Където и да отиде, Тим Кук се радва на топло

...
Където и да отиде, Тим Кук се радва на топло
Коментари Харесай

Тим Кук уважи Виетнам с двудневно посещение


Където и да отиде, Тим Кук се радва на топло посрещане – в Ханой на чаша кафе с музикантки
(Tim Cook / X)

Изпълнителният шеф на Apple Тим Кук дойде през днешния ден в Ханой, Виетнам, където ще се срещне с консуматори, разработчици и основатели на наличие по време на двудневното си посещаване. Визитата се свързва с упоритостите на американския софтуерен колос да усили продажбите си на нови пазари.

Посещението на Кук в азиатската страна идва в провокационен миг за Apple. По данни на IDC, световните доставки на iPhone са намалели с 10% на годишна база през първото тримесечие на 2024 година Компанията е изправена пред мощна конкуренция на пазара на смарт телефони от висок клас, изключително на основни пазари като Китай.

Apple тихомълком се трансформира в третия по величина снабдител на смарт телефони във Виетнам по доставки, съгласно IDC, след китайския производител Oppo и корейската Samsung. А Виетнам става основно място за произвеждане за ИТ колоса от Купертино, който се стреми да разнообрази сглобяването на продуктите си надалеч от Китай, отбелязва CNBC в репортаж за визитата на Кук в страната.
още по темата
Обвързаността на Apple с Китай беше подложена на тестване през 2022 година, защото строгите ограничения за предварителна защита против Covid-19 в страната и вълненията на служащите във водещата фабрика за iPhone на Foxconn прекъснаха производството.

През декември Nikkei заяви, че Apple реалокира някои от основните си инженерни запаси за iPad във Виетнам. Сега стана ясно, че страната взе участие в създаването и производството на MacBook, iPad и Apple Watch.

„ Виетнам е значим за Apple освен заради възходящата база от почитатели там, само че и тъй като промишлеността диверсифицира производството си отвън Китай. Това включва основни места като Виетнам, където Samsung от дълго време има наличие в северната част на страната ”, разяснява Брайън Ма, вицепрезидент по проучвания за потребителски устройства в IDC.

Тим Кук зарадва виетнамските почитатели на Apple, които не пропуснаха да се снимат с него
(Tim Cook / X)

Усилията на Apple за диверсификация включват също устройства като портативни компютри – сегмент от пазара, в който производителите по контракт Quanta и Foxconn, сътрудници на Apple, към този момент влагат, добавя анализаторът.

Индия също се трансформира в основен център за произвеждане на iPhone. Миналата седмица Bloomberg заяви, че Apple създава всеки седми iPhone в Индия. Компанията стартира да сглобява новата си линия iPhone 14 в Индия през 2022 година Освен това страната съставлява голям потребителски пазар за Apple.

Между другото, визитата на Тим Кук във Виетнам идва, откакто 61 екологични и правозащитни групи приканиха Apple да се опълчи на задържането на климатични деятели в страната.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР