Кафявите джуджета са много странни небесни обекти. Те се образуват

...
Кафявите джуджета са много странни небесни обекти. Те се образуват
Коментари Харесай

Кой е най-студеният обект, който предизвиква полярни сияния

К афявите джуджета са доста странни небесни обекти. Те се образуват като звезди, само че не са задоволително солидни, с цел да стартират нуклеарен синтез в сърцевината си, тъй че не съумяват напълно да станат звезди. Някои от тях са с размерите на планети, с облаци и бурни атмосфери, макар че в действителност не наподобяват на планети. Някои от тях имат полярни сияния, като Северното зарево, което виждаме на Земята.  

Кафявото джудже W1935 е тъкмо подобен обект. Астрономите го следиха с “Джеймс Уеб ” и чакаха да видят метан в атмосферата му, което е доста постоянно срещано при кафявите джуджета. На процедура инфрачервената светлина има огромен спад при избрана дължина на вълната, подписът на наличието на метан, защото метанът всмуква тази светлина. Но екипът е забелязал този развой на всмукване - те видяха емисия, при която метанът излъчваше светлина. 

„ Очаквахме да забележим метан, тъй като метанът е на всички места в тези кафяви джуджета. Но вместо да всмуква светлина, видяхме тъкмо противоположното: метанът светеше. Първата ми мисъл беше: за какво емисията на метан излиза от този обект “, споделя водещият откривател Джаки Фахърти, астроном от Американския музей по естествена история в Ню Йорк.  

Failed Star Is The Coldest Object To Potentially Show Aurorae Beyond Our Solar System
— Nikola Radovanovic (@Svevlad666)
Излъчването на метан е следено на Юпитер и Сатурн и това е обвързвано с авроралната интензивност. Гигантските планети имат полярни сияния от взаимоотношения сред техните мощни магнитни полета и слънчевия вятър, както и материал, освободен от някои от техните дейни луни: вулканичен Йо за Юпитер и гейзерът на Енцелад за Сатурн. Но W1935 е изолиран. Няма звезден вятър, който да аргументи полярното зарево.  

„ С W1935 в този момент имаме грандиозно уголемение на феномена на слънчевата система без никакво звездно облъчване, което да помогне в обяснението “, разяснява Фахърти.  

American network ABC broadcast from Yellowknife on flagship show Good Morning America as we head toward an aurora-packed solar maximum this year.
— Cabin Radio (@CabinRadio)
Липсата на звездно лъчение е озадачаваща и по друга причина. Най-добрият модел допуска, че атмосферата на кафявото джудже става все по-гореща с надморска височина, малко като стратосферата на Земята. Стратосферите са следени на екзопланети, само че постоянно във връзка със светлината и топлината от звездата.   

„ Тази температурна инверсия е в действителност озадачаваща “, добави Бен Бърнингам, съавтор от Университета на Хертфордшир в Англия. „ Виждали сме този тип събитие на планети с близка звезда, която може да загрее стратосферата, само че да го забележим в обект без явен външен източник на топлота е извънредно “, споделя той.   

Въпреки че е с няколкостотин градуса по-горещо от Юпитер, това е най-студеното кафяво джудже, което може да бъде претендент за аврорална интензивност. Предишно кафяво джудже, което беше записано, че излъчва зарево беше доста по-горещо, заяви IFLScience. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР