Как активизмът в гимназията постави Барбара Лий на пътя към Конгреса — и битка за мястото на Даян Файнщайн

...
Калифорнийският конгресмен Барбара Лий е изправена пред битката на кариерата
Коментари Харесай

Калифорнийският конгресмен Барбара Лий е изправена пред битката на кариерата си на изборите за Сенат през 2024 г., но тя казва, че доживотна страстта към активизъм й даде цялата мотивация, от която се нуждае, докато се бори за мястото на напускащия сенатор Даян Файнщайн.

77-годишната Лий е в Конгреса от 1998 г. и е най-високопоставената афроамериканка, назначена в ръководството на Демократическата партия, според нейния уебсайт. По време на посещение в гимназията Сан Фернандо в Южна Калифорния, нейната алма матер, Лий каза пред CBS News, че за първи път е открила гласа си, когато се е пробвала за отбора на мажоретките.

„Имаше процес на подбор и те никога не бяха избирали момиче, което да прилича на мен. И така отидох в NAACP и казах: „Вижте, наистина искам да бъда мажоретка, но мога „Не успявам да премина през този процес, защото съм черен“, спомня си Лий.

отмени Роу срещу Уейд в залата, каза, че „никога“ не е очаквала Съединените щати да се върнат до точка, в която хората отново ще трябва да се борят за правото на аборт.

Тези две преживявания в гимназията информираха нейните вярвания, но чак в колежа страстта на Лий към политиката се разпали. В Милс Колидж в Оукланд, Калифорния, тя се запознава с Шърли Чизхолм, първата афро-американка, избрана в Конгреса през 1968 г. Според уебсайта на Лий, тя кани Чизхолм в кампуса като президент на училищния съюз на черните студенти. Тяхната среща накара Лий да се регистрира за гласуване за първи път и тя работи върху президентската кампания на Чизхолм през 1972 г. и служи като делегат на Чизхолм в Националната конвенция на Демократическата партия.

Днес Лий е в може би най-тежката битка в нейния политически живот. Тя се състезава с представителите Кейти Портър и Адам Шиф в надпреварата за мястото на 90-годишния Файнщайн в Сената. Портър е известна с тежките си разпити в надзорната комисия на Камарата на представителите, докато Шиф е подкрепена от бившия председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси. Шиф и Портър също имат повече пари в предизборните си каси.

Но Лий каза, че финансите не я възпират.

„Е, не съм изостанала. Събирах пари през годините за нашата Демократическа партия, за Комитета за кампанията на Демократичния Конгрес, за жените, за цветнокожите жени“, каза тя. „И всъщност бариерите пред набирането на пари са налице. Но това няма да ме спре.“

Ако бъде избрана, Лий ще бъде единствената чернокожа жена в Сената. Това би било още едно постижение за Лий, която все още си спомня ранното си детство, израснало в сегрегиран Ел Пасо, Тексас, и която е чула родителите си да се предупреждават взаимно за изгаряне на кръстове в Сан Леандро, град, който тя сега представлява.

„Представителството има значение“, каза Лий. „Искаме всеки да има възможност да изживее американската мечта.“

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР