Как да обобщим най-важните новини за годината? Очевидният отговор през

...
Как да обобщим най-важните новини за годината? Очевидният отговор през
Коментари Харесай

Reuters: 2024 г. ще бъде определена от куршуми и бюлетини

Как да обобщим най-важните вести за годината? Очевидният отговор през 2023 година е потреблението на изкуствен интелект (AI). В този дух публицистите от Reuters помолиха ChatGPT от OpenAI и Bard от Гугъл - два от най-популярните принадлежности за генеративен изкуствен интелект - да създадат този избор.

Годината 2023: силата на AI

Техните отговори демонстрират силата на изкуствения разсъдък, отбелязва Reuters, само че също по този начин и методите, по които той към момента не дава отговор на упованията, в този случай, както във връзка с публицистичните стандарти на Ройтерс, по този начин и спрямо " човешките " редактори.

ChatGPT отговори, че " като AI, той няма достъп в действително време до настоящи събития или интернет, с цел да знае съответните събития от 2023 година ", само че предлага " предполагаем сюжет, основан на настоящи трендове и тематики ".

Неговият " розов " сюжет включваше световната общественост да се споразумее " за коренен и изчерпателен набор от ограничения за доста понижаване на въглеродните излъчвания до 2030 година ", учените сполучливо да завършат последната фаза на клиничните изпитвания на ваксина против рак и Организация на обединените нации, която контракти съглашение за постави завършек на десетилетия на геополитическо напрежение в неустановен район на света.

" Де да беше по този начин! " Коментарите на Ройтерс.

Бард беше по-полезен и прецизен, предоставяйки резюме на новините за войната сред Русия и Украйна, макар че беше малко неразбираемо коя година е почнала войната. И още - какво се е случило с световната стопанска система и детайлности за софтуерното развиване, в това число изкуствения разсъдък и " генното инженерство ". Но той пропусна войната сред Хамас и Израел.

Но даже, в случай че изкуственият разсъдък към момента не може да се оправи като умел публицист, навлизането на тази технология през 2023 година даде обещание (или може би заплаши, според от гледната точка) дълбока смяна в метода, по който хората работят и увеличи цените на акциите на фирмите, които я възприеха.

2024 година: Куршуми и бюлетини

През 2024 година очаквайте по-голям прогрес и повече вести за регулаторите, които се борят да се оправят, съгласно Reuters.

Следващата година също ще бъде избрана от патрони и бюлетини. През октомври бойци на Хамас нападнаха Израел, като убиха към 1200 цивилни и плениха още 240. Бруталната изненадваща офанзива - най-кървавият ден в историята на Израел - провокира огромна репресивна интервенция. Израел бомбардира Хамас и други въоръжени групировки в Газа в продължение на седмици, подреди разселването на повече от един милион души в дребния анклав и умъртви, съгласно ръководеното от Хамас министерство на опазването на здравето в Газа, повече от 20 000 палестинци, в това число хиляди деца.

Примирието от няколко дни в края на ноември, което разреши на Хамас да съобщи някои израелски заложници в подмяна на палестински пандизчии, завърши и боевете наподобява ще продължат до 2024 година

Конфликтът в Украйна също не демонстрира признаци на закъснение. Руските и украинските сили не престават да се бият в Източна и Южна Украйна, само че напредъкът и от двете страни е съвсем изцяло спрян. Ключът към всяка смяна в тази невъзможност се крие както във Вашингтон, по този начин и в Брюксел - и в апетита на Запада за продължение на помощта за Украйна - и в Москва и Киев.

Това беше и годината, в която икономическите битки на Китай се утежниха, макар че Пекин и Вашингтон се пробваха да поправят връзките си. През 2024 година тези старания и даже вероятността от китайска инвазия в Тайван ще зависят от това какво ще се случи на президентските избори в Съединени американски щати. Вторият мандат за Доналд Тръмп още веднъж би хвърлил всичко във въздуха - в това число бъдещето на американската народна власт.

Изборите в Съединени американски щати ще бъдат неповторимото и най-определящото политическо събитие през идната година, както в страната, по този начин и в чужбина. Но други огромни истории ще изплуват от кабините за гласоподаване по света, отбелязва Reuters.

Повече от 900 милиона гласоподаватели в Индия ще дефинират политическата орис на премиера Нарендра Моди идната пролет. Мексико може да остави настрани традицията и да избере Клаудия Шейнбаум, кмет на Мексико Сити, за своя първа жена президент. И по-малко конкурентна конкуренция се обрисува в Русия, където Владимир Путин търси още един шестгодишен мандат, което го слага в царството на дългото ръководство на Йосиф Сталин в страната.

Европа също ще има избори, а в Румъния има не по-малко от четири типа избори. Република Молдова ще реши през 2024 година дали да даде на Мая Санду още един мандат като президент. Вниманието на публицистите от Reuters в края на годината е ориентирано към редица основни въпроси за 2024 година Какво следва за абортите и репродуктивните права в Съединени американски щати? Победена ли е международната инфлация? Ще извърнат ли медикаментите за намаляване епидемията от затлъстяване? И може ли силата на Тейлър Суифт да стане още по-голяма? " Подобно на доста редакции, Reuters опитва по какъв начин AI може да ни помогне да опаковаме, произвеждаме и доставяме нашата публицистика. Но тази публицистика ще продължи да идва от нашите кореспонденти на място по целия свят, които отразяват значимите вести, без боязън или снизхождение ", дава обещание най-после осведомителната организация, представена от News.ro и Digi24.

 

Източник Фокус

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР