Как да направим мини градинa у дома – защо трябва

...
Как да направим мини градинa у дома – защо трябва
Коментари Харесай

Как да направим мини градинa у дома – съвети и идеи

Как да създадем мини градинa вкъщи – за какво би трябвало да имате само външна градина , когато можете да имате своя лична дребна градина във вашата стая? Наличието на дребна градина в стаята ви е превъзходен метод да извършите вашия дом да наподобява обвързван с природата и да го превърнете в съвременен и хубав дом! Малката градина няма да има потребност от доста грижи, тъй че това е нещото от което се нуждаете, в случай че нямате доста време да се грижите за огромна градина .

Сега ще разгледаме един вид на основаване на умалена градина в нашата стая – засаждането на няколко растения в една саксия . И по този начин, ето какво би трябвало да вършим:

Как да създадем мини градинa със засаждането на няколко растения в една саксия

Стъпка 1 – саксията

Вземаме подобаващ съд или приблизително огромна саксия. Има доста разнообразни съдове, в които може да засадите вашата мини градина – купи, пластмасови кутии за обяд и разнообразни типове саксии. Нуждаем се от съд с дребни дупки на дъното, през който да се оттича водата. Украсените съдове или саксии могат да наподобяват извънредно добре във всяка стая.

Също по този начин не би трябвало да забравяте, че би трябвало да поставите дребна тава или чинийка изпод, с цел да задържите отцеждащата се вода. Това е наложително, в случай че планирате да държите мини градината върху някаква мебел, която може да бъде развалена от водата.

Ако желаете да имате доста растения във вашата домашна мини градина , уверете се, че съдът или саксията са задоволително необятни и дълбоки, с цел да поберат всички тях. Някои растения се нуждаят от повече пространство, тъй че ще бъде потребно да проучите какъв брой място ще заема всяко растение. Важно е да осигурите добър дренаж на сукулентите , с цел да ги предпазите от гниене на корените и задържане на вода. На дъното на саксиите сложете ситни камъчета.

Стъпка 2 – почвата

Имаме потребност от почва за цветя. Преценяваме какво количество почва ще ни бъде належащо и го закупуваме авансово, с цел да сме подготвени със засаждането.

  • Бъдете деликатни, в случай че планирате да употребявате градинска почва. Тя може да съдържа вредители или заболявания и постоянно може да бъде прекомерно тежка или плътна, което ще затрудни вярното отцеждане на водата. Почвата за цветя нормално е по-безопасния избор. Може да комбинирате с почва от компост.
  • Някои растения имат характерни почвени потребности, които може да не бъдат задоволени от общоприетата почва за цветя. Добре е да се запознаете по-подробно от потребностите на вашите бъдещи растения, с цел да сте сигурни, че сте избрали верния вид почва.

Стъпка 3 – растенията

Изберете подобаващите стайни растения за вашата мини градина . Когато избирате растения и цветя за вашата домашна мини градина , би трябвало да сте сигурни, че можете да ги отглеждате на закрито. Растенията, които няма да порастват прекомерно огромни, са за предпочитане, защото вашата градина е мини. Ако добавяте голям брой типове растения в една саксия, уверете се, че потребностите от вода и светлина са сходни за всеки вид. Ето няколко подобаващи растения за вашата закрита мини градина :

Тиландсия

Тиландсия или тиланддия са въздушни растения, които са членове на фамилията на бромелиевите. Те са красиви дребни растения, предлагани в стотици забавни типове. Въздушните растения процъфтяват при ярка, непряка светлина. Набавят нужната им влага и хранителни субстанции посредством листата си. Имат невероятна дарба да оцеляват без почва и могат да бъдат открити да порастват на скали!

Растението Дебелец (дебела мара)

Растението Дебелец  ( Sempervivum ) е жанр многогодишно тревисто растение от семейство Дебелецови. Има към 30 типа, намиращи се в планините на Европа и Мала Азия. В България, това растение намира приложение в националната медицина, както и като декоративно растение. Подходящо е за засаждане в алпинеум в градината.

Фенестрария

Произходът на този забавен сукулент е от Намибия, Южна Африка. Има срещуположно ситуирани вечнозелени листа, с дължина 3-4 см и дебелина до 1 см. Нуждае се от цялостно слънчево греене, измежду пясък и трошляк. Но няма никакви проблеми да го отглеждате и с други растения в една саксия в елементарна почва за цветя.

Следните растения също са подобаващи:

Стъпка 4 – засаждането

Внимателно извадете растенията от транспортните саксии. Внимателно разхлабете корените и ги засадете в почвата. Добре е да полеете растенията с вода незабавно щом ги пресадите. Леко натиснете почвата към тях.

Намерете уместно място, където да поставите вашата мини градина . Тези растения би трябвало да получават непряка и директна слънчева светлина, тъй че слагането покрай прозорец е добра концепция

След като сте създали вашата стайна мини градина , ще имате от време на време малко грижи с поливане и подкастряне. Като общо предписание, поливайте мини градината , когато почвата се усеща суха. В взаимозависимост от това, което имате в дребната си мини градина , може да се наложи да поливате някои растения повече от други. Например сукулентите не се нуждаят от толкоз вода, до момента в който билки и други растения обичат водата повече.

Поливайте единствено в случай че почвата е суха – в противоположен случай растенията могат да умрат. Това е най-често срещаният проблем, поради който стайните растения умират. Тъй като вашата мини градина пораства и процъфтява, някои от листата може да стартират да заемат прекалено много място. Ако е по този начин, подстрижете малко растенията благодарение на градинска ножица. Не забравяйте да отворите завесите или щорите денем, тъй че вашите растения да получат слънчева светлина.

Като цяло, може да се ориентирате по листата. Колкото по-дебели са листата, толкоз по-малко вода би трябвало да ползвате за идващото поливане. Кафявите връхчета са сигнал за прекомерно мощна светлина, а когато растенията се издължават прекомерно доста и не порастват на гъсто, тогава би трябвало да им осигурите повече слънце.

Вижте по какъв начин да пречистим въздуха вкъщи с подобаващите растения!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР