Кадър: БТВАварията, заради която VI блок на АЕЦ Козлодуй беше

...
Кадър: БТВАварията, заради която VI блок на АЕЦ Козлодуй беше
Коментари Харесай

Георги Касчиев: Аварията в АЕЦ Козлодуй не е безобидна

Кадър: БТВ

Аварията, поради която VI блок на АЕЦ " Козлодуй " беше изключен в сряда, не е безобидна. Това разгласи Георги Касчиев, специалист по нуклеарна енергетика, пред бТВ.

Броят на сходни режими е стеснен за живота на един реактор, всеки подобен режим понижава живота на реактора, уточни той.

Георги Касчиев подлага на критика неналичието на информация за случая.

" Вчера имаше информация за прекъсването на блока на страницата на АЕЦ, само че нямаше никаква информация на страницата на Министерството на енергетиката и на Агенцията за нуклеарно контролиране. Това е извънредно неправилна политика, най-добре е специалистите да излязат и да обяснят ", прикани Касчиев.

Според него няма заплаха за хората след спешното прекъсване на АЕЦ " Козлодуй ". Подобни произшествия е имало през 2012, 2013, 2015 и 2017 години.

Фактът, че не е имало спомагателни отводи приказва, че оборудването се поддържа в добър режим и че експертите са се ориентирали къде е казусът, сподели Касчиев.

Той посочи още, че при сходни произшествия може да се демонстрират някои скрити отводи. Обърна внимание, че въпреки всичко случаят не е толкоз почтен, поради температурния потрес, който се получава.

" В таблетките с нуклеарното гориво температурата е 1200 градуса и поради температурната смяна може да зародят пукнатини, а тези таблетки задържат радиоактивните артикули, само че в такива условия може да излязат от тях и да се натрупат под обвивките, а от там да излязат в топлоносителя ", изясни Касчиев.

Той добави, че сходен вид произшествия са с стеснен брой за целия живот на реактора.

Мощностите на VI реактор на АЕЦ " Козлодуй " са възобновени на 87%, разгласи зам.-директорът на атомната централа Александър Николов.

Той уточни, че късо съединяване е причина за случая, който е в стандартната, а не в нуклеарната част на централата. Спирането поради проблем на това място се случва за първи път и са вероятни разнообразни аргументи за случилото се, сподели още Николов.

За случая в сряда първо съобщи Българската самостоятелна енергийна борса. В известието беше посочено, че прекъсването на шести блок е станало в 13:50 часа в сряда. Причината е изключване на турбогенератор 10 на ЯЕБ №6 от сработване на електрическа отбрана на генератора.

Шести блок на АЕЦ " Козлодуй " беше включен още веднъж в енергийната система на страната в 17:52 часа, оповестиха от централата.

Това е станало откакто са били отстранени са аргументите, довели до изключването на блока. Извършени са нужните инспекции, които удостоверяват, че всички системи и уреди на блока работят обикновено.

Пети блок на АЕЦ " Козлодуй " работи с цялостно натоварване на мощността.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР