Как да изгоним мравките от дома – това се пита

...
Как да изгоним мравките от дома – това се пита
Коментари Харесай

Как да изгоним мравките от дома с природни средства

Как да изгоним мравките от вкъщи – това се пита всяка стопанка при типа на дребните нашественици в личната ни къща или апартамент. През пролетта и лятото може да се сблъскаме с този проблем, като никой не е застрахован.

Ето за какво в този момент ще разгледаме ефикасни способи за битка с мравките. Има премного естествени средства, с които да успеем да се отървем от мравките у дома или в градината (някои градинари също имат проблеми с мравките).

Преди това обаче да забележим няколко любопитни обстоятелства за мравките :

  • Мравките имат свръхчовешка мощ – те имат способността да носят сред 10 и 50 пъти личното си телесно тегло!
  • Мравките нямат бели дробове – мравките дишат О2 посредством спирали, които съставляват поредност от отвори, ситуирани в профил на телата им. Спиралите са свързани посредством мрежа от тръби, които оказват помощ за разпределението на кислорода до съвсем всяка клетка в тялото им.
  • Мравките нямат уши! Как тогава чуват мравките? Те употребяват земните трептения, с цел да “чуват ”, като ги употребяват при търсене на храна или като сигнал за тревога.
  • Мравките са фермери – мравките са единствените същества, които отглеждат други същества. Точно както хората отглеждаме домашни животни, с цел да си набавим източник на храна, мравките вършат същото. Най-често това се случва с листните въшки. Мравките защищават листните въшки от естествените хищници и ги приютяват в гнездата си от мощни дъждове, с цел да получават непрекъснат ресурс от медена роса.

Как да изгоним мравките от у дома или от жилището

Не изпадайте в суматоха от съществуването на мравки по кухненския плот. Явно мравките са намерили някакви хранителни ресурси във вашия апартамент или къща и просто желаят да се запасят с тях. Те най-много обичат всевъзможни сладкиши!

Мравките оставят химически следи от феромони по населяваните пътеки. Ако убиете няколко от тях, други мравки просто ще последват следата и ще се появят на същите места. Ето за какво би трябвало да убиете цялата колония, колкото и гадно да звучи това.

Когато видите първите няколко мравки, можете да минете с гъба, напоена със сапунена вода или с оцет, с цел да премахнете феромонната пътека. Веднага се заемете да разберете от къде влизат във вашата къща и започнете да поставяте домашна примамка за мравки на входните артерии.

Как сами да си създадем домашна примамка за мравки – по какъв начин да изгоним мравките от вкъщи

Бораксът ще убие “домашните ” мравки, а пудрата захар ще ги притегли. Направете домашна стръв за мравки, като смесите усърдно една част от боракс с 3 елементи пудра захар .

Ако не знаете какво е боракс , ето малко информация. Познат още и като  натриев тетраборат , боракса е борно съединение с огромно значение, минерал и сол на борната киселина . Прахът е бял, съдържащ меки безцветни кристали, които са разтворими във вода. Не е нездравословен за хората. Продава се в аптеките.

За да извършите готовите клопки, напълнете дребни съдове (като капачки от бутилки) с тази домашна примамка за мравки и ги поставете допустимо най-близо до мястото, където подозирате, че мравките влизат в къщата ви. Ако видите мравчената пътека, поставете дребните контейнери със сместа непосредствено на пътя им. Това ще попречи на множеството от тях да продължат пътя си във вашата къща или апартамент. Те просто ще атакуван това сладко лакомство.

Ако имате домашни любимци или деца и се притеснявате за тях – пробвайте това. Смесете една чаша топла вода с ½ чаша захар и 3 супени лъжици боракс. Напоете с тази течност памучни топки и ги поставете в плитки съдове покрай пътеките на мравките.

Как работи самата примамката? Веднъж надушили стръвта (примамката), мравките ще стартират да я придвижват назад в гнездото, без да могат да вършат разлика сред боракс и захар. Частиците боракс в последна сметка ще убият цялата колония. Колкото повече домашна стръв за мравки се занесе назад в колонията, толкоз по-малко мравки ще имате в следствие.

Още препоръки срещу нахлуване от мравки – по какъв начин да изгоним мравките от вкъщи

@ Напръскайте с оцет покрай первазите, във всевъзможни пукнатини и върху плотове, където е допустимо те да се разхождат. Можете да оставите оцета да изсъхне върху повърхностите или да избършете с чиста забрадка – това отстрани химическите им следи. Повторете процедурата няколко пъти дневно.

@ Практикуването на положителни санитарни практики е един от най-хубавите способи да извършите дома си по-малко прелъстителен за мравките. Поддържайте трохите и боклука почистени в кухнята. Не забравяйте да съхранявате цялата храна – изключително сладкишите – в компактно затворени контейнери или торбички с цип. Мравките ще атакуван неща като бурканчета мед, които капят в профил или към капака, тъй че запечатването на буркана в торба с цип ще го отбрани.

@ Мравките ще изберат по-желаната примамка (разлято безалкохолно или трохи от бисквитки например) пред тази естествена примамка. Затова поддържайте дома си постоянно чист!

@ Очертайте с тебешир за мравки мястото, откъдето влизат. Това може да бъде изцяло задоволително, с цел да ви избави от досадните мравки.

Ако всичко това не ви помогне (в което се съмняваме), ето още изпитани домашни предписания срещу мравки . С някой от тях може да се отървете от мравките и във вашата градина. И да спрете да се питате “Как да се отървем от мравки в градината ”!

Изпитани домашни предписания срещу мравки

Рецепта 1 – мравките харесват протеини и мазнини. Смесете лъжица фъстъчено масло с 1 супена лъжица захар и 1 чаена лъжичка боракс . Напълнете пластмасова сламка с тази примес и я нарежете на 1-2 см части. Поставете частите до пътечките на мравките.

Рецепта 2 – сложете в дребна чаша малко течен мед и поставете чашата до мястото, откъдето влизат мравките. Мравките ще се залепят на меда и няма да могат да се върнат. Повторете процедурата неколкократно.

Рецепта 3 – Смесете вода и оцет (1:1) и поставете на котлона до момента в който заври. Добавете готварска сол – няколко супени лъжици и разбъркайте до момента в който се разтвори. Когато сместта изстине, полейте местата, на които мравките се разхождат и откъдето влизат. Когато сместта изсъхне, ще останат бели следи от солта, които не пипаме десетина дни. Безопаснен способ за фамилии с деца и домашни любимци.

Рецепта 4 – нарежете лимон на две половинки. Поръсете лимоните със изсъхнал джоджен и изсъхнал карамфил. Поставете лимоните на мястото, откъдето влизат. По този метод ще блокирате пътя им и те ще се махната от там. Може да комбинирате с поръсване на по-голям сектор със семе от карамфил , бебешка пудра , брашно , канела на прахуляк или надробен черен пипер .

Това ви е изцяло задоволително като дейности за унищожаване и изпъждане на мравките от вкъщи ви. Като край ще кажем, че има национално вярване за мравките в къщи . И то е, че може да се преглежда като добър знак, прокоба за благосъстояние и сигурност. Колкото повече мравки имате, толкоз по-голямо благосъстояние и щастие ви чака. Но колкото и добре това да звучи, всяка стопанка ще полудее при типа на мравки в своя дом. Но към този момент знаем по какъв начин да се отървем от тях!

Как да махнем белокрилката с домакински препарат и още нещо

Как да махнем белокрилката с домакински препарат – това е главният ни въпрос напролет и лятото в битката с дребните гадини. Има над 1000 типа белокрилки – инсекти, които наподобяват на дребни бели молци или листни въшки. Те се групират и развъждат в огромен брой по долната страна на листата. Ларвите и възрастните белокрилки…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР