Как да пием витамините и лекарствата, така че да се

...
Как да пием витамините и лекарствата, така че да се
Коментари Харесай

Тези напитки не могат да се комбинират с лекарства

Как да пием витамините и медикаментите, тъй че да се усвоят?

Може ли да одобряваме таблетките със сок или чай? А с газирана вода или компот? Правилният банкет на медикаментите е ключът към тяхната успеваемост. За да извлечете максимума от тях, би трябвало да следвате избрани правила, написа zdrave.to.

Някои хора се оплакват, че лекарството, предписано от лекаря, не дава упования резултат. В същото време те даже и не подозират, че повода се крие в неточното съблюдаване на рекомендациите, разказани в инструкциите.

Например понижават или усилват дозата, одобряват медикаментите дружно с артикули, които могат да трансформират свойствата и резултата им върху организма, или с други лекарства.

Защо някои питиета не могат да се комбинират с медикаменти?

Друга съществена причина за тяхната неефективност е използването им с питиета, които не могат да се комбинират с медикаменти. Защо?

var width = window.innerWidth || document.documentElement.clientWidth || document.body.clientWidth; window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot(`/401112551/m.fakti_post_2`, [[728, 90], [300, 100], [660, 250], [750, 200], [336, 280], [300, 250], [320, 50], [600, 250], [300, 600], [300, 75], [320, 100], [750, 300]], `div-gpt-ad-1646992589137-0`).addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); }); googletag.cmd.push(function() { googletag.display(`div-gpt-ad-1646992589137-0`); });

Тъй като те са в положение да повлияят на абсорбцията на медикаментите от стомашно-чревния тракт, взаимодействат с разнообразни химикали, модифицирайки структурата им, разтварят обвивката на лекарството авансово, ускоряват лечебния резултат или назад.

Четете деликатно инструкциите

Често в инструкциите към медикаментите е посочено с какво не би трябвало да ги пиете. Ако няма такава информация, медикаментите, питателните добавки и витамините би трябвало да се пият с преварена вода, охладена до стайна температура (около 20 градуса), която на практика не съдържа микроелементи: както знаете, при варене те образуват наслойка. Следователно такава вода няма да реагира с лекарствените съставни елементи.

Забранено е да се одобряват лекарства с:

• Алкохолни питиета

Взаимодействайки с дейните съставни елементи на медикаментите, те трансформират структурата им и дружно с медикаментите усилват вероятността от хепатотоксичност вследствие на действието на токсичните субстанции върху организма.

Така е да вземем за пример, когато приемате НСПВС (нестероидни противовъзпалителни лекарства), като ибупрофен, диклофенак, както и парацетамол, антибиотици. Дори единствено една таблетка парацетамол да се одобри с алкохолна напитка, това може да провокира необратими процеси в черния дроб.

Алкохолът може да взаимодейства с някои от медикаментите, създавайки съединения, които са отровни за организма и пречат на усвояването на останалите или предизвикват интоксикация.

• Минерална вода и мляко

Тези питиета също не са толкоз безвредни, колкото наподобяват, когато става въпрос за потреблението им дружно с медикаменти.

Те могат да попречат на усвояването на някои медикаменти да вземем за пример, тези които имат чревно-разтворимо покритие, което предотвратява разтварянето на лекарството под действието на стомашния сок.

Но това е единственият метод, по който то може да проникне в червата непроменено, където покритието се разтваря и дейното вещество се освобождава от лекарствената форма. В същото време минералната вода е в положение да я разтвори още в устата или хранопровода, вследствие на което стомашната киселина ще наруши метаболизма на лекарството.

Под формата на такива капсули се създават редица НСПВС и антибиотици, антидиабетни средства, които по предписание са разказани в инструкциите.

• Сокове

Веществата, които се съдържат в състава им, могат да влязат в химическа реакция с медикаменти. Под въздействието на съставените елементи на тези питиета се нарушава тяхното асимилиране или метаболизъм.

Сокът от грейпфрут нормално е несъответстващ с доста медикаменти, защото потиска интензивността им или понижава успеваемостта на ензимите, виновни за метаболизма, в това число медикаментите.

Това води до повишение на концентрацията на медикаментите в плазмата и крие риск от отрицателни реакции, поради което този сок е изключително рисков. Всички цитрусови плодове и питиета на тяхна основа обаче също могат да имат негативен резултат, което значи, че не е нужно да пиете медикаментите с тях.

Добре известни биологично-активни добавки въз основата на дестилат от семена или кора от грейпфрут или портокал и други сходни имат сходни свойства. Плодовите сокове могат да вземем за пример да обезвреждат фармакологичния резултат на някои болкоуспокояващи и да повлияят метаболизма на други медикаменти.

• Чай

Танинът е вещество със мощни дъбилни и стягащи свойства, което се съдържа в чая и може да понижи успеваемостта на комбинираните орални контрацептиви, антипсихотици, кодеин и други медикаменти. Но това не значи, че би трябвало да се откажете от чая, до момента в който ги приемате: просто е добре да го изпиете след към 3 часа, през които лекарството се всмуква.

• Кафе

То усилва риска от странични резултати при потребление на медикаменти, предписани за лекуване на бронхиална астма и редица други болести.

Антибиотиците от натурален и полусинтетичен генезис, основани на химическата конструкция на макроцикличния лактонов пръстен, комбинирани орални контрацептиви, антидепресанти, инхибират метаболизма на кофеина.

Приемайки ги по едно и също време, може да провокирате главоболие, учестен пулс, несъразмерна възбуденост. Кофеинът ускорява аналгетичния резултат на НСПВС.

• Газирана вода

Някои от нейните типове съдържат минерали, соли и други субстанции, вследствие на взаимоотношението им със съставните детайли на лекарството, метаболизмът им се нарушава и следствията могат да бъдат непредсказуеми.

Не би трябвало да забравяме, че питателните добавки и витаминните артикули също могат да влизат в химични реакции с медикаментите, както и с храна и питиета.

В тази връзка постоянно би трябвало да информирате вашия доктор за това какви добавки приемате: допустимо е някои да бъдат изключени за известно време.

И не забравяйте: преди да започнете да приемате лекарството, би трябвало да прочетете описанието му, да не нарушавате дозата, да спазвате интервалите, както и рекомендациите дали е належащо да го пиете преди или след хранене и, несъмнено, да приемате медикаментите с нужното количество вода.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР