кадър и видео: Нова твАко ние не увеличим процента на

...
кадър и видео: Нова твАко ние не увеличим процента на
Коментари Харесай

Кунчев: Ако не увеличим процента на ваксинираните, ще имаме много други проблеми, не само ходенето по заведения

кадър и видео: Нова тв

„ Ако ние не увеличим % на имунизираните, ще имаме доста други проблеми, освен ходенето по заведения. Ще имаме проблеми и с туристическия сезон, и с организирането на каквито и да е мероприятия. Все по-често ще бъдем третирани като страна, в която не е желателно да се върви ”, добави той.

„ Очевидно е, че сме в най-тежката фаза на четвъртата вълна. Ако не увеличим % на имунизираните, ще имаме доста други проблеми, освен ходенето по заведения. Ще имаме проблеми и с туристическия сезон, и с организирането на каквито и да е мероприятия. Все по-често ще бъдем третирани като страна, в която не е желателно да се върви ”, съобщи основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев в ефира на „ Събуди се ”.



„ Винаги, когато има изключителна заболеваемост, на каквато сме очевидци, е притеснително положението им. Нашата съществена цел е никой да не остане без нужната здравна помощ. До момента това не се е случило и нямам доверие да се случи. Следим натовареността на лечебните заведения, предходната седмица беше сред 70% и 90%. Това значи, че към момента има някакъв запас ”, уточни Кунчев.

Той акцентира, че въпреки всичко броят на новите случаи е висок – съвсем всеки ден се записват над 2000 случая. Забелязвало се и задържане на настанените в лечебни заведения, което е относително добър индикатор. Близо 5500 са всички настанени в лечебни заведения в страната, към 400 са тези в интензивни отделения.

„ Това е доста динамичен индикатор, подчинен и в кой етап се намира региона. 5 области са в тъмночервена зона, там е най-напрегнато. Не е нещо, с което към този момент не сме се сблъсквали. Това е четвърта вълна, продължава лимитиращ фактор да са хората, не постройките и леглата. С личния състав в действителност е мъчно ”, акцентира Кунчев.

Най-натоварено съгласно него е в столичните лечебни заведения, както и в Габрово, Видин, Монтана, Кюстендил, Перник.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР