Кадър: Канал 3Това е доста крайна мярка. Предприети са действия

...
Кадър: Канал 3Това е доста крайна мярка. Предприети са действия
Коментари Харесай

Санкционират родители, които системно закъсняват да си вземат децата от занималня

Кадър: Канал 3

Това е много последна мярка. Предприети са дейности за излагане на мнение по този въпрос, поради медийния интерес, от предишния месец насам.  Първостепенна отговорност за развъждане на децата, носят родителите, надлежно в случай че не си вземат детето в избрания час, който е написан по устав, те носят и наказания, които са скрепени с санкции, сподели в предаването „ Денят онлайн ” по Канал 3, Стефка Илиева, основен контрольор „ Контрол по правата на детето ”, по отношение на информацията, че децата, които не се вземат в точния момент от занималня, ще бъдат карани в районното ръководство.

Конкретната причина, за този случай е, че едни родители, редовно си разрешават да закъсняват и заради тази причина на педагогичен съвет са взели решение, в учебното заведение да се предприеме тази последна мярка. Училището има настояща защита. Всички родители при започване на образователната година, биват запознавани с правилника на съответното образователно заведение. Щом са осведомени, значи те са дали единодушието си посредством автограф и знаят в какъв брой часа би трябвало да си доведат и вземат детето. По-скоро би трябвало да бъдат подхванати ограничения от страната на образователното заведение, в посока организация на дейностите и дейностите по този начин, че детето да бъде в библиотеката, или при дежурния преподавател. Всеки би трябвало да има отговорност към тези деца, сподели още тя.

От страна на Държавната организация за протекция на детето, през последните 5 години, са осъществени голям брой инспекции. 3 от тях бяха във връзка раждането от малолетни и малолетни и те се категоризират като деца в риск по смисъл на „ Закона за протекция на детето ”. В този ред на мисли от страна на организацията, след приключването на плановите инспекции, които бяха в дирекция „ Социално подкрепяне ”, направихме разбор, след който се работи в посока реинтеграция. Важно е да се знае от обществото, че всяко едно пълнолетно лице, което съжителства с дете под 18-годишна възраст, носи наказателна отговорност, безапелационна беше Стефка Илиева във връзка с малолетните родилки.

Милена Янкова, шеф „ Международна активност ” в „ Закрила на детето ”,каза по отношение на децата бежанци:

Към момента броя е доста дребен, спрямо сериозните 2015 и 2016 година. За предходната година, непридружените деца са били не повече от 50, което е доста малко спрямо предходните години.  Първо би трябвало да се каже, че без значение какъв генезис тези деца носят, те имат всички права като на нашите деца.  Щом са на територията на България, ние сме длъжни да осигурим тяхната сигурност, техният достъп до обучение, здраве и развиване.  Попринцип не сме дестинация по този начин да се каже, изобщо на този мигрантски поток. Ние сме в непрекъсната връзка със прилежащи на нас страни, примерно Словакия, Словения, където също не се задържат децата.  Тези хора търсят сигурност най-вече в западните страни.

За всяко едно дете, без значение съпроводено или не, от Агенцията за протекция на детето се получава сигнал, че това дете е на територията на България.  Тези деца са на възраст сред 15 и 18, най-вече момчета и са авансово пораснали, минали са през компликации. Не е толкоз елементарно да тръгнеш на 15 години самичък. От тези, които са останали у нас, най-вече са дошли със фамилии.  За предходната година, знаем, че са 70 деца и са записани в учебно заведение и върви тяхната интеграция.

 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР