Кадър: Телевизия 7/8Финансови експерти дадоха мнение как ще се отрази

...
Кадър: Телевизия 7/8Финансови експерти дадоха мнение как ще се отрази
Коментари Харесай

Мика Зайкова: Фалити ще има. Няма какво да се заблуждаваме. България ще излиза бавно и мъчително от кризата

Кадър: Телевизия 7/8

Финансови специалисти дадоха мнение по какъв начин ще се отрази пандемията от ковид на България, и дали ще стигне до банкрути на предприятия.

Компаниите нямат оптимистични упования във връзка с приходите от продажби в страната и чужбина, сочи европейско изследване, извършено взаимно с Българската търговско-промишлена палата. Финансистите очакват  банкрути  на дребни и средни  предприятия  в резултат на  задължения те насъбрани покрай  рецесия та с  Ковид-19 , предаде , представен от dunavmost.com.

Като обезпокоително дефинира ситуацията в бранша на дребните и средни  предприятия  председателят на Националното съдружие на дребния и междинен бизнес Елеонора Негулова. По данни на Национален статистически институт микро предприятия та у нас са 80% от дребните и средни  предприятия .

ЕЛЕОНОРА НЕГУЛОВА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАЦИОНАЛНОТО СДРУЖЕНИЕ НА МАЛКИЯ И СРЕДЕН БИЗНЕС

“Имаше таргетирана поддръжка за сътрудниците от туристическия отрасъл, от автобусните транспорти, само че те засягат към 8-10% от  предприятия та. Другите 90% действително се избавят независимо. ”

Елеонара Негулова уточни, че е завършило набирането на планови оферти за помощ от 3 000 до 10 000 лв. - по процедурата „ Подкрепа на микро и малки  предприятия  за превъзмогване на икономическите последици от пандемията COVID-19 ". Според нея това е мярката, която действително може да подкрепи 240 000 микро предприятия .

ЕЛЕОНОРА НЕГУЛОВА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАЦИОНАЛНОТО СДРУЖЕНИЕ НА МАЛКИЯ И СРЕДЕН БИЗНЕС

“Първо би трябвало да подадете планово предложение. След това то да бъде оценено, по-късно контрактувано, което приказваме за небосвод от 3 до 5 месеца най-малко. Вторият вид – сканиране на опциите за достъп до финансиране по линия на банковото кредитиране или другите играчи, които оферират микрофинансиране – фондовете за микрофинансиране. Там при по-облекчени условия бихте могли да вземете заем. ”

Повече от 58 000 компании на европейско равнище са взели присъединяване в европейско изследване взаимно с БТПП. Около 1/3 от тях чакат приходите им от продажби да намалеят, а едвам 1/4 считат, че ще се усилят.

ЛЮБОМИР ЛЕВИЧАРОВ ИКОНОМИЧЕСКИ АНАЛИЗАТОР - БТПП

“Виждаме, че едно от главните усложнения за бизнеса през 2021 е в действителност и разноските за труд, които се усилват или, в случай че съпоставим с предходните години, има растеж от 12% във връзка с упованията им като те доближават 42% за компаниите като усложнение. Липсата на квалифицирана работна ръка спада като % с повече от 20%. ”

Не е изключено да се стигне и до  банкрути , предвиждат специалистите.

ЛЮБОМИР ЛЕВИЧАРОВ ИКОНОМИЧЕСКИ АНАЛИЗАТОР - БТПП

“Ако се постановат частични затваряния на обособени браншове, сигурно това ще докара до съществени усложнения и прекратяване на активността на избрани компании. Затова е належащо те да бъдат подкрепени. ”

МИКА ЗАЙКОВА  ФИНАНСОВ ЕКСПЕРТ

Фалити  ще има. Няма какво да се заблуждаваме.  България  ще излиза постепенно и трудно от  рецесия та. ”

Според финансовия експерт  Мика Зайкова  средства има, значимото е те да се употребяват вярно.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР