Кадри БТВ: През целия си живот не съм виждал такава

...
Кадри БТВ: През целия си живот не съм виждал такава
Коментари Харесай

През целия си живот не съм виждал такава прогноза за времето, обяви проф. Георги Рачев

Кадри БТВ: През целия си живот не съм виждал такава прогноза за времето, разгласи проф. Георги Рачев

Какво време ни чака през уикенда и идната седмица?

След няколкодневните жеги, обхванали страната, започнаха стихии, съпроводени с гръмотевици и пороен дъжд. Най-напред в западна България, като се изтеглят и на изток.

До края на тази седмица преминаващия леден атмосферен фронт ще усили северозападния вятър като поривите ще бъдат по-силни в източните региони и по планините. Температурите ще се намалят с 3-4 градуса, най-осезаемо – в събота, когато в източната половина на страната ще се развива гръмотевична облачност.

Преобладаващата част от гръмотевичните превалявания в часовете следобяд и вечерта ще са в Централна и Източна България. На запад се чака усмиряване на процесите.

В събота над Западна България облачността ще е с повече разкъсвания, до момента в който на изток – променлива. В централните и източните региони следобяд още веднъж ще се оформят гръмотевични превалявания, по-интензивни – в Дунавската низина. Късно вечерта от запад на изток облаците ще се раздират и понижават с наклонност за по-слънчева неделя. Дневните температури през почивните дни ще са от 25 до 30 градуса в събота и с градус-два по-високи – в неделя.

След този плевел, изменчив интервал, стартират невиждани жеги. Температурите ще се покачват с всеки ден и от средата до края на седмицата ще доближат към и даже над 40 градуса. Всяка година това е най-горещият интервал на лятото, по този начин наречените „ горещници “. Температурите тук-там, изключително в котловините надвишават 40 градуса, без лъх на вятър.
Прогноза направи проф. Георги Рачев по БТВ.


На помощ идват водните басейни, дебела сянка или климатиците.

По крайбрежието в петък и събота облаците ще са повече, а вятърът ще се усилва и ще носи хладина. Ще се развиват бързо преминаващи местни превалявания, в някои региони – с гръмотевична интензивност. Вълнението на морето ще е едва в петък и събота и по-силно – в неделя.

След тази глътка пресен въздух идва и антициклона, който носи парещ въздух от Африка.



Проф. Георги Рачев по БТВ изясни, че горещините не са единствено у нас, само че и в целия свят.

По думите му миналите 4-5 дни са най-топлите в актуалната история на света.

Това се дължи на прогресиращото световно стопляне и на естественото събитие Ел Ниньо. Всяка минала година е все по-непредвидима във връзка с естествени катаклизми.



Увеличава се фрапантно заплахата от пожари, по тази причина би трябвало да бъдем деликатни, предизвести синоптикът.
Източник: vihrogon.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР