Кафето е най-популярният стимулант в света. Милиони хора започват всяка

...
Кафето е най-популярният стимулант в света. Милиони хора започват всяка
Коментари Харесай

Странични ефекти и рискове от пиенето на много кафе

Кафето е най-популярният " стимулант " в света. Милиони хора стартират всяка заран с чаша кафе. Наред с това кофеинът се съдържа в шоколада, чая, ядките, както и в енергийните и подсладените газирани питиета. Такова огромно количество кофеинови артикули, както и ободряващите свойства на това вещество, водят до обстоятелството, че хората стават подвластни от кофеина. А какви са следствията от такава взаимозависимост?

Изобщо не е належащо да пиете няколко огромни чаши кафе едновременно, с цел да получите предозиране. Това може да се случи, да вземем за пример, в случай че сте пили обичаното си кафе и сте похапвали шоколад, пили сте доста чай, какао или даже кока кола! Всички тези артикули съдържат много огромно количество кофеин, чийто остатък се отразява неподходящо на нашето тяло.

Първи признаци на предозиране с кафе

Ако изпиете прекалено много кафе, не се колебайте, несъмнено ще го почувствате! Но от време на време първоначално признаците могат да бъдат едвам доловими или сходни на други мъчителни положения. В тези случаи е извънредно значимо да разберете какво се случва и да вземете ограничения в точния момент.

Симптомите на предозиране с кафе включват:

- Топлина. Може да почувствате жега ненадейно или чувството ще се натрупа последователно. Това се дължи на внезапно освобождение на адреналин и нараснало кръвообращение в тялото.

- Зачервяване на лицето. Поради повишението на налягането кръвта стартира да циркулира към бузите. Дори този лек признак би трябвало да ви предизвести. Забелязвайки зачервяването на лицето след пиянство на кафе, си коства да спрете приема, не е належащо да изпивате чашата до края.

- Тръпки. Един от най-често срещаните признаци, по които елементарно можете да разпознаете предозирането с кофеин. Можете да почувствате както стесняване на която и да е мускулна група, по този начин и трептене в ръцете, в коленете и даже в цялото тяло.

- Сърцебиене, учестен пулс. Още един извънредно противен признак в тялото ви. Често е съпроводено и от трептене и нараснала тревога.

- Главоболие и световъртеж. Най-вероятно този признак по никакъв метод няма да бъде обвързван с пиенето на кафе. Оказва се обаче, че пиенето на доста кафе може да провокира тъкмо такива недоволства.

- Болка в слънчевия сплит. Обикновено се стартира с нея. Освен това тази болежка и трептене се популяризират в цялото тяло дружно с възприятие на тревога.

Ако забелязвате тези признаци постоянно, тогава си коства да измененията навиците си, свързани с използването на кофеин. На първо място би трябвало да контролирате количеството кофеин в артикули като шоколад или какао, в случай че пиете чай или кафе в същия ден. Освен това кафето или чаят могат да бъдат сменени с други питиета, като билкови чайове или кафе от цикория.

 пиянство на доста кафе

По-сериозни признаци на предозиране с кафе

Но има признаци, които не се усещат незабавно. Те могат да се появят след няколко часа или даже ден. Какви са те:

- Гадене. Може да се появи при предозиране на кофеин, както и при хора, които пият кафе нередовно; в случай че пиете прекомерно мощно кафе сутрин; когато пиете кафе на празен корем.

- Повишено изпотяване. Нервната система е превъзбудена, прекалено много адреналин навлиза в кръвта и стартирате да се потите щедро, всичко това може да бъде съпроводено от чувство за топлота.

- Чести ходения до тоалетната. Всеки знае, че в дребни количества кафето работи като лек диуретик, само че в случай че го пиете допълнително, тоалетната може да бъде най-хубавият ви другар. Може да има и разстройство на храносмилателната система, съпроводено от болежка и конвулсии.

- Проблеми с работата на нервната система. Безсъние, нервност, експанзия, халюцинации, зачервяване на кожата са признаци на остра интоксикация на тялото. В този случай ви съветваме да не чакате, а неотложно да прибегнете до помощта на лекарите.

Не е наложително обаче да имате всички признаци едновременно. Това може да бъде единствено световъртеж и трептене или нервност и бодърствуване. Във всеки случай би трябвало да знаете повода и да можете да се справите дейно с нея.

Първа помощ при предозиране с кафе

- Помощта за изтощеното тяло би трябвало да стартира с най-простото нещо - водата. Пийте доста чиста вода със стайна температура, с цел да помогнете на тялото си да се оправи с дехидратацията.

- Опитни баристи постоянно поучават да хапнете банан при предозиране с кофеин. Може би това се дължи на високото наличие на калий. Както знаете, калият има успокоителен и нормализиращ резултат върху нервната и сърдечно-съдовата система.

- Легнете или даже подремнете, в случай че почувствате нужда. Сънят оказва помощ на тялото да се възвърне по-бързо, а легналото състояние е дейно за понижаване на главоболието и гаденето.

- Проветрете добре стаята и в случай че имате сили и опция се разходете на открито. Вашето тяло ще се нуждае от чист въздух повече от всеки път, с цел да се оправи със напрежението.

При по-тежки случаи протоколът на деяние е както при други отравяния: предизвикайте повръщане, пийте доста вода и още по-добре - незабавно отидете на доктор!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР