен. Програмата им дава нов тип кариера, достъп до профилирани места за срещи и настаняване и връзка с към този момент построени общности. Това им оказва помощ да останат дейни на своята възраст. 

Сейши Омори, да вземем за пример, е на 71 години и оказва помощ посредством програмата като работи в детска ясла. " Да бъда към деца ми дава сила ", споделя той. " Сега имам постоянен график и усещам, че мога да се свържа с общността ", продължава той. Споделя, че когато се е пенсионирал от работата си да прави играчки, се е почувствал уединен и изолиран. Тогава се записал за присъединяване в държавната скица. Сега работи за детската ясла. В нея работата е разграничена на смени, с цел да се даде опция на няколко пенсионери за почасова работа.

Броят на хората над 60-годишна възраст по света се чака да се удвои до 2050 година

Япония към този момент има суперзастаряващо население. 1/3 от страната е формирана от хора на възраст над 65 години. 

" Трябва да помислим по какъв начин да проектираме 100-годишния живот ", споделя проф. Хироко Акияма от Университета на Токио. Проф. Акияма изучава човешките старини. " Трябва да пре-проектираме обществото, с цел да посрещнем потребностите на доста остаряващото население ", продължава тя. С финансиране от японското държавно управление, проф. Акияма е създала схемата " Втори живот ". 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР