„Къде ще отида?“: Мюсюлманите в индийския Гуруграм, обхванати от страх, насилие

...
Гуруграм, Индия – Джамията Анджуман Джама в сектор 57 на
Коментари Харесай

Гуруграм, Индия – Джамията Анджуман Джама в сектор 57 на Гуруграм е пуста. Около 10 полицаи стоят пред бетонната конструкция, която може да побере до 450 богомолци, но сега е могила от отломки и пепел.

Джамията – едно от малкото места за мюсюлманско богослужение в Гуруграм, предимно индуистко предградие на индийската столица Ню Делхи – беше нападната през нощта на 31 юли, както се твърди, от индуска крайнодясна тълпа.

Нападателите подпалиха джамията и убиха Мохамад Саад, 22-годишен наиб (заместник) имам, който беше вътре по това време. Атаката е извършена часове след избухването на смъртоносно обществено насилие в съседния квартал Нух в щата Харяна.


Мохамад Фахим Казми, интериорен дизайнер, който редовно се моли в опожарената джамия, каза, че е ужасен.

„Тази атака беше отмъщение за Нух“, каза 32-годишният мъж, който живее в района от 2011 г., пред Ал Джазира.

Най-малко четирима души бяха убити, включително двама полицаи, по време на хиндуистка религиозна процесия в Нух, организирана от Vishwa Hindu Parishad (VHP) и Bajrang Dal, две хиндуистки крайнодесни организации, свързани с управляващата Bharatiya Janata Party ( BJP), се превърна в насилие.

Според съобщения в медиите и жители на Нух, сблъсъци са последвали, след като някои мъже мюсюлмани са спрели религиозната процесия и са били хвърлени камъни по шествието.

Властите в Харяна разположиха допълнителни войски, наложиха комендантски час и спряха интернет след размириците. Но мерките не попречиха на индуските тълпи да атакуват мюсюлмански магазини, крайпътни заведения за хранене, имоти и места за поклонение в Гуруграм, както и в близките градове като Сохна, казаха жители.

Магазини в сектор 70A и сектор 66 на Gurugram бяха подпалени във вторник вечерта, докато членовете на Bajrang Dal проведоха митинг в град Бахадургарх в Харяна, викайки омразни лозунги като „Desh ke gaddaron ko, Goli maro salon ko“ („Застреляйте предателите“ на нашата страна”) – скандиране, което беше широко използвано от политиците на BJP срещу мюсюлманите по време на протестите срещу Закона за изменение на гражданството през 2019 г. и 2020 г.

Говорейки за насилието във вторник, комисарят на полицията в Гуруграм Кала Рамачандран каза пред Al Jazeera, че „някои павилиони са били повредени при палеж“.

„На пръв поглед [на първо впечатление] мъжете, които събрахме, не бяха свързани с никоя конкретна група. Разследването обаче все още тече“, каза тя.

Офисите на компании като Google и Deloitte се намират само на няколко километра от местата на насилие в Гуруграм, който получи прозвището „град на хилядолетието“ заради привличането на мултинационални корпорации и хостването на луксозни търговски центрове.

Вълненията в Хариана идват месец преди световните лидери да пристигнат в Ню Делхи за срещата на върха на Групата на 20 (G20). Премиерът Нарендра Моди не е коментирал насилието, което се случи ден след като служител по сигурността на железопътната линия уби един от колегите си и трима пътници мюсюлмани, в това, което мнозина смятат за престъпление от омраза.

През последните седмици Моди също беше критикуван, че мълчи за продължилото седмици етническо насилие, което избухна в североизточния щат Манипур, убивайки повече от 130 души и принуждавайки хиляди да живеят в лагери за помощ.

Главният министър на щата Хариана Манохар Лал Катар каза в сряда, че общо 116 души са били арестувани във връзка с насилието там.

„Конспираторите [зад сблъсъците в Нух] непрекъснато се идентифицират“, каза той пред репортери.

Катар, който е от BJP на Моди, не коментира убийството на имама. „Онези, които са признати за виновни, няма да бъдат пощадени. Ние сме ангажирани с безопасността на обществото“, каза той.

„Случи се в присъствието на полиция“

Но Шадаб Ануар, по-големият брат на убития имам Мохамад Саад, каза, че няма много вяра на властите, които бяха обвинени, че играят партизанска роля в неотдавнашното насилие между индуисти и мюсюлмани.

През 2020 г. полицията в Ню Делхи беше обвинена, че или не прави малко, или понякога се съобразява с насилие, което доведе до смъртта на 53 души, предимно мюсюлмани.

Ануар каза, че е говорил с брат си половин час преди убийството му. „Той ми се обади в 23:30 ч. и каза, че полицията е в джамията и че няма за какво да се тревожим“, каза той пред Al Jazeera.

Около 2:30 сутринта Ануар каза, че е научил за убийството. „Това се случи в присъствието на полиция“, твърди той, докато чакаше пред моргата, за да вземе тялото.

Полицията е арестувала четирима мъже индуси от близкото село Тигра за нападението срещу джамията.

„Нападателите се опитаха да отрежат главата му“, каза Ануар. „Има някои белези. Прострелян е, а по гърдите му има и следи от нож.”

Изявленията му не можаха да бъдат независимо проверени.

Имран Куреши, 43, който живее на 100 метра (328 фута) от джамията, каза, че е чул шест изстрела около 12:10 часа. „Пред джамията имаше тълпа от около 70 души, които крещяха лозунги. Уплаших се“, каза той, добавяйки, че планира да се премести в район с мюсюлманско мнозинство за безопасност.

Комисарят на полицията в Гуруграм Рамачандран каза пред Al Jazeera, че нападението е извършено от „въоръжена тълпа“.

„Сигурността е засилена около джамиите“, каза тя. „Срещнахме се с членове на двете общности и поискахме сдържаност и сътрудничество.“

През последните години членове на хиндуистки крайнодесни организации протестираха срещу мюсюлманите, предлагащи петъчни молитви на обществени места в Гуруграм. Властите отмениха разрешителните за повечето места за молитва, като джамията Анджуман Джама е едно от малкото останали места за поклонение в града.

Около месец преди да бъде убит, Саад публикува в социалните медии: „О, Аллах, моля те, направи Хиндустан [Индия] място, където индусите и мюсюлманите ядат от една чиния.”

Как се разви насилието в Сохна

В град Сохна, на близо 30 км (18,6 мили) южно от джамията Анджуман Джама, участък от магазини, принадлежащи на мюсюлмани на главния път на града, лежаха овъглени след насилието там на 31 юли.

Наблизо бяха изпочупени прозорци на домове, изгорени превозни средства и осеяни с камъни и тухли улици.

„Тълпата видя имената на таблата пред магазините и изгори само онези, които принадлежаха на мюсюлмани“, твърди Азад Хан, 47-годишен жител, чийто дом също беше замерян с камъни.

Жителите казаха, че хиндуистка дясна тълпа, въоръжена с пистолети и пръти, се е събрала в района, който е дом на около 200-250 мюсюлмански семейства, около 15:30 часа този ден.

„Те крещяха „Джай Шри Рам“ [здравейте, лорд Рам] и казваха „Джаб мулле кейт джайенге, Рам Рам чилайенге [Мюсюлманите ще бъдат избити в името на Рам]“, каза Хан пред Ал Джазира.

Джай Шри Рам се очертава като боен вик от хиндуистките крайнодесни групи, които бяха обвинени в линчуване на десетки мюсюлмани по подозрение за контрабанда на крави, откакто Моди дойде на власт през 2014 г.

„Имам пет сина, всички от които продаваха плодове на колички отсреща. Тълпата изгори количките им и открадна мангото, което току-що бяха донесли за продажба“, каза жителят Хамидан Бегум, на 60 години, добавяйки, че финансовите щети са на стойност стотици долари.

В сърцето на град Сохна джамията Шахи Джама също беше нападната.

Шамим Ахмед, 48-годишен, пазач на джамията, каза, че тълпа от 50-60 души е влязла с покрити лица, железни пръти и огнестрелни оръжия в ръце.

„Вкарах децата в стаята и я заключих отвътре. Изгасих светлината и просто продължих да държа вратата“, каза той.

Молитвената зала на джамията беше вандализирана и стъклата на прозорците бяха счупени, докато копия на Корана бяха хвърлени на пода.

Сухаил Ахмед, синът на Шамим, каза пред Ал Джазира, че е извикал за помощ членове на малцинствената сикхска общност, живееща наблизо.

„Веднага щом научихме за инцидента, се втурнахме към джамията. В това време тълпата стреля. Влязохме в джамията, за да защитим децата и семейството на имама. Тълпата избяга“, каза Аман Сингх, 21-годишен сикх.

Сингх твърди, че ако полицията е действала по-бързо, индуската тълпа нямаше да вандализира джамията. Там вече е разположен полицейски екип за охрана.

На около 500 метра (1640 фута) от джамията Шахи Джама две други джамии също са били опожарени от индуската тълпа през същата нощ, казаха жители.

„Единствената работа, която остава за мюсюлманските активисти в Индия, е да преброяват труповете, да събират средства за възстановяване на разрушени и опожарени къщи, да събират дарения за работа на тези, които са били ранени, и да молят полицията да подаде FIR [полицейски жалби ]“, каза Шарджил Усмани, мюсюлмански активист със седалище в Ню Делхи.

Мюсюлманите от Нух в страх

На около 25 км (15,5 мили) южно от Сохна, жителите на Нух казаха, че се страхуват, че може да станат мишена на неотдавнашното насилие между индуисти и мюсюлмани, което доведе до широко разпространени щети на имоти и превозни средства.

Пътищата в областта до голяма степен са пусти след събитията от 31 юли, като патрулират само полицейски джипове.

Жителите на село Мурадбас казаха, че полицията е арестувала около 17 мъже мюсюлмани във връзка с насилието.

Уакил Шейх, 49, каза, че двама от неговите племенници, Салим, 32, и Саджид, 26, са били арестувани при акция рано сутринта на 1 август.

„Те не ни позволиха да се срещнем с децата си“, каза той пред Al Jazeera.

Шейх каза, че и двамата му племенници са били у дома, когато е избухнало насилието. „Те нямат криминално минало“, каза той.

Жителите на съседното село Малаб споделиха подобни истории.

Шахид Хюсеин, 32, адвокат по професия, твърди, че полицията арестува млади мюсюлмански мъже и лъжливо ги обвинява в насилие.

„Днес бяха арестувани двама младежи от моето село. Всички са ужасени. Никой не напуска домовете си от страх да не бъде арестуван от полицията“, каза той.

„Те би трябвало да арестуват Мону Манесар, но вместо това те арестуват невинни мюсюлмани“, добави той, имайки предвид лидер на BD и бдител на крави, който беше обвинен в отвличане, линчуване и след това подпалване на двама мюсюлмани в Харяна през февруари .

Началникът на полицията Нух Варун Сингла не отговори на няколко искания за коментар от Ал Джазира по телефона и чрез текстово съобщение относно твърденията за произволни арести на мюсюлмани.

Общо 41 FIRs са регистрирани в различни полицейски управления, според полицията.

Кой е Мону Манесар?

Насилието в Нух избухна в отговор на слуховете за присъствието на Манесар в областта.

Видео, публикувано в социалните медии преди сблъсъците, показа как Манесар казва, че ще участва в „Shobha Yatra“ (шествие) в Нух и моли хората да се присъединят в огромен брой.

Но VHP, която хвърли тежестта си зад Манесар, отрече той да е присъствал на митинга на 31 юли.

„Мону [Манесар] не беше на ятрата, нито възнамеряваше да дойде и дори не пусна никакво видео изявление за тази ятра“, каза пред Ал Джазира Винод Бансал, национален говорител на VHP.

„Това е фалшива пропаганда“, каза той, описвайки я като опит на мюсюлманите „да подтикнат към насилие“.

Бансал каза, че VHP иска да организира шествието мирно и че нападението срещу участниците е било предварително планирано.

Около 60 коли и автобус, паркирани пред храма Налхар Махадев, разположен на около 7 км (4 мили) от град Нух, бяха изгорени от тълпа от 2000-2500 мюсюлмани на 31 юли. Дийпак Шарма, свещеникът в храма, каза Al Jazeera, че самият храм не е бил атакуван

Видеоклипове, публикувани онлайн преди и след атаката, показват членове на хиндуистки крайнодесни групи, които говорят на омраза срещу мюсюлманите.

„Меват е хиндуистка земя, винаги е била хиндуистка земя и винаги ще бъде хиндуистка земя“, се чува да казва Сурендра Джайн от VHP в един от видеоклиповете, отнасяйки се до доминирания от мюсюлманите Нух като Меват .

След насилието близо до храма лидерът на Bajrang Dal Neeraj Vats се включи на живо във Facebook, като каза на хората да се насочат към мюсюлманите в други части на щата. „Можете да ни нападнете в Нух, но живеете и в други градове“, каза той.

В сряда хиндуистки крайнодесни групи проведоха митинги в няколко части на столицата на Индия.

Местен законодател, представляващ Нух, Афтаб Ахмед, описа насилието в областта като провал от страна на властите да овладеят ситуацията.

„Апелираме към хората да пазят мир и да не обръщат внимание на слуховете. Положението е жалко. Никога не съм виждал такъв провал на администрацията и полицията”, каза Ахмед.

Обратно в Сохна, съседите на Бегум я посъветваха да напусне града за известно време, докато се възстанови спокойствието.

„Къде ще отида?“ тя попита. „Те ще дойдат за мюсюлманите навсякъде.“

Арбаб Али е независим репортер със седалище в Ню Делхи, Индия.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР