Кадър: БТВПоложението е тежко. Доколко ще се справим с чумата

...
Кадър: БТВПоложението е тежко. Доколко ще се справим с чумата
Коментари Харесай

Става страшно в България! Чумата тръшка наред прасета. Министър Танева с горещ призив

Кадър: БТВ

Положението е тежко. Доколко ще се оправим с чумата по свинете зависи от действоята на всички нас. Не сме се провалили в тази обстановка, а в избрани области е можело да се положат повече старания за образование измежду хората. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред БТВ.

" Близо месец представители на научната общественост са на терен в Северна България за образования. Който е способен по тематиката за Африканска чума по свинете е на терен и съм признателна за това ", добави тя.

„ Заразата се движи по вектор към Източна Европа. Личните стопанства са най-уязвими, тъй като не са положени нужните ограничения за биосигурност. В Русия това заболяване не може да бъде изкоренено от 12 години. Заразата у нас е пристигнала от Румъния. 11 страни са наранени от 2012 година до в този момент – това са 7 година Във всяка страна, където е влезнал вирусът, той не е излязъл. Чехия е под контрол, тъй като е подхванала най-радикалните ограничения за изтребване на свинете в персоналните стопанства и дива свиня. Когато приказваме за превантивни ограничения се фокусираме върху стопанствата, където няма построени ограничения за биосигурност “, посочи Танева.

За всички това е една доста тежка обстановка, изрази схващане земеделският министър във връзка периодите за избиране на прасетата. „ Положителното на мярката е, че стопаните могат да оползотворят месото от животните, преди те да са умряли. България има потенциал и би трябвало единствено схващане, тъй че да се оправим по-бързо с вируса “.

В пазарджишкото село Юнаците хората се готвят за митинг. Стопаните отхвърлят да заколят прасетата си. Един от тях изясни, че има 10 свине, някои от тях били бременни. При това състояние не може да се употребява и месото. " Прасетата не са заболели, ние сме в равнинен регион и нямаме диви свине. Няма да заколим прасетата си измежду лято ", безапелационни са те.

Според локалния градоначалник, болестта е плъзнала, поради недобре опазената граница. " Малкият човек няма да заплаща за грешките на управляващите ", обявиха хората. " Защо се унищожават домашните свине, а не популацията на дивата свиня? ", питат се хората. Освен това, за какво не се ползват ограниченията, подхванати в Латвия за преодоляване на болестта?

В отговор земеделският министър съобщи, че ограничения се взимат: " Притеснява ме общата обстановка с заболяването по свинете. Два са главните източници на болестта - дива свиня и България не ползва най-стриктните ограничения, както е в Чехия. В Литва имат болест от 5 години. В момента в санитарните зони, в случай че има подхванати ограничения за биосигурност, прасетата няма да се убиват, само че ние нямаме такива. Това е риск от разпространяване на болестта и засягане на промишленото свиневъдство “.

„ През летните месеци е пикът на болестта. Това заболяване е извънредно заразно. За него няма лекуване, няма и ваксина. Единственият метод да ограничим вредите от болестта е да се унищожат прасетата в персоналните стопанства, защото в случай че се засегне промилшленото свиневъдство загубите за стопанската система ще са големи. Този бранш задоволява 50% от потреблението на свинско месо в страната. Личните стопанства едвам 3%. Освен това доста хора ще останат без работа “, предизвести Танева.

„ Когато спре болестта, мине интервалът, в който няма открити нови огнища, минало е обезпаразитяване, едвам тогава може да се спре с избиването на свине “, обясни министърът на земеделието и храните.

„ Стопаните, които не са записали животните си не могат да разчитат на европейска помощ. Въпреки това ние ще компенсираме стопаните, това обаче ще стане най-рано през есента. Ще продължим дейната връзка с хората. Инициаторите на митингите са хора, които нямат свине. Те са организирали и други недоволства “, заяви Десислава Танева.

Според ветеринарните управляващи, болестта в Русенско се е популяризирала от кланици, в които са колени домашни свине дружно с такива от свинекомплекси. Предвижването с коли също е асъдействало за това, разкри Танева.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК  0  0 12321 (преди 34 секунди) Рейтинг: 4866 | Одобрение: 2136 Както беше споделил др.Сталин - няма прасета-няма чума. А герберастка чума по кое време??? Напиши коментар Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР