Кадър: БНТЗам.-външният министър и лидер на младежката организация на ГЕРБ

...
Кадър: БНТЗам.-външният министър и лидер на младежката организация на ГЕРБ
Коментари Харесай

Георг Георгиев, ГЕРБ: Радев иска да създаде хаос. Чия дата всъщност е 4 април?

Кадър: Българска национална телевизия

Зам.-външният министър и водач на младежката организация на ГЕРБ Георг Георгиев даде своя коментар за оповестената от президента Румен Радев дата за парламентарни избори - 4 април.

" 4 април не е никакъв проблем, само че не виждам разлика в двете дати 28 март и 4 април. По-важният въпрос е кой дръпна конците, натисна копчето, чия дата в действителност е 4 април и каква разлика прави тя със седмица по-рано. Ако си напомним някои изявления на президента, той искаше да прави избори още есента, а в този момент споделя " има време ". Има време, само че защо? За това фундаментално и метафизичен да променим концепцията на изборите в България и метода, по който те се организират. Предполагам, че не си е направил труда нито да прочете изборния кодекс, нито да се запознае малко с интернационалните актове. Но от 2012 година има едно решение на съда по правата на индивида в Страсбург, което точно пояснява решение предишно на българско държавно управление за въвеждане на промени в изборния кодекс по-малко от година преди датата на изборите. В момента президентът желае от нас това - да нарушим препоръките на Венецианската комисия, да сме в прорез с положителни практики, които идват да вземем за пример от съда по правата на индивида. Иска да сме в прорез с всичко това, което би могло да направи изборите транспарантно почтени и открити пред българските жители ", сподели Георгиев.

" Аз добре си давам сметка, че той трябваше по някакъв метод в четвъртата си година да оправдае това нищо правене, което се случи в президентската институция, само че в последна сметка това не може да се случва в един толкоз значим закон като изборния. Не може да се случва за сметка на изборното право на българските жители. Радев няма навика да мисли за всички български жители еднообразно. Това да чертае разграничителни линии, това да основава пропасти сред нас като българи, като народ е нещото, с което ние към този момент свикнахме. Макар да споделих, че 4 април е една добра дата, не мога тук да не изразя леката си паника от обстоятелството, че тази година на 4 април ще бъде католическия Великден, арменския Великден. Имаме немалки арменски и католически общности в България. Това е един от най-големите християнски празници. Не бива да забравяме, че българите ще гласоподават и в чужбина. Немалко от страните са и католически, в които Великден се чества тържествено. Това ще сътвори проблеми пред хората да упражняват правото си на глас. Няма по какъв начин да го е съобразил това президента. Но той е задължен тогава, когато се отмята от нещо, което самият той в началото е обявил, и след това безусловно безсмислено го сменя със седмица по-късно, да даде обяснението пред нас какво наложи тази смяна.

Гласуването по пощата - то би трябвало да се състои и в трети страни, би трябвало да имаме време за обезпечим този развой, да имаме време да го откоментираме с непознатите администрации, да го свържем с пощенските служби. Не можем да вършим каквото на президента му хрумне и където на него му хрумне. Не всички се въртят към нас и не всички са подготвени да се преценяват с нас. 90 % от света се намира в цялостен локдаун. А тук приказваме за едни безусловно самоцелни, пристигнали неразбираемо от къде, оферти за промени в изборното законодателство.

Президентът, търсейки тази своя индулгенция за своето безсмислие през последните 4 години, се пробва да сътвори един безпорядък, да насади възприятието и желанието в хората да не гласоподават, да ги отчужди от изборния развой и да компрометира неговата почтеност, с цел да може хората в последна сметка да бъдат разочаровани, което е върху тези, които провеждат след това изборите ", съобщи той.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР