Кадър БТВСдобият ли се с атомна бомба талибаните ще придобият

...
Кадър БТВСдобият ли се с атомна бомба талибаните ще придобият
Коментари Харесай

Талибаните могат да завладеят и Пакистан и да се сдобият с атомна бомба

Кадър БТВ

Сдобият ли се с атомна бомба талибаните ще придобият неимоверна мощност за завладяването на други нации и страни.

А това надалеч не наподобява невероятно. 

Липсата на опозиция в Афганистан без помощта на Съединени американски щати сподели, че напълно не е невероятно и някоя от прилежащите страни да бъде сполетяна от същата орис.

Месец и половина след рухването на Кабул талибаните изрично са заели мястото си отпред на Афганистан. В материал за френския вестник Le Figaro историкът и ислямолог Лина Мур Нехме наблюдава аргументите за идването им на власт и изяснява за какво съгласно нея опасността от талибаните тегне също и върху прилежащ Пакистан, съобщи news.bg.

През 1977 година военачалник Зия ул-Хак завзема властта в Пакистан и постанова шериатски санкции, в това число ликвидиране с камъни на прелюбодейци и изнасилени дами. А в съда две свидетелства от дами са равносилни на едно удостоверение от мъж. Превратът е проведен от деобанди мюсюлмани, които настояват, че преподават в ислямисткото учебно заведение в гр. Деобанд, Индия. От тази мисловна школа произлизат талибаните и таблигите, чиито джамии са развъдници на джихадисти. Таблигите са виновни за ислямизирането на обилни райони, в това число и във Франция. Именно на тях йорданският мафиот Абу Мусаб Заркауи дължи призванието си на джихадист, който го направи създател на ал- Кайда в Ирак, главното ядро ​​на ДАЕШ или Ислямска страна.

Деобандите умножиха медресетата в Пакистан, с цел да възпитат новото потомство съгласно техните хрумвания. Тези семинарни учебни заведения плащаха на родителите да им поверяват децата си. По -големите можеха да поемат до 10 000 деца. Бившият началник на Централно разузнавателно управление на САЩ Джеймс Улси написа, че тези медресета " учат децата да ненавиждат шиитите, евреите, християните и всеки, който считат за нечестивец. Нещата, които някои от имамите им споделят, изключително за шиитите, евреите, хомосексуалистите и вероотстъпниците, приканват всъщност за геноцид ". В същото време Зия помагаше на едно малцинство от джихадисти да дестабилизират тогавашния всемирски афганистански режим.

Между 1933 и 1973 година крал Мохамед Захир Шах напълва Афганистан с учебни заведения и го придвижва в актуалната епоха. Жените са освободени от носенето на бурка и възбраната за излизане. Захир трансформира конституционната монархия в парламентарна, позволява свободата на печата и опозиционните политически партии, в това число комунисти и ислямисти. По време на неговото ръководство Афганистан претърпява невиждан стопански и културен взрив. Но през 1973 година се подлaга на интервенция в Европа, където остава и да се възвръща. Братовчед му Мохамед Дауд Кан се възползва от опцията да го смъкна благодарение на комунистически офицери. Той отстранява монархията, постанова еднопартийната система и се афишира за държавен глава, началник на държавното управление, министър на външните работи и главнокомандващ на армията.

През 1978 година е свален на собствен ред от комунистически прелом, проведен от Нур Тараки, Бабрак Кармал и Хафизула Амин. Тараки беше държавен глава, а другите двама се редуваха като министър председатели. Новата власт започва стратегия за земеделска промяна, която слага на колене огромните земевладелци, които имат по -голямата част от страната. Властта се бори с лихварството и развъждането на опиати, не разрешава браковете на дребни девойки и ги включва наедно с момчетата в обширна стратегия за премахване на неграмотността.

Моллите, огромните земевладелци, търговците, лихварите и трафикантите на опиат се съюзяват, с цел да провеждат джихадистки протест благодарение на Зия.

Афганистанските джихадисти бяха противници и резединени, постоянно заети да се бият един против различен. Те не бяха харесвани, тъй като защитаваха ползите на герои, ненавиждани от хората. Така че те нямаха късмет. Освен в случай че американците не бяха създали за тях това, което направиха в Иран, когато през 1953 година Централно разузнавателно управление на САЩ смъкна известния министър председател Мохамед Мосадег, с цел да даде безспорна власт на шаха. Операцията е била осъществена толкоз добре, че в продължение на години международната преса говореше за импровизиран протест... до момента в който не се появи разкрит отчет на Централно разузнавателно управление на САЩ, който сподели, че този прелом е резултат от раздаването на подкупи и на агитация, включително дезинформационни брошури, направени в офисите на Централно разузнавателно управление на САЩ и разпръснати със аероплан.

Зия се обърна към американците за афганистанските джихадисти. Според Робърт Гейтс, някогашен началник на Централно разузнавателно управление на САЩ, Картър се е съгласил на 3 юли 1979 година да им окаже " помощ с пропагандата и други психически интервенции в Афганистан; основаването на канал, който им разрешава да изпращат известията си по радио до афганистанското население, употребявайки услугите на трети страни; и помощ за афганистанските въстаници, непосредствено или посредством други страни, под формата на парични средства или невоенни хранителни запаси ". Тази помощ скоро стана военна и включваше освен разпределянето на оръжия, само че и образователни лагери и построяването на укрепления като тези на Тора Бора. Американците заплатиха милиарди долари и убедиха саудитците да платят колкото тях.

Тази незаконна интервенция бързо дестабилизира режима. Тараки прикани Съветския съюз за помощ. Напразно. През септември Амин, който го смяташе за прекомерно слаб, го смъкна и го умъртви. И той се зае да потуши протеста на ислямистите посредством огромни арести и убийства. За да се опълчи на техните фетви, той сподели, че революцията от 1978 година е въодушевена от правилата на исляма и е спонсорирана от моллите от Джамиат ул-Улама Афганистан, които афишират за законно убийството на ислямисти в изискванията, в които се намира страната.

Афганистан обаче продължи да изпада в безпорядък. През декември руските войски минаха границата, убиха Амин и го замениха с Кармал. Тази инвазия разреши на афганистанските ислямисти да изтъргуват имиджа си на нетолерантни, подкрепяни от най -мразените хора в страната, за този на революционери (тъй като не се знаеше, че дължат известността си на американската активност и пари).

С помощта на Централно разузнавателно управление на САЩ и пакистанските секрети служби палестинският " брат мохамеданин " Абдулла Аззам основава Мактаб ал-Хадамат (МХ), световна мрежа за набиране и образование на доброволци за джихад в Афганистан. Неговият възпитаник Осама бин Ладен се причислява към него, а саудитското кралско семейство му отваря вратите на саудитските джамии, където проповядва, събира дарения и набира последователи. Богатите в Персийския залив му заплащат зекят (религиозен данък) за финансиране на афганистанския джихад.

Аззам и Бин Ладен водят война за джихад в Палестина и Афганистан, само че също по този начин и против всички съществуващи режими, като задачата им е да ги заменят с халифат. През 1989 година, когато Съветският съюз разгласи изтеглянето си от Афганистан, те взеха решение да не разпускат МХ, а да го употребяват в този световен джихад.

Създаването на ал-Кайда е първото разследване от американската помощ за афганистанските ислямисти. Второто е раждането на талибанското придвижване в деобандийските медресета, издигнати от Зия за децата на афганистанските бежанци.

Подобно на ал-Кайда, талибаните имат световни упоритости, защото от 1996 година, когато взеха властта в Афганистан, те назоваха своя водач " халиф " и " заповедник на правоверните ". Това значи, че един ден той ще принуди всички мюсюлмани по света да му се подчинят, както направи с афганистанците. Очевидно Бин Ладен е бил склонен, защото му е сътрудничел. В подмяна молла Омар го упълномощава да направи Афганистан светилището на ал- Кайда.

След атентатите на 11 септември 2001 година американците нападнаха Афганистан и унищожиха придвижването на талибаните, множеството от които избягаха в Пакистан. Там най-мощните деобанди издадоха фетви против армията си и благословиха терористите, които се биха с нея. И граничната провинция Хайбер Пахтунхва излезе на открит протест против пакистанската страна.

Тази провинция е голяма: 35 милиона поданици, множеството от които симпатизират на талибаните. Афганистан има искания към нея, защото в предишното е била афганистанска. Следователно не би било изненадващо новият афганистански режим да обмисли присъединението й, поради другарствата, които има там. Това анексиране би улеснило по-нататъшното анексиране на целия нежен Пакистан, който е втората най-многолюдна мюсюлманска страна в света. И който има атомна бомба.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР