Кадри БТВСмяната от зимно към лятно часово време вече е

...
Кадри БТВСмяната от зимно към лятно часово време вече е
Коментари Харесай

Проф. Марчев: Ние сме едно недоспало общество

Кадри БТВ

Смяната от зимно към лятно часово време към този момент е реалност. Макар няколко години да се разисква, че това би трябвало да отпадне, към момента се практикува. Как тази смяна ни се отразява на организма разяснява кардиологът професор Сотир Марчев.

В момента сме в обстановка на по-неблагоприятна смяна, тъй като тази нощ спахме един час по-малко и недоспиването покачва инфарктите и инсултите. От друга страна – недоспалите водачи катастрофират по-често заран.

Проф. Сотир Марчев посъветва родителите в идващите няколко дни да не оставят децата си сами рано заран, а да ги съпроводят до учебно заведение или накъдето са тръгнали.
`); break case width


На процедура, в случай че човек не се наспива добре, той натрупва така наречен сънен дълг. Ако този дълг бъде изчистен в границите на идващите няколко дни, това е добре. Но в случай че недоспиването стане хронично, то стартира да се отразява на паметта и концентрацията, сподели още той.

Деменцията се ускорява при недоспиване, както се случи с Роналд Рейгън. В края на живота си той страдаше от деменция и не си спомняше, че в миналото е бил президент. Ето за какво положителният сън е едно от изискванията да остаряваме умно и да сме здрави.

Прието е, че сън сред 6 и 8 часа е задоволителен на организма да се възвърне, само че съгласно проф. Марчев е по-добре да следим по какъв начин се разсънваме, а не какво демонстрира часовникът.



Ако се разсънваме добре и свежи, значи всичко е наред. Обратното – колкото и време да сме били в леглото, в случай че заран се разсънваме като пребити, то сънят ни е бил малоценен.

Според професорът и изискванията за сън са доста значими. Обстановката би трябвало да е спокойна, да е безшумно и нищо да не пречи на дълбокия сън.

Източник: vihrogon.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР