Кадър ЕврокомЕдна от най-тежките битки за разкриване на евентуална корупция

...
Кадър ЕврокомЕдна от най-тежките битки за разкриване на евентуална корупция
Коментари Харесай

Министър Комитова при Люба Кулезич: За година и половина от всички 84 обекта е укрепено само срутището на пътя за Рилския манастир

Кадър Евроком

Една от най-тежките борби за откриване на възможна корупция ще бъде в Министерство на районното развиване и благоустройството.

Предстоят още разкрития за протичащото се в „ Автомагистрали “ и Агенция „ Пътна инфраструктура “ и сключваните контракти за създаване и ремонт на пътища и подсилване на свлачища. По-малката тематика са свлачищата, само че по-голямата са пътищата, тъй като там са раздадени 1,5 милиарда лева Това разяснява министърът на районното развиване и благоустройството Виолета Комитова в предаването „ Честно казано с Люба Кулезич " на телевизия Евроком.

Ето част от  разговора с министъра на районното развиване и благоустройството може да бъде забелязан на интернет страницата на 

Люба Кулезич: Здравейте госпожо Комитова, това е служебният министър на районното развиване проектант Виолета Комитова, на един изумително съответен декор за това, с което сте се заели, нали по този начин?

Виолета Комитова: Да, тъкмо по този начин.

Люба Кулезич: Не Ви ли е боязън, че тази кутия на Пандора съдържа прекомерно доста призраци и секрети и сенки, с които няма да имате време да се справите?

Виолета Комитова: Да, в действителност, по този начин е, времето не е задоволително да се разкрият всички сенки, само че в действителност ние сме се заели с началото на един развой, който с дребни стъпки да може да поправи някои неща, които успеем да установим във времето, за което сме назначени.

Люба Кулезич: Няма да Ви стигне обаче.

Виолета Комитова: Времето е извънредно незадоволително. Поели сме ангажимент да работим в духа на бистрота, професионализъм и честност и част от нашите дейности могат да бъдат обяснени с тези три думи: бистрота, честност и професионализъм. Разбира се, бистрота идва от това, че трябваше първо да се срещнем с това, което намираме в съответните министерства – аз в районното министерство, моите сътрудници в другите министерства трябваше да се срещнем с това, което се е случвало преди нас.

Люба Кулезич: Разбрахте ли къде отивате в действителност? Казват за вас, че би трябвало да имате смелостта на Жана д’Арк, с цел да разгледате всичко, което се е натрупало като завещание: АПИ и ТОЛ системата, инфраструктура, автомагистрали, ДНСК, надзора, държавния строителен контрол и още, и още, и още.

Виолета Комитова: Това е доста комплицирано министерство с доста функционалности. За него работят към 4000 индивида в доста структури, като стартираме Агенция по кадастъра, АПИ, „ Автомагистрали “, ДНСК – с нейните 28 териториални подразделения, с основната ни администрация, със службите, дирекциите, които имаме, други търговски сдружения. Това е една доста комплицирана конструкция, с доста хора, само че главната й задача е да се занимава с районното развиване на нашата страна и в този смисъл има директно отношение към така наречен капиталов развой – за хората, които не работят в нашата материя, това значи строителство – основаване на строителен артикул от концепцията до крайния артикул.

Люба Кулезич: Тоест във всяко едно отношение?

Виолета Комитова: Да, във всяко едно отношение.

Люба Кулезич: Инфраструктура?

Виолета Комитова: Точно по този начин.

Люба Кулезич: Сгради, саниране, бетониране и всичко, и всичко?

Виолета Комитова:  И всичко това е капиталов развой.

Люба Кулезич: А Вие за какво започнахте? Вчера дадохте първата си конференция, днеска Ви е първото телевизионно присъединяване.

Виолета Комитова: Да, благодаря Ви за поканата.

Люба Кулезич: Настоявах да дойдете, тъй като имам аз една остаряла болежка, обвързвана с АПИ и с ТОЛ системата поради ареста на Лиляна Деянова и Мартин Димитров, който стана таман тъй като алармираха за корупция в ТОЛ системата и желаеха оставки, само че Вие започнахте със свлачища и срутища, нещо като символичният облик на страната, за това ли?

Виолета Комитова: Не, истината е, че заради огромния публичен интерес, който се беше натрупал по тези въпроси, който датира от две Народни събрания – 44-ото и 45-ото Народно заседание, всички жители са чували за техните въпроси за така наречен предплатени заплащания по някакви си обекти. След това този интерес беше предизвикан от въпросите на Комисията Манолова, по-късно встъпихме в служебното държавно управление с голям брой въпроси.

Люба Кулезич: Тази за проверката на инспекция на ръководството на ГЕРБ.

Виолета Комитова: Да и най-после доста публицисти и медии се интересуваха от това и се наложи редом с многото задания, които би трябвало да изпълняваме в районното министерство да се заемем с една обща инспекция на нашето комерсиално сдружение „ Автомагистрали ” и на пътната организация АПИ. Пак споделям, това е предизвикано от огромния публичен интерес, в действителност, ние имаме още доста други задания да вършим, да вземем за пример, с ТОЛ системата не сме се занимавали, не сме й разглеждали същността в детайлности.

Люба Кулезич: В детайлности, в елементи?

ВК: Там е доста забавен резултатът, че ние сме вложили към 300 млн., имаме една година активност на ТОЛ системата, не сме наясно тя каква възвращаемост има, за какъв брой години ще се изплати, има ли потребност от разширение на мрежата, има ли потребност от спомагателни средства, ръководство и прочие.

Люба Кулезич: Има ли потребност от демонополизация на активността по продажба на винетки, концесионерът Капш, дали е задоволително правилен и по този начин нататък?

Виолета Комитова: Там е много комплициран въпросът, към момента ТОЛ системата не може да поеме таксите, които би трябвало да поема от транспортните средства. Все още е огромен делът на винетките такси, тъй че това е една цяла друга система от проблеми, която ще ми бъде належащо време, с цел да се срещна с нея, аз не съм работила в предходния си мандат по ТОЛ системата.

Люба Кулезич: Е, Вие сте доста фамозен проектант въпреки всичко, специализирали в Лондон, Англия, под дърво и камък.

Виолета Комитова: Да, по този начин е. Да, благодаря, аз съм академични учител и защото заплатите на университетските преподаватели са доста ниски, през целия си живот съм практикувала частна проектантска активност, планиране и строителство, заради което настоявам, че познавам капиталовия развой от А до Я, който е зависещ на един закон, да кажем, закон за устройство на територията, доста нормативни актове и наредби, свързани с него, само че главният закон е законът за устройство на територията. И тук, в министерството, с изненада открих, че този закон не се съблюдава.

Люба Кулезич: Ахаха.

Виолета Комитова: В какво се състои неспазването?

Люба Кулезич: Да.

Виолета Комитова: Всички естествени жители, вложители, които са тръгнали да строят от тоалетна в двора до къща или до някаква доста огромна постройка знаят, че преди да стартират да извършват строително-монтажните работи би трябвало да изготвят така наречен строителни бумаги. Това са всички документи, планове, чертежи, които обаче се съгласуват в съответните институции и най-сетне завършват с един документ, наименуван позволение за градеж. В него написа, че на вас ви се позволява да започнете строителния развой оттук насетне като спазвате други правила по време на строителството.

Люба Кулезич: И какво установихте?

Виолета Комитова: Установих, че доста планове, които са значими за страната, значими за страната и на доста висока стойност се построяват без позволение за градеж по смисъла на…

Люба Кулезич: Тоест незаконни…

Виолета Комитова: Да, това значи нелегално строителство…

Люба Кулезич: Ами, добър ден в този момент пък, добър вечер, положително утро…

Виолета Комитова: За страдание, това значи противозаконни градежи по смисъла на Закон за устройство на територията, закона за устройство на територията.

Люба Кулезич: И това е извънредно, това, което говорите е доста смущаващо.

Виолета Комитова: Изключително смущаващо, защото…

Люба Кулезич: Дори такива значими за икономиката…

Виолета Комитова: За страната обекти, споделям, не на частни вложители, защото…

Люба Кулезич: Дайте един пример…

Виолета Комитова: Например, да вземем за пример, последният тръбопровод, който беше построен, с цел да достави вода на жителите на Перник, цялото общество е осведомено с този тръбопровод.

Люба Кулезич: Да.

Виолета Комитова: Той и към днешна дата е противозаконен по смисъла на Закон за устройство на територията, тъй като няма позволение за градеж.

Люба Кулезич: Цялата дандания…

Виолета Комитова: Да, за към 20 милиона, примерно, за строително-монтажни работи…

Люба Кулезич: Пък и той не проработи тоя тръбопровод като хората…

Виолета Комитова: Така и не съм го посещавала, не съм осведомена в елементи, само че този тръбопровод беше построен в спешна конюнктура.

Люба Кулезич: Да.

Виолета Комитова: Той, може би беше единственото допустимо решение сега, в който в Перник, жителите на целия регион останаха без вода.

Люба Кулезич: Да, без вода…

Виолета Комитова: В този смисъл аз меко казано съм склонна да го приема, макар че по смисъла на Закон за устройство на територията това е противозаконен градеж. И сега се изготвят така наречен строителни бумаги, които са предоставени на две области – област София и област Перник, защото трасето на водопровода попада в две територии. Областният шеф на София е отстъпил правата си на регионалния шеф на Перник и през днешния ден цялата отговорност е съсредоточена в регионалния шеф на Перник да сътвори така наречен строителни книжа…

Люба Кулезич: След дъжд качулка…

Виолета Комитова: С позволение за градеж, след дъжд качулка, само че въпреки всичко това ще бъде добре, в случай че имаме най-малко някаква документи.

Люба Кулезич: А имаме ли други такива образци, да вземем за пример във вашите през вчерашния ден данни, които изнесохте за свлачищата и срутищата, май се следи почти същия циничен кръг.

Виолета Комитова: Да, там е същият развой, единствено че там е по-различно, защото при свлачищата нямаме почнал строителен развой.

Люба Кулезич: Какво нямаме?

Виолета Комитова: Не е почнало строителство.

Люба Кулезич: Е, по какъв начин не е?

Виолета Комитова: Само сме дали пари, само че не сме почнали нищо да вършим, т.е. ние там нямаме нелегално строителство.

Люба Кулезич: Там имаме.

Виолета Комитова: Това е доста забавен случай.

Люба Кулезич: Е това какъв проблем е? Това е нелегално прибиране на пари, това е публичен ресурс…

Виолета Комитова: Да, в този момент ще обясня. Вчера дадох конференция, в този момент може би не би трябвало доста да се дублирам, само че се случва по този начин, че нашата АПИ, нашата пътна организация, разпорежда на комерсиалното сдружение към Министерство на регионалното развитие „ Автомагистрали “, разтварям една скоба, съвсем към всички министерства има по няколко такива търговски сдружения като нашето и по тази причина когато се концентрира вниманието единствено върху „ Автомагистрали “, аз се усещам леко наранена, защото към другите сдружения не се демонстрира подобен интерес. Но да приказваме за нашето комерсиално сдружение..

Люба Кулезич: Но може би това е матрица някаква…

Виолета Комитова: Да, може би. Аз обръщам внимание, че съвсем всяко министерство има едно комерсиално сдружение като нашето…

Люба Кулезич: Което изпълнява…

Виолета Комитова: Сега споделям, не знам за другите, споделям нашето какво е. Така е устроена страната в момента…

Люба Кулезич: Което прибира пари без публични поръчки…

Виолета Комитова: Не споделям нищо за другите сдружения, а споделям, че има такава система –  търговските сдружения би трябвало да извършват задания на страната, да вземем за пример постанова ни се с „ Автомагистрали “ да чистим сняг, да строим пътища, държавни пътища, ние имаме потребност от такава компания. Държавна компания „ Автомагистрали “.

Люба Кулезич: Но…

Виолета Комитова: И, по този начин примерно, преди две години АПИ посредством пари, които са им отпуснати с министерско разпореждане целево единствено за свлачища, срутища и промяна на пътни настилки. По тези три тематики работим, отпускат с един договор… дават на „ Автомагистрали “ пари под формата на…с един контракт дават им 221 милиона лева…

Люба Кулезич: Един туптан, както се казва…

Виолета Комитова: На куп, един контракт, в който има разказани 84 свлачища, да ги назоваваме за по-кратко, тъй като те са свлачища, срутища и подсилване на пътни настилки, 84 обекта ги назоваваме, свлачище едно, обект едно, свлачище две, обект две и по този начин до 84. „ Автомагистрали “ получават тези пари въз основа на един контракт, една държавна организация АПИ има право да разпореди на своята комерсиална компания, която извършва такива действия, такава работа, да й укрепи свлачища, за 221 милиона…

Люба Кулезич: Да, но има ли такива укрепени за тези суми като се изключи прелестното свлачище на Рилския манастир, с което всички се занимавахме към този момент?

Виолета Комитова: Случва се по този начин, че „ Автомагистрали “ оттова нататък си събират, сортират, 25 компании и раздават 188 милиона от тези, които са получили на 25 компании да се занимават с тези 84 броя свлачища.

Люба Кулезич: Еее резултатът…

Виолета Комитова: Тяхната задача е по договорите им да изготвят планове за свлачищата, така наречен строителни бумаги, нямаме планове в този миг, да…

Люба Кулезич: Паричките са получени…

Виолета Комитова: Да, получени са, да, по този начин е. И като пристигна моментът за строителството да осигурим техника чартърен, това са предметът на договорите и да осигурим материали и произведения за бъдещото строителство. Нямаме строителни действия. Тези пари са единствено да изготвим строителни бумаги, да дадем някаква техника чартърен, когато почнем да оправяме свлачище хикс и да доставим материали.

Люба Кулезич: Толкова милиони…

Виолета Комитова: Така…

Люба Кулезич: За една…

Виолета Комитова: За 84 обекта на 25 компании.

Люба Кулезич: От нашите хора ли са тия компании или…

Виолета Комитова: Сега, за жалост, парите от министерското разпореждане, отделени от бюджета, те са на стойност към 450 милиона общо, тука единствено с половинките работим още, не сме дали другата половина от парите, дали сме почти половината от избраните от страната пари. Отиват в министерството, оттова в АПИ и оттова в „ Автомагистрали “. Дотук парите са обществен публичен запас. И когато постъпят в 25 компании за една нощ се трансформират в комерсиална загадка.

Люба Кулезич: А, те и комерсиална тайна…

Виолета Комитова: Да, те се трансформират в комерсиална загадка …

Люба Кулезич: Великолепно…

Виолета Комитова: По комерсиалния закон. Това го изискуем на нашите законотворци от Народното събрание. Това не съм го измислила аз, това е по комерсиалния закон.

Люба Кулезич: Това ли е схемата, проектант Комитова, по която, тъй като спрямо милиардите, за които се приказва, тия милиони към този момент се разглезихме всички, наподобяват нещо като…

Виолета Комитова: Дребна сума.

Люба Кулезич: Дребна сума, нали?

Виолета Комитова: Да, по този начин е.

Люба Кулезич: Става дума въпреки всичко за компании, които на зелено получават милиони.

Виолета Комитова: Точна по този начин е. И понеже…

Люба Кулезич: От които единствено един план е приключен.

Виолета Комитова: Да, единствено един, единствено да поясня, тези 188 милиона са дефинира, това са половината от парите за тези 84 свлачища. Имаме още толкоз да вземаме, само че договорите са със период две години от декември 2019 година до декември тази година, т.е. изтекла е година и половина и ние направихме една работна комисия в районното министерство и започнахме да ревизираме договорите. Какво е изпълнено по тях, хората може да са работили, предходна е година и половина. Поканихме компаниите, които са сключили тези договори…

Люба Кулезич: Те пристигнаха ли?

Виолета Комитова: Нито една компания не се отзова, за жалост.

Люба Кулезич: Нещо по този начин развиха го тоя табиет да не вървят на срещи…

Виолета Комитова: Да, нито една компания, писахме писма, аз чаках, че някоя от тези компании в действителност са полагали старания и са работили и не ми се искаше да върша тези конференции, преди да съм се видяла с компаниите. Там има хора, има работни заплати, има осигуровки, фамилии, това не е смешка работа. Но за жалост те не се появиха. И какво се получава. Започнахме да изпълняваме, да ревизираме осъществяването, и към днешна дата, година и половина е предходна, дублирам, декември изтичат тези контракти. След това нямат задължения, по този начин, тази година, след пет-шест месеца, и какво се е случило…

Люба Кулезич: И какво се случва?

Виолета Комитова: Каква работа, изпълнили сме едно свлачище на Рилски манастир, то се назовава срутище и то е коствало шест милиона…

Люба Кулезич: Шест милиона от 188.

Виолета Комитова: От 188 милиона шест милиона сме усвоили за нещо потребно за страната, има план, позволение за градеж, там всичко е перфектно…

Люба Кулезич: То пък се срути втори път…

Виолета Комитова: Сега не разясня тези елементи. Въпросът е, че имам един изпълнен обект. За останалите 84 обекта даже нямаме формирани бумаги, строителни бумаги.

Люба Кулезич: Добре де, като им изтече срокът на контракта, какво се случва с дадените пари?

Виолета Комитова: Зададохме въпросът: като изтече срокът на контракта, а нищо не сме създали към този миг. Отговорът на уволнените от мене към този момент началници беше, тъй като аз съм разговаряла с тях преди да се разделим с тях, споделиха, ще продължим договорите…

Люба Кулезич: С анекси?

Виолета Комитова: Да, само че в действителност ние имаме несъблюдение на договорите към днешна дата, нямам доверие до края на годината да наваксаме да осъществим, тъй като вижте по какъв начин ние вършим, по какъв начин наподобяват в нашите очи нещата. За две години от 188 милиона всичките тези компании вкупом са могли да построят градеж за шест милиона за една година и половина, в останалите шест месеца няма по какъв начин да изградят потенциал за 182 милиона.

Люба Кулезич: И е ясно и се разбира…

Виолета Комитова: Излиза, че няма по какъв начин да си изпълнят дилемите. Сега не желая да съм неприятен оракул, само че няма по какъв начин да се получи до края.

Люба Кулезич: Може ли тая страна, нашата обичана страна, да си вземе тия пари назад или анексът е решение за такива…

Виолета Комитова: Анексът ще се случи, откакто изтекат договорите към декември 2021 година. В момента не сме за анекс. Очакваме към момента компаниите да си изпълнят задачите…

Люба Кулезич: Но те не ви пристигнаха на оповестените срещи, вие очаквате…

Виолета Комитова: За страдание, аз не съм възлагала тези контракти, господин Беличев, който е началникът на „ Автомагистрали “. И по тази причина не можахме…Така или иначе…

Люба Кулезич: Между другото, разбрах проблема, Вие през вчерашния ден доста добре го обяснихте. Става ли дума в този момент от дребното време, в което сте там, и събитията и обстоятелствата Ви заливат освен Вас, само че и всички служебни министри шеметно.

Виолета Комитова: Да.

Люба Кулезич: Става ли ясно, че това е тип матрица, която може би в оптимален или по-минимален вид се ползва в други обстановки, такива, на разпределение на публични пари.

Виолета Комитова: Да, аз мисля, че това е модел, който се повтаря в доста случаи. Другата наша огромна болежка с комерсиалното ни сдружение „ Автомагистрали “ е за милиард и половина авансово раздадени пари по този метод за градеж на пътища. Сега Ви споделих, 188 милиона, авансово раздадени…

Люба Кулезич: Без публични поръчки?

Виолета Комитова: Да.

Люба Кулезич: Без търгове?

Виолета Комитова: Този въпрос също е много спорен.

Люба Кулезич: Аз видях, че е излязъл отчет на Сметната палата с днешна дата.

Виолета Комитова: Да, доста учудващо след конференцията ние получихме отчет на Сметната палата.

Люба Кулезич: По този мотив?

Виолета Комитова: По този мотив.

Люба Кулезич: „ Автомагистрали “?

Виолета Комитова: Точно по този начин. Аз даже не знаех, че Сметната палата работи по този въпрос и пет минути след моята конференция в министерството на 1 юни, през вчерашния ден, дойде отчетът на Сметната палата и с огромна изненада разбрах, че те са стигнали до същите констатации, а те са следните…

Люба Кулезич: Е, най-малко е една подадена ръка, по този начин да се каже, институционална...

Виолета Комитова: А те са следните. Търговското ни сдружение „ Автомагистрали “ за последните две години по информация от господин Беличев, от срещата ми с него, може да извършва строителни работи за към 100 милиона годишно, не е тъкмо това цифрата, само че с цел да го сметнем по-лесно, 100 милиона на година е потенциалът за тази компания. Представете си тази компания е получила милиард и петстотин хиляди предплатено, затова тя има пари за 10 години по 100 милиона за петнадесет години да си строи. Точно това е главната констатация на Сметната палата, че сдружението е получавало пари, за които няма потенциал да ги употребява.

Люба Кулезич: И написа там сред шеста и десета страница, това съумях, днеска и аз го получих, че четири милиарда са изхарчени по неразбираем метод. Това е просто изумително, четири милиарда, по неразбираем начин…

Виолета Комитова: Да, те са проверявали доста по-дълъг интервал, в доста по-голям обсег, с повече време са разполагали. Ние направихме една комисия от трима индивида и имахме три дни за тази инспекция. И продължаваме инспекцията.

Люба Кулезич: А след това си приказваме за петдесетте лв. на пенсионерите…

Виолета Комитова: Да, за съжаление…

Люба Кулезич: После си приказваме за гърмежите в системата на опазването на здравето, за дефицита на пари за просвета, но това е удивително…

Виолета Комитова: Да, за жалост, би трябвало да Ви кажа, в тази категория влизат и университетските заплати.

Люба Кулезич: И университетските заплати, и освен.

Виолета Комитова: Аз мога да кажа, че бях изненадана…

Люба Кулезич: Имате ли потенциал вие, като екип, най-малко една част от тия неясноти да ги анализирате, да ги проумеете. Четири милиарда по неразбираем метод.

Виолета Комитова: Ние към този момент разбрахме по какъв начин се случват нещата. По-малката тематика със свлачищата. Знаем и огромната тематика – с пътищата, за още по-голяма сума имаме и други тематики. Тук желая да отворя скобата, че тук става дума за целево раздадени пари от нашия бюджет – четиристотин и тридесет милиона за свлачища, четири и половина милиарда за пътища от националния бюджет, само че в нашата организация АПИ…

Люба Кулезич: Всичко е раздадено?

Виолета Комитова: Не всичко, половината, и в комерсиалното ни сдружение „ Автомагистрали “ се извършват доста други обекти, които са с европейско финансиране, голям брой пътища, кръстовища, други свлачища, връзки и по този начин нататък и по този начин нататък. Това е един голям лист от обекти, които ние в този къс мандат е невероятно да ги обследваме. Това е безусловно невероятно, тъй като ние сме един политически кабинет от десет-дванадесет индивида с доста задания и много ни е мъчно да се занимаваме и с такива инспекции вместо да гледаме другата работа на министерството.

Люба Кулезич: Ама вижте, получихте страховит отпор, апропо, вие освободихте шефовете на АПИ.

Виолета Комитова: Да, за жалост.

Люба Кулезич: И те започнаха мигновено да ругаят.

Виолета Комитова: Да.

Люба Кулезич: Да упрекват.

Виолета Комитова: Да.

Люба Кулезич: Между другото, благодаря ви, че освободихте тия хора, да забележим по какъв начин те наподобяват и по какъв начин приказват.

Виолета Комитова: Аз държа да отбележа, че аз не обичам да отстранявам хора. Това е известно от предходното ми присъединяване в служебно държавно управление. Аз обичам да работя с хората такива, каквито са, само че в тази ситуация се наложи поради тази обстановка, която установяваме, да се разделя с управлението на АПИ без малките екрани, без звук, без известия в медиите.

Люба Кулезич: Но те подвигнаха шум…

Виолета Комитова: По един заслужен метод, не желаех да унизявам хората, само че по-късно бях учудена по какъв начин цяла седмица вървят и се изясняват по всички малките екрани, чаках по-достойно държание. Аз не бях споделила нищо за тях, нито една дума.

Люба Кулезич: Но те споделиха, че Вие не сте се аргументирали, тоя Терзиев ли, по какъв начин му беше името…Терзийски.

Виолета Комитова: Да, аз на никое място не споделих нито една неприятна дума за тях, на никое място не излязох по медии, желаех да се разделим с достолепие и бях изумена по какъв начин цяла седмица се изясняват по малките екрани, заради което доста ме провокираха с вчерашната конференция да изясня, просто да поясня какво се е случвало в смален мащаб. Ние имаме и по-големи схеми, по-големи като пари, само че схемата е тази. Така че не знам дали това е скица, дали това е политика на изкуство на опциите, само че считам, че аз не бих управлявала моите си пари по този метод, нито никой от нашите фенове, и също по този начин смятам…

Люба Кулезич: Но това са нашите пари, проектант Комитова…

Виолета Комитова: Точна по този начин. Не е имало никаква неотложност да управляваме по този метод парите за разлика от Рилския тръбопровод. Там имаше незабавна обстановка, постановяваше се да дадем вода на хората…

Люба Кулезич: Пернишкият водопровод…

Виолета Комитова: Пернишкият тръбопровод, извинете, постановяваше се да строим без позволение за градеж, беше изключителна обстановката, това са две разнообразни обстановки.

Люба Кулезич: Добре, ясно.

Виолета Комитова: Там в действителност имаше потребност, а тука не е имало потребност от толкоз бързане.

Люба Кулезич: Сега, освен това състояние, прокуратурата, която нахлува в Министерство на вътрешните работи, в полицията, в националната полиция, с цел да предотврати инспекция..

Виолета Комитова: Да.

Люба Кулезич: Може би тука същото може да се случи.

Виолета Комитова: Не знам.

Люба Кулезич: За страдание.

Виолета Комитова: Да.

Люба Кулезич: За да предотврати започнатото разплитане на мрежата. Това е много рисково.

Виолета Комитова: Да, нямам визия какви са желанията на прокуратурата, само че ние от през вчерашния ден имаме Национална агенция за приходите, Националната организация по приходите, влезнала и прави финансова инспекция на „ Автомагистрали “ с всичките тези контракти, компании, подизпълнители и прочие, знаете, че Националната организация по приходите сама влиза във компаниите, когато тя пожелае, и прави данъчни проверки. Всички компании в България са подложени…

Люба Кулезич: Сама или когато й наредят, въпреки всичко, има го и този модел на задействане на Национална агенция за приходите, знаем го…

Виолета Комитова: Да, те правят тези инспекции, те ще могат да влязат в дълбочина, ще могат да прегледат безусловно всички елементи и ще открият, тъй като тука има доста пари, едни ДДС-та, има едни голям брой подизпълнители…

Люба Кулезич: Ще издържите ли? Нервите Ви ще устоят ли?

Виолета Комитова: За страдание, не знам дали ще ми устоят нервите, доста ми е тежко, когато следя такива обстановки в страната. Аз съм човек, който знае цената на парите, имам пенсионери с дребни пенсии, знам какви са заплатите на университетските преподаватели, ужасно ниски, особено за Университета по архитектура, строителство и геодезия, единствено една скоба, професорите в нашия университет получават по-малко пари от секретарките в районното министерство.

Люба Кулезич: Чудесно.

Виолета Комитова: Тоест…

Люба Кулезич: Това едно време за сервитьорите по времето на соца се говореше, че е неуместно богати хора да прислужват на небогати хора или да обслужват небогати хора, почти е същата история.

Виолета Комитова: Да, по този начин е. Така че ми е жалост, когато разгадавам такива схеми, въобще не съм щастлива, само че по този начин или другояче считам, че би трябвало някакви поучения да се извадят и една от поуките, считам, че комерсиалната загадка би трябвало да отпадне в идващото Народно заседание със закон за сдружения, които оперират даже с един лев публични пари.

Люба Кулезич: Това е от през вчерашния ден, Вие го предлагахте.

Виолета Комитова: Така, аз считам, че това би трябвало да се промени, не може за един ден милиони пари да стават комерсиална загадка, няма по какъв начин.

Люба Кулезич: Ама това е просто изумително. С вълшебната пръчица…

Виолета Комитова: Така. Също по този начин считам, че в държавни обекти, общински обекти, със закон би трябвало да се забрани да стартира строителство без да имат позволение за градеж.

Люба Кулезич: Чакайте да Ви запитвам в този момент и за други, тъй като времето отново напредва, събитията към този момент и на площада са прекомерно динамични.

Виолета Комитова: Да.

Люба Кулезич: Да не вземе господин Гешев да си подаде оставката, до момента в който ние с Вас си приказваме тук в светлината на разкритията на държавното управление на Съединени американски щати.

Виолета Комитова: Нямам визия.

Люба Кулезич: Кажете ми Вие сменихте управлението на Националния строителен надзор. Направихте го като сложихте на мястото на Иван Несторов, уволнения от Вас, един човек, който самичък си подаде оставката поради напън на Фандъкова върху него. Той беше началник на строителния контрол в общината, проектант Влади Калинов, той беше тук в това студио по проблема с противозаконната тераса на Пламен Георгиев, който през днешния ден е във Валенсия консул. Защо тъкмо този човек? Какво очаквате от него?

Виолета Комитова: Първо, проектант Влади Калинов съвсем целия си умишлен живот е изкарал в общинската администрация, а последните години преди да му бъде поискана оставката, беше шеф на строителния надзор на Столична община. Второ, аз познавам неговите качества и умения.

Люба Кулезич: Аз знам, че той е подобен.

Виолета Комитова: Той е извънредно дипломиран за работата, която би трябвало да се прави в Дирекцията за самостоятелен строителен надзор, тази работа не може да се повери на човек, който не е способен и не е квалифициран. И трето, за жалост, трябваше да се разделя с другия мой другар, проектант Иван Несторов.

Люба Кулезич: Приятел ли Ви беше?

Виолета Комитова: Да, доста огромен мой другар. Използвам студиото да благодаря на проектант Несторов, който целия си живот е посветил на държавната и общинската администрация.

Люба Кулезич: Но пък изгърмя около „ Златен век ”…

Виолета Комитова: Но за жалост, е съдействал на Столична община да спре небостъргача „ Златен век ” и по този начин…

Люба Кулезич: Под натиска на премиера Борисов, то към този момент стана напълно ясно…

Виолета Комитова: Така, не ми е ясно под какъв напън, само че по този начин или другояче тази глоба прекъсване беше анулирана от Върховния административен съд и това сложи ДНСК в доста унизителна позиция, че Дирекцията за самостоятелен строителен надзор е употребена като профилирана прокуратура в строителството. Някой подрежда, стопира градежа и по този начин по този метод тази дирекция може да спре безусловно всеки градеж. Това е безусловно погрешно деяние на дирекцията. Дирекцията може да установи нарушавания, би трябвало да дава периоди за премахване. В строителството се вършат доста неточности. Те са поправими обаче. Правим неточност, поправяме неточност.

Люба Кулезич: Алепу поправима неточност ли е?

Виолета Комитова: Много комплициран въпрос ми задавате.

Люба Кулезич: Ами ето министърът на околната среда и водите е наредил това нещо да бъде отстранено, тъй като няма нищо, никакви законови учредения там да има подпорна стена под формата на хотел. Какво ще каже ДНСК по случая?

Виолета Комитова: Този градеж сега го изследваме. Той е доста дълга история.

Люба Кулезич: Да, сагата я знаем всички.

Виолета Комитова: И на нас ни би трябвало време, доста хора употребяват този градеж с най-различни цели. Между другото, разтварям една скоба, че може да бъде спрян в действителност, само че би трябвало да бъде тестван, а в случай че всички документи са му изрядни, може и да не бъде спрян. Така че сега не сме готови по този въпрос. Ние работим по тази тематика и когато се сдобием с всички документи, ще можем да поднесем точната информация.

Люба Кулезич: Разбрах Ви, да не Ви притеснявам, остана от нашия диалог чувството, че Вие сте напипали една от схемите за прилапване на публичен запас. Останах с усещането, че сте подготвени да разглеждате въпросите с ТОЛ системата и какво се случва там.

Виолета Комитова: Да.

Люба Кулезич: Останах с усещането, че ДНСК занапред ще се занимава с някои от най-сложните случаи като така наречен подпорна стена.

Виолета Комитова: Да.

Люба Кулезич: Много работа имате.

Виолета Комитова: Много имаме, да, и още да Ви кажа се занимаваме и със „ Златен век ”.

Люба Кулезич: Е, какво му се занимавате със „ Златен век ”, той го пусна Върховният административен съд?

Виолета Комитова: Това не значи нищо.

Люба Кулезич: Как по този начин решение на съд не значи нищо?

Виолета Комитова: Върховният административен съд анулира единствено глоба прекъсване, наложена от ДНСК, той не се произнесе по главния проблем – годно ли е разрешението за градеж на небостъргача „ Златен век ”.

Люба Кулезич: Калинов сподели, че е годно, тъй като в тая смяна в закона, така наречен корекция „ Златен век ”, липсват преходни и заключителни разпореждания, които да кажат тъкмо по какъв начин със задна дата един подобен миг се валидира. Ясно е, че имате доста работа.

Виолета Комитова: Така е, само че тука желая да изясня, че историята със „ Златен век ” просто е мотивът да се разделя с проектант Иван Несторов, който цялостен живот работи в държавната и общинската администрация и му благодаря от името на всички сътрудници. Но тази история в действителност е забъркана в Столична община, тя не е ангажимент на ДНСК и с цел да се прикрият дейностите на Столична община, е била използвана…

Люба Кулезич: На основния проектант Здравко Здравков, на госпожа Фандъкова…

Виолета Комитова: Да, е била употребена Дирекцията за самостоятелен строителен надзор, тъй като има доказателства…

Люба Кулезич: Това е финалът…

Виолета Комитова: И обстоятелства, които демонстрират точни и поредни дейности, които толерират небостъргача до един миг …

Люба Кулезич: Да, той сподели и скица, проектант Калинов…

Виолета Комитова: Да, и като че ли всички са съгласни, че той има удължено позволение за градеж с десетгодишна отминалост, от което Столична община губи такса от петстотин и тридесет хиляди лв. и се лишава от тези пари към бюджета, имам доста доказателства за това и в това време трансферират уговорката на ДНСК, да спре градежа, да си измият ръцете…

Люба Кулезич: Измиват си ръцете, но госпожа Фандъкова го умее, това не значи обаче, че тя покрива термина чисти ръце. Благодаря Ви проектант Комитова, Вие сте човек, който като длъжностен министър на районното развиване имате честа да отворите кутията на Пандора в едно от най-сложните ресурсоемки министерства…

Виолета Комитова: Да, по този начин е, много е комплицирано.

Люба Кулезич: Така че Ви стискаме палци, бъдете смела!

Виолета Комитова: Благодаря Ви!

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР