Как да отглеждаме вкусен лук на перваза на прозореца –

...
Как да отглеждаме вкусен лук на перваза на прозореца –
Коментари Харесай

Как да отглеждаме вкусен лук на перваза на прозореца – съвети

Как да отглеждаме апетитен лук на перваза на прозореца – по малкия екран се демонстрират невероятни истории за други хора, които отглеждат екзотични растения у дома. Много се приказва за селскостопанските технологии: по какъв начин да изберем вярната земя и торове, какви принадлежности да използваме за засаждане и така нататък

Сега обаче ще разгледаме по какъв начин се отглежда лук през зимата на перваза на прозореца. Защото преди всичко, отгледаният от нас лук ще е 100 пъти по-вкусен от този от магазина. Второ, постоянно ще имаме на разположение една глава лук за салатата, без да е нужно да отиваме до супера. И трето – лукът е витаминна бомба , изпълнена с витамини, минерали и антиоксиданти. Освен това лукът е много потребен за сърцето и костите.

Лукът е една от античните зеленчукови култури

Отглеждането на лук е доста елементарно като цяло. Това е една от най-добре проучените култури и се култивира от над 5000 години. И тук изниква въпросът – развъждането на лук през зимата става в земята или във водата?

За да отглеждате апетитен лук вкъщи, имате потребност от малко – самият лук и малко самообладание. Има няколко метода на развъждане: обичаен способ (в земята) и хидропонен способ . Е, не позволявайте на думата хидропоника да ви обърква – това също е методът, по който всеки знае от детството да отглежда лук в чаша.

За тези, които имат свободно място на прозореца, ето един дизайн за мини-градина вкъщи:

Луковиците се слагат до авансово изрязаните дупки в съда, до момента в който почвата се изсипва в контейнера. Този дизайн може да бъде модифициран и да бъде хидропонен посредством подмяна на почвата със субстрат като каменна вата. Носете обаче гумени ръкавици, когато употребявате минерална вата, с цел да избегнете раздразнение на кожата.

Ключът към триумфа е вярната глава лук – по какъв начин да отглеждаме апетитен лук

За добра годишна продукция би трябвало да изберете подобаващите луковици. Те би трябвало да са кръгли, твърди на досег, без никакви признаци на изгниване. Кореновата зона би трябвало да е добре завършена и задоволително огромна. За засаждане на прозореца е най-добре да изберете здрави покълнали луковици – те ще ви разрешат да получите зелена годишна продукция с ускорени темпове. Люспите на луковицата би трябвало да са лъскави.

Ако няма кълнове, можете деликатно да отрежете главата на лука паралелно на края на корена. Това ще форсира излизането на зеленото перо. Преди засаждането луковицата би трябвало да се накисне във вода, в случай че планирате да я засадите в земята. А в случай че е във водна среда, не е належащо да я накисвате.

Оптимална температура и параметри на почвата

Лукът по-принцип е студоустойчива просвета: оптималната температура за развъждане е +18 … + 20 ° C. Ето за какво, в случай че ви хрумне да отглеждате лук на прозореца, уверете се, че той не прегрява нито от слънцето, нито от топлината на парното отопление. Въпреки това, в случай че желаете да ускорите малко форсирането на зеленото перо, можете да повишите температурата до + 24 ° C. Но имайте поради: при температура от + 30 ° C растежът на зелените елементи стопира.

Ако отглеждате лук в земята, тогава за него е подобаваща неутрална почва (с неутрална киселинност PH 6-7). Почвата би трябвало да е задоволително рохкава с добър дренаж. Препоръчваме да добавите безпристрастен пълнител като вермикулит към хумус (това е междинна технология, която се намира на кръстопътя на хидропониката и обичайното земеделие).

Когато отглеждате хидропонно, уверете се, че луковицата не плува в разтвора, в противоположен случай ще изгние. За да извършите това, използвайте мукавен кръг или “пола ” с разнообразни дизайни.

Лукът не е доста взискателен към влагата, само че в случай че желаете зелените елементи да са по-сочни, можете леко да напръскате перата. В този случай е целесъобразно да не намокряте самия лук.

Осветлението и някои други чудеса – по какъв начин да отглеждаме апетитен лук

Най-често се счита, че след засаждането лукът се слага на перваза на прозореца. Но това не е напълно правилно. В продължение на 10 дни би трябвало да се сложи на хладно, засенчено място, тъй че кореновата система да се образува интензивно.

Едва тогава лукът ще се нуждае от доста светлина. Той би трябвало да получава допустимо най-вече от нея в този момент. Ако живеете в регион, където нощите са дълги, би трябвало да употребявате в допълнение осветяване. Светлината може да се обезпечи благодарение на флуоресцентни лампи или благодарение на профилирани лампи за развъждане на растения или LED панели. Но за районите в България това не е нужно.

Ако имате зимна тереса или остъклена веранда , тогава лукът ще се чуства доста добре там. За разлика от хората, той може да бъде осветлен 24 часа в денонощието посредством съчетание на естествена и изкуствена светлина – колкото по-дълго има светлина, толкоз по-бързо ще получите стремежи резултат.

Много зависи от температурата в помещението, където се отглежда лукът. При ниски температури перата на лука порастват постепенно, тъй че е належащо да се поддържа температурата в границите на +24 до +26 ° C. При такива условия перата доближават дължина от 30-35 см единствено за 17 дни. За поддържане на мечтаната температура може да се употребява съвсем всяко отоплително устройство.

За да предотвратите прегряване на контейнера от слънцето, можете да го увиете във фолио.

Съвети в развъждането на лук в резервоар на перваза на прозореца

Завършваме с няколко съвета, последвани от някои от най-често задаваните въпроси:

Какъв тип почва би трябвало да използваме в развъждането на лук? Отговорът тук е, че песъкливо-глинестата почва е най-хубавият вид почва за развъждане на вашия лук. Трябва да има доста органически материал и да не е прекомерно тежка. За да създадете песъкливо-глинеста почва вкъщи, прибавете обилно количество компост , торфен мъх и пясък към почвата за саксии.

Колко слънчева светлина изисква лука в контейнера? За да получите добра годишна продукция от лук, имате потребност от най-малко шест часа слънце дневно. Можете да отглеждате главите лук и на сенчесто място, само че се уверете, че те ще получат най-малко четири часа следобедно слънце. Забележка: Лукът, отглеждан на сянка, може да не нарасне толкоз огромен.

От какъв брой вода има потребност лукът? Лукът, възходящ в контейнери, би трябвало да се полива през ден. За да предотвратите уплътняването на почвата, можете да поставите мулч към основата на саксията или да добавите пласт от дребни речни камъчета на дъното на саксията, с цел да подпомогнете дренажа.

За какъв брой време ще порасне лука в контейнера? Времето за развъждане на лука в контейнери може да варира според от сорта и изискванията на развъждане. Лукът пораства най-бързо от пролетта до началото на лятото, тъй че би трябвало да сте сигурни, че контейнерът ви получава доста слънчева светлина през този интервал. На множеството сортове лук са нужни 90-120 дни, с цел да порасне от луковицата до прибиране на реколтата.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР