Кадровото обезпечаване трябва да стане политика №1 на МОН. Това

...
Кадровото обезпечаване трябва да стане политика №1 на МОН. Това
Коментари Харесай

Янка Такева: Тази година се пенсионираха над 3500 учители, защото се уплашиха от пандемията

" Кадровото застраховане би трябвало да стане политика №1 на МОН ". Това съобщи пред БНР Янка Такева, водач на Синдиката на българските учители към КНСБ.

Един от целите съгласно нея на който и да е министър и неговия екип би трябвало да бъде създаването на политика за кадровото застраховане на системата с всички типове експерти.Това е по този начин, тъй като търсенето на работни места се трансформира доста динамично.

По думите й тази година са се пенсионирали над 3500 учители, тъй като са се уплашили от пандемията.

Такева заяви още, че преди новата образователна година в страната се търсят 1450 учители, в София са нужни 230, в Пловдив - 241, в София област - 60, във Велико Търново - 20, в Габрово - 44, в Ловеч - 39 и така нататък

" Във всички райони се търсят учители по Технологии и предприемачество. Това е нова образователна дисциплинираност, която се вкара от 4 до 8 клас, в това число. С доста висок норматив преподавателска претовареност. Голяма част от сътрудниците в едно учебно заведение не могат да вършат цялостен норматив, което не прави атрактивна тази служба, по тази причина все по-често ще имаме нужда от този тип учители ",  уточни тя.
 Янка Такева: Няма да са нужни промени във външното оценяване Янка Такева: Няма да са нужни промени във външното оценяване
" Дистанционното обучение набра опит, учителите са по-спокойни. Учениците привикнаха, само че то не е каквото би трябвало да бъде ". Това сподели пре...

Такева добави, че се търсят също преподаватели по физика, химия, биология, осведомителни технологии, математика, учители за детските градини, както и непедагогически личен състав. 

" Тази година в дребните обитаеми места се търсят доста лектори, тъй като в дребните учебни заведения учителите не могат да създадат нужния норматив. Същевременно лекторите не желаят да поемат часовете, тъй като е доста ниско заплащането. "

 

 

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР