Как да направим красиво барбекю – навярно всеки човек си

...
Как да направим красиво барбекю – навярно всеки човек си
Коментари Харесай

Как да направим красиво барбекю в градината – идеи

Как да създадем красиво барбекю – вероятно всеки човек си мечтае тайничко да има къща с градина, а в градината – едно красиво барбекю, където да се събира със фамилията и приятелите. Можем да закупим готово барбекю от магазина – има голям избор, само че костват много пари. Също по този начин можем сами да създадем градинско барбекю, което ще бъде също красиво и много по-евтино. Като по този метод ще изпитаме същинско наслаждение, че сами сме създали нашето градинско барбекю.

Как да създадем красиво барбекю в градината – стъпки

Изграждането на градинско барбекю се състои от няколко съществени стъпки, които би трябвало да съблюдаваме. Те са:

Стъпка 1 – Скарата

Първата стъпка от построяването на барбекю е изборът на скара. Размерите на скарата са определящи за бъдещото барбекю, тъй като по нейните размери ще се ориентираме по какъв начин да изградим тялото на барбекюто. Трябва да го проектираме по този начин, че скарата да ляга доста добре на огнеупорна основа, а също по този начин и да се изважда елементарно. Скарата можем да създадем от неръждаема стомана, чугун, кален алуминий или различен подобаващ материал, който да е здрав и да не ръждясва.

Стъпка 2 – Съда под скарата, където се намират разгорещените въглени

Този съд съставлява най-често железна тава, в която палим дървата и държим разгорещените въглени. В взаимозависимост от материала, който ще използваме за изработката на барбекюто, е добре тази тава да се пъха в огнеупорна основа. За наше облекчение можем да създадем този съд да се изважда, с цел да го чистим по-лесно от пепелта и въглените. Но може и да не се вади, а благодарение на дребна лопатка можем да го почистваме. Тавата за жарта нормално се проектира да бъде на 20-30 см под решетката на скарата. Прави се от здрав материал, като да вземем за пример дебела ламарина, каменна плоча или различен подобаващ материал.

Стъпка 3 – Изграждане на тялото на барбекюто

Тук към този момент би трябвало да изградим самото тяло на барбекюто, което да пасва навръх металната скара и на тавата за жарта. Също по този начин в тази стъпка избираме дали нашето градинско барбекю ще бъде с комин или няма да имаме потребност от подобен. Материалите за създаване на тялото на барбекюто са доста, като най-често са – здрав метал, огнеупорни тухли (можем да използваме тези от остарялата ненужна акумулираща печка), камък и други. Трябва да изградим нашето барбекю по подобен метод, че то да е много устойчиво и да може елементарно да се чисти и пече на него.

Как да създадем сами красиво барбекю – хрумвания

Градинско барбекю от метал

За да създадем красиво барбекю от метал, ще имаме потребност от здрава ламарина (за тялото на барбекюто и за тавата за жарта), железни неръждаеми пръти (за скарата) и машина за заваряване. Ако не ни бива в заваряването – можем да се възползваме от услугите на заварчик. След като създадем нашето красиво барбекю, би трябвало да боядисаме ламарината извън (без скарата за печене) с термоустойчива багра (спрей) за метал. По този метод ще създадем един прелестен завършващ тип и ще предпазим метала от разяждане. Идея – можем да създадем железно барбекю от остарялото ни колело.

Градинско барбекю от огнеупорни тухли

За да създадем барбекю от тухли, ние имаме потребност от здрава ламарина (за тавата за жарта), железни неръждаеми пръти (за скарата), огнеупорни тухли (за тялото на барбекюто) и бетон (лепило) за залепване на тухлите.

Съвет: Тухлите, които са наоколо до огъня (до тавата с жарта, скарата, комина, в случай че има такъв), би трябвало да се залепят с термоустойчиво лепило. То добива здравина след нагорещяване. Другите тухли не е належащо да се лепят с такова лепило, може с нормално или с циментов разтвор.

Градинско барбекю от камък

За да създадем барбекю от камък, ще имаме потребност от здрава ламарина (за тавата за жарта и комина), железни неръждаеми пръти (за скарата), натурален камък (за тялото) и според от типа на барбекюто може да се нуждаем за арматурна мрежа, завършен камък или гранитогрес за барбекю. И да не забравим термоустойчивото лепило и циментовият разтвор.

Имаме вид да създадем барбекю от всевъзможни неща, които сме захвърлили някъде в къщи или просто да ги закупим. Ето още няколко хрумвания:

Барбекю от цимент
Вградено барбекю в дървена маса, с термоусточив плот
Красиво градинско готово барбекю

Барбекю от метал

Зидано градинско барбекю
Барбекю от ламарина, на стойка
Метално барбекю с потапящ механизъм
Стенно барбекю от остарял тиган
Барбекю от остарял варел
Красиво барбекю в кръгла маса
Вградено барбекю в маса – същинска хубост

Ето и няколко съвета за нашето барбекю:

  • Най-добре да печем пържолите, когато имаме доста хубава жарава
  • Най-добре се пече на барбекюто, когато имаме добре загрята скара
  • За по-добър усет, можем да прибавим в жарта напоено във вода парче дърво (от ябълка, бук, дъб, бор, ела и други) – това ще придаде характерен мирис на месото

За още потребни неща, които да вършим в градината, вижте тук


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР