кадър бТВ50 км стари изоставени мрежи извадиха рибарите край Варна.

...
кадър бТВ50 км стари изоставени мрежи извадиха рибарите край Варна.
Коментари Харесай

Рибарите край Варна извадиха от водата 50 км стари мрежи

кадър бТВ

50 км остарели изоставени мрежи извадиха риболовците край Варна. За половин година те извадиха над седем тона остарели мрежи, пластмасови и други битови боклуци, съобщи бТВ.

Кампанията, в която се включиха екипажите на 25 риболовни кораба, има за цел да ограничи така наречен " нереален лов на риба " – свободно реещите  се във водата остарели мрежи, които не престават да убиват риби и морски бозайници. На рибарското пристанище в квартал " Аспарухово “ риболовците описват, че от време на време се случва да изкарат от водата съвсем толкоз отпадъци, колкото и риба.

" Призрачният лов на риба " е измежду най-големите им проблеми. Изоставените риболовен мрежи се трансформират във все по-голяма опасност за екосистемите, освен в Черно море, а в международен мащаб. Стари котви, стълби, всевъзможни пластмасови предмети и даже битова техника. В мрежите на риболовците попадат всевъзможни боклуци, които постоянно ги принуждават да спрат активността си.

" Сизали, въжета. Днес в тази ситуация изкарахме четири шезлонга. Днес ни е най-слабият ден от риболова от декември месец ", споделя един от риболовците. Заедно с това риболовците са принудени да се конкурират и с така наречен " нереален лов на риба ". Най-често той е провокиран от изоставените мрежи на бракониери.  " Те не престават да работят година-година и половина, до момента в който легнат на самото дъно и се изпълнят с миди и водорасли. Дотогава работят и унищожават рибата. За това е доста значимо да ги изкарваме ", споделя капитанът на рибарски транспортен съд Емил Милев.

Кампанията " Най-ценният улов " стартира в деня на Черно море – 31 октомври. За половин година, паралелно с професионалната си активност, риболовците от северното Черноморие извадиха от морето голямо количество остарели изоставени мрежи.

" Обща дължина - 50 км. Представете си цялото разстояние от нос Емине до пристанище Варна да го заградим с тия мрежи, които в този момент сме ги махнали от морето ", споделя уредникът на акцията Георги Гавазов.

По-голямата част от отпадъците, извадени от риболовците през последната половин година, ще бъдат рециклирани.

Целта е акцията да се трансформира в непрекъсната самодейност, която да притегля от ден на ден съидейници, оповестява btv.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР