Кадър Нова тв, архивПреди дни историкът Стефан Дечев излезе в

...
Кадър Нова тв, архивПреди дни историкът Стефан Дечев излезе в
Коментари Харесай

Кметът на Калофер: Няма да допусна да се поругават вековните традиции в града на Ботев

Кадър Нова тв, списък

Преди дни историкът Стефан Дечев излезе в Свободна Европа със публикация “Изобретената традиция ” по какъв начин хорото на Йордановден беше оповестено за многовековно ”, написа lifebg.net.

``
реклама

В материала си Дечев искрено омаловажава традициите в Калофер, цитира директорката на локалния музей, съгласно която мъжкото хоро се трансформира в акцент на 6 януари и измества рождението на Христо Ботев и честването в родния му град. Дечев акцентира, че не е правилно, че мъжкото хоро в река Тунджа се играе от незапомнени времена:

“Срещат и по-различни отзиви по отношение на датировката на този бит. Те се събират в едно – става дума за много по-ново събитие в града на поета и революционера.
 
Някои приказват за сложено начало към 80-те години на 20 в., други към началото на 90-те години, а трети даже отнасят появяването на ритуала едвам към новия 21 век.

И описанията на Йордановден от интервала сред двете международни войни приказват също само за образуване на водосвет. Дълги години и съгласно българската етнография Йордановден бе обвързван с мятане на кръста във водата и неговото изваждане. Нямаше и споменаване за някакво мъжко хоро. В предишното – освен в Калофер, само че и на множеството места в страната, празникът Богоявление е обвързван с вървене на реката, палене на свещи, стартиране на кръст, литургия и водосвет.

Въпреки тези обстоятелства обаче, през днешния ден центърът на празника към този момент е смислово преместен. В Калофер това изместване е от деня на Ботев към мъжкото хоро, а из страната от ден на ден изместването върви от самото Богоявление към копирания от Калофер обред. Шумотевицата, медийното наличие и други пристрастености стават водещи при отбелязването ”, споделя още историкът Стефан Дечев.

В тази връзка потърси коментар от кмета на Калофер Румен Стоянов, който е и един от основните уредници на празника в града на Ботев. Ето какво съобщи той: “Не познавам Стефан Дечев и  не желая да го познавам. Такива хора унищожават традициите в България и за това българщината изчезва, поради такива хора.

Като са толкоз загрижени, за какво беше отстранена част от творчеството на Христо Ботев от учебниците? Нито калоферци, нито гостите, идват в града единствено поради хорото. Напротив, вие всяка година присъствате и отразявате събитията, виждате по какъв начин на честването за Христо Ботев площадът е цялостен с родолюбиви българи. Аз съм горделив, че съм кмет точно на града на този популярен стихотворец и бунтовник.

Няма да позволи да се поругават вековните обичаи. Мъжкото хоро го има от епохи и ще го има. И то по никакъв метод не измества честванията във връзка рождението на Ботев ”, бе безапелационен Румен Стоянов. 

Кметът напомни, че през 2019 година за трети път хорото беше следено от емисари от ЮНЕСКО. Емисарите са на мнение, че хорото би трябвало да се играе единствено от калоферци, тъй като те са първоизточниците на неповторимата традиция. На това мнение е и кметът.

За това утре-на Богоявление, на развидиляване, локалните мъже, облечени в национални носи, с тъпани и гайди, ще нагазят първи в ледените води на Тунджа и първата ария, която ще изпеят, както повелява традицията, е “Залюбила е Василка ”. След това ще бъде хвърлен кръста, а който го улови, го дава на най-малкото дете, участник в ритуала. 

Румен Стоянов персонално ще води хорото. Пред той сподели още: “Добре пристигнали са всички посетители. Но дано първо калоферци изпълнят ритуала, а след това в реката да влязат и другите хора ”.

От дни всичките 700 места в хотели и къщи за посетители са резервирани за днешния и утрешния ден в Калофер. Места за нощувки няма и в околните Карлово, Сопот, Баня и Хисар. Днес в Калофер се събират хиляди от цялата страна. Те ще участват на мъжкото хоро в Тутджа и на честването във връзка годишнина от рождението на Христо Ботев. 
 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР