Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX Американската космическа

...
Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX Американската космическа
Коментари Харесай

УСПЕХ: Ракета Фалкън 9 изведе в орбита 10 военни спътника!

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit: SpaceX

Американската галактическа компания СпейсЕкс завърши сполучливо своята 22-ра орбитална задача за 2023 година, откакто ракета “Фалкън 9 ” излетя в 17:29 ч. българско време от космодрума Ванденберг в Калифорния. В орбита бяха изведени 10 военни спътника, както информационни, по този начин и такива за следене на изстрелванията на балистични ракети в целия свят, създадени от Агенцията за галактически разработки (SDA) на Съединени американски щати.

Полетът бе извършен след няколкодневно забавяне – в началото бе плануван за 30-ти март, само че единствено три секунди преди плануваното политане автоматизираните системи преустановиха предстартовата подготовка. Причината за казуса се оказа отклоняване от работата на един от моторите на първата степен на “Фалкън 9 ”.

Поради военния темперамент на задачата СпейсЕкс не ни сподели фрагменти от освобождението на спътниците в орбита, вместо това фокусът бе ориентиран върху връщането на първата степен, която е известна под сериен номер “B1075 ”. Това бе едвам второто изстрелване за нея, като преди е била употребена за изстрелването на партида “Старлинк ”. Днес тя още веднъж си свърши работата безупречно и на осмата минута след старта “B1075 ” извърши меко кацане върху наземната платформа LZ-4 наоколо до космодрума.

Видеозапис от днешния полет:

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР