Как българските художници виждат света по време на пандемията? Жива

...
Как българските художници виждат света по време на пандемията? Жива
Коментари Харесай

„Непосилното житие на бохемата“

Как българските художници виждат света по време на пандемията? Жива ли е бохемата в тези времена?

Една галерия с произведения на художници от разнообразни градове на България, наречена " Непосилното житие на бохемата ", е показана в габровската изложба " Орловска " 10.

Галеристката Ива Съйкова и художникът Орфей Миндов, шеф на Националната гимназия за приложни изкуства „ Тревненска школа “ в Трявна, показват взаимната галерия в " Артефир "

" Колкото на пръв взор тематиката на тазгодишната галерия дребни форми (формат 22/22 и 20/20) да наподобява отвлечена и нереална, тя носи огромна независимост – за интерпретация на персонални и групови прекарвания, и за екзистенциални послания.

Житие – в случай че се отклоним от изначалното пояснение на думата, а точно живот на светец, и го разгледаме като живот на всеки обособен субект, като биография, или да използваме красивата дума животопис, то ще видим, че в житието на актьора – художник, музикант, публицист, кинаджия, танцьор и така нататък, самото живеене е креативен акт. Бохема е общественост, формирана от хора на изкуството и техни почитатели, които водят радостен, нехаен живот, макар житейските тегоби. Бонвивани!

Светът към момента е уплашен и е в ступор от пандемията. Въпреки това бохемата е жива! Редиците може би са оредели, само че до момента в който свят светува, ще я има. В нея ще се вливат нови, свежи, надарени фигури. Общност от шарени птици, солта и пипера на всяко общество. Тя е еманация на насладата от живота, неговата проявеност и неговият смисъл. Смисълът и нуждата да се живее леко, нехайно, по детски наивно, като за първи и финален път! С лекост и красиво! "

Чуйте повече от звуковия файл.
Участници:  Иво Бистрички, Румен Рачков, Маргарита Рачкова, Цветелина Максимова, Стефан Петков, Калоян Илиев - Кокимото, Константин Константинов, Михаела Антонова Зоева, Орфей Миндов, Росен Марковски, Майа Антова, Кирил Иванов, Нено Белчев, Радоил Серафимов, Павел Църов, Йордан Костов, Цветелина Стефанова, Стефан Божков, Росен Кръстев Румен Димитров - Попа, Емануела Ковач, Мариана Сърбова, Христина Георгиева, Цветан Кръстев, Кольо Мишев, Мариана Манева, Иван Матеев, Васил Ангелов, Горан Тричковски, Пенка Минчева, Валери Чакалов, Валентина Лапчева, Лидия Каркеланова, Марина Ангелова - Гонзалес, Александрина Иванова, Лиляна Дворянова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР