Кадровото обезпечаване трябва да стане политика №1 на МОН. Това

...
Кадровото обезпечаване трябва да стане политика №1 на МОН. Това
Коментари Харесай

Янка Такева: Кадровото обезпечаване трябва да е политика №1 на МОН

" Кадровото застраховане би трябвало да стане политика №1 на МОН ". Това съобщи пред БНР Янка Такева, водач на Синдиката на българските учители към КНСБ.

Тя заяви, че преди новата образователна година в страната се търсят 1450 учители, в София са нужни 230, в Пловдив - 241, в София област - 60, във Велико Търново - 20, в Габрово - 44, в Ловеч - 39 и така нататък

Търсенето на работни места се трансформира доста динамично, акцентира Такева и посочи:

" Във всички райони се търсят учители по Технологии и предприемачество. Това е една нова образователна дисциплинираност, която се вкара от 4 до 8 клас, в това число. С доста висок норматив преподавателска претовареност. Голяма част от сътрудниците в едно учебно заведение не могат да вършат цялостен норматив, което не прави атрактивна тази служба, по тази причина все по-често ще имаме нужда от този тип учители ". 

Тази година в дребните обитаеми места се търсят доста лектори , тъй като в дребните учебни заведения учителите не могат да създадат нужния норматив, изясни още тя и акцентира, че лекторите не желаят да поемат часовете, тъй като е доста ниско заплащането за това:

" Синдикатът има политики в тази посока ".

Интервюто можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР