Кафето, което повечето хора пият сутрин, води началото си отпреди

...
Кафето, което повечето хора пият сутрин, води началото си отпреди
Коментари Харесай

Кафето, което пием сутрин, е на 600 000 години

Кафето, което множеството хора пият заран, води началото си отпреди 600 000 години, съобщи Асошиейтед прес, базирайки се на обява в сп. " Нейчър джинетикс " (Nature Genetics).

Използвайки гени от кафеени дървета от целия свят, създателите на ново проучване от Съединени американски щати са съставили родословие на най-популярния тип кафе в света, прочут на учените като Coffea arabica, а на феновете на ободряващата - просто като арабика. 

Изследователите, които се надяват да научат повече за растенията, с цел да ги предпазят по-добре от вредителите и климатичните промени, са открили, че типът се е появил преди към 600 000 години посредством естествено кръстосване на два други типа кафе. 

" С други думи, преди каквато и да е интервенция от страна на индивида ", споделя Виктор Албърт, биолог от университета на Бъфало и един от ръководителите на проучването.

Тези диворастящи кафеени растения произлизат от Етиопия, само че се счита, че за първи път са били употребявани за подготвяне на кафе основно в Йемен през 15-и век. Според легендата през 17-и век индийският духовник Баба Будан внася контрабандно в родината си от Йемен седем сурови кафеени зърна, с което поставя основите на световното разпространяване на кафето.

Арабиката, ценена поради своя мек и относително сладостен усет, през днешния ден съставлява 60-70 % от международния пазар на кафе. Останалата част е робуста - по-силно и горчиво кафе, създадено от един от родителите на арабиката, Coffea canephora. 

За да сглобят частите от предишното на кафето арабика, откривателите са проучили с общителното подпомагане на Природонаучния музей в Лондон геномите на Coffea canephora, различен родител, наименуван Coffea eugenioides, и повече от 30 разнообразни растения арабика, в това число пример от 1700 година

Популацията на растението арабика се е променяла в продължение на хиляди години, преди хората да стартират да го култивират. Тя е процъфтявала през топлите и влажни интервали и е страдала през сухите, по време на които са оцелявали единствено дребен брой генетично сходни растения. 

Днес това прави растенията арабика по-уязвими към заболявания като наслойка по листата на кафето, които предизвикват загуби за милиарди долари всяка година. 

Изследването на предишното и сегашното на арабиката може да даде визия за това по какъв начин да се запазят кафеените растения здрави - и чашите с кафе цялостни - за бъдещите ранни сутрини, напомня Българска телеграфна агенция.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР