кадри БНТИзвестният езиковед проф. Владко Мурдаров се появи за пореден

...
кадри БНТИзвестният езиковед проф. Владко Мурдаров се появи за пореден
Коментари Харесай

Проф. Мурдаров обяви по БНТ кога ще отпадне пълният член

кадри Българска национална телевизия

Известният лингвист проф. Владко Мурдаров се появи за следващ път в предаването на Георги Любенов по Българска национална телевизия с цел да дава отговор на въпроси на феновете за правоговора и правописа. Един от тях беше дали е пристигнало време цялостният член да отпадне, откакто и без друго всеобщо се бърка. Дори и измежду експертите въпросът се слага на разискване от години и провокира остри разногласия.



Без да навлиза надълбоко в смисъла на езиковедския спор, проф. Мурдаров даде доста добър аргумент за запазването на правилото, изключително в писмената форма.
`); break case width
“Правилната приложимост на цялостния член демонстрира какъв брой е образован този, който написа ”, разяснява той. Според професора, даже и единствено като индикатор на грамотността, цялостният член е нужен, въпреки че някои го считат за отживялост.



В отговор на различен въпрос обаче проф. Мурдаров сподели, че българският език е напредничав, по тази причина от него са отпаднали падежите още в интервала XIV-XVI век. Той добави, че този развой продължава и до през днешния ден, като даде образец със замяната на “кого ” с “кой ”.

Думите “кмет ” и “община ” би трябвало да се пишат с дребна писмен знак, безапелационен беше Мурдаров. Той се пошегува, че те се пишат с основна най-много от тези, които желаят да се харесат на кмета. Професорът обаче показа, че скоро го потърсили от столичната община, с цел да го питат може ли да се написа “столичната ” с огромна писмен знак. Той дал отговор, че е неточност, само че общинарите дали отговор, че кметът по този начин желал.

“Бившият министър председател не знае, а доста обича да приказва ”, с тези думи проф. Мурдаров разяснява появяването на неправилната дума “мурмурандум ” в политическите диспути у нас.

Източник: vihrogon.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР