Кафето е любимата напитка на милиони и бизнес за милиарди.

...
Кафето е любимата напитка на милиони и бизнес за милиарди.
Коментари Харесай

10-те най-скъпи сорта кафе в света

Кафето е обичаната напитка на милиони и бизнес за милиарди. Вторият най-продаван артикул в света, след нефта. Според статистиката всеки ден по света се изпиват по… 2.2 милиарда чаши от ароматната напитка.

Разнообразието от сортове и комбинации е също толкоз голямо, колкото и търсенето. Но не би ли било същинско закононарушение да се ограничим до най-обикновените типове, които се срещат във всеки магазин? Ако желаете да разпалите още по-силно пристрастеността си към черната ободряваща напитка и най-много, в случай че имате финансовата опция да си го позволите – вижте кои са 10-те най-скъпи сорта кафе в света.

10. Coffee Yauco Selecto AA, Пуерто Рико
53$ за кг

 10-те най-скъпи сорта кафе в света

Богатата на хранителни субстанции и минерали почва на Пуерто Рико ражда този характерен вид кафе с усет на масло и шоколад. Изобилните превалявания в страната обезпечават високи добиви, само че даже това не е задоволително, с цел да може всеки да се наслаждения на Coffee Yauco Selecto AA. Този вид просто се среща доста рядко.

9. Starbucks Rwanda Blue Bourbon, Руанда
53$ за кг

 10-те най-скъпи сорта кафе в света

Климатът на Руанда е съвършен за развъждане на едни от най-хубавите типове кафе в света. Страната се отличава с производството на богато многообразие от сортове, с помощта на напъните освен на локалните земеделци. Преди години колосът Starbucks направи съществени вложения, с цел да подтиква локалните производители в развъждането на ободряващата напитка. Днес сортът Starbucks Rwanda Blue Bourbon е един от най-скъпите в света.

8. Mi Esperanza Coffee, Хондурас
77$ за кг

 10-те най-скъпи сорта кафе в света

Кафето от Хондурас по принцип се отличава с високото си качество, богат шоколадов усет и нюанси на ядки и подправки. Всичко това бързо трансформира страната в международен водач в производството на кафе в Южна Америка, само че Mi Esperanza Coffee е върхът на лукса даже за Хондурас. Неговият ослепителен усет, без горчиви нотки, притегля ценители от целия свят.

7. Los Planes, Салвадор
88$ за кг

 10-те най-скъпи сорта кафе в света

Един от най-хубавите сортове кафе в света се отглежда в планинския регион Чалатенанго в Салвадор. Това, което го прави неповторимо е нехарактерният му цитрусов усет, с примеси на карамел и захарна тръстика.

6. Blue Mountain, Ямайка
108$ за кг

 10-те най-скъпи сорта кафе в света

Високопланинският вид кафе (насажденията се отглеждат на 1500 метра над морското равнище), се харесва изключително доста на японците, които нормално изкупуват до 80% от реколтата. Дори цената от 108 $ за кг не ги стопира.

5. Fazenda Santa Ines, Бразилия
110$ за кг

 10-те най-скъпи сорта кафе в света

Един от дребното сортове по света, които се отглеждат по обичайния метод, без изкуствени торове и пестициди, единствено плодородната бразилска почва и вода. Кафето се отличава с невероятния си усет на шоколад и карамел.

4. Molokai Coffee, Хавай
113$ за кг

 10-те най-скъпи сорта кафе в света

Хавай е единственият американски щат, в който се отглежда кафе. Заради съвършения климат и богатата почва, там се отглеждат няколко сорта кафе. Molokai Coffee е „ черешката на тортата “ от тях.

3. St. Helena Coffee, о-в Св. Елена
174$ за кг

 10-те най-скъпи сорта кафе в света

Историята на компанията-производител на този вид кафе може да се наблюдава чак до Наполеон Бонапарт, който в действителност пръв засажда растението на остров Света Елена. Така или другояче, историята на кафето е единствено една от аргументите за неговата цена. Черната напитка от сорта St. Helena Coffee се отличава с богатия си мирис и усет, за който се намират задоволително богати купувачи.

2. Luwak Coffee, Индонезия
360$ за кг

 10-те най-скъпи сорта кафе в света

Зърната на това кафе са неповторими с това, че са минали през храносмилателния тракт на азиатската палмова цибетка. В стомаха на животното плодовата обвивка на кафето се усвоява, а зърната остават. Експертите настояват, че точно този развой придава характерния усет и мирис на кафето, което ние няма да оспорваме.

1. Hacienda La Esmeralda, Панама
773$ за кг

 10-те най-скъпи сорта кафе в света

Най-скъпото кафе в света не може да се откри в елементарните магазини или кафетерии. Панамският вид Hacienda La Esmeralda се предлага само на специфични търгове. Освен доста скъпо – 773 $ за кг, това кафе се среща и извънредно рядко.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР