Кадър БНТ и БулфотоИма ли източване на средства от програмата

...
Кадър БНТ и БулфотоИма ли източване на средства от програмата
Коментари Харесай

Манолова по БНТ: По 469 хиляди лева са отклонени от всеки саниран блок. Схемата е за 800 милиона лева

Кадър Българска национална телевизия и Булфото

Има ли източване на средства от програмата за саниране на блоковете?

Според Мая Манолова  " да " и то доста.

" За санирането човек може да онемее. Около 3 милиарда лева са отделени за над 2000 здания, като следва да се санират още. ", съобщи Мая Манолова по Българска национална телевизия

" Министър Аврамова си потегли от комисията, а предишния път съобщи, че няма връзка с програмата за саниране.

Връзка с тази стратегия обаче имат общините, регионалните управи, етажните собствености, Министерство на регионалното развитие и компаниите реализатори.

От три места по програмата се позволява приключване на средства:

Първо, публичната поръчка се разпорежда на база РЗП на постройка, а не на база количествени сметки. Така се надписва площ и се печелят пари. Освен това, се поставят 10 % непредвидени разноски, които не би трябвало да се начисляват, тъй като постройките имат механически паспорт.

Второ, заплаща се за подземните равнища на всеки от блоковете (мазета, отделения за парно и др.), без да са санирани.

И трето, заплаща се за към този момент сменена от притежателите дограма.

И по този начин от програмата се отклонявят от 28 % до 52 % на саниран блок!!

Само за един подобен блок отклонените средства са 469 хиляди лева от парите на данъкоплатците.

Узаконена скица за най-малко 800 млн. лв.. Тоест, близо един  милиард лв. източени средства от програмата за саниране.

Документите предаваме на прокуратурата и служебния министър ", заяви Мая Манолова, представена от 19 мин

За пет съвещания на Комисията по проверката направихме това, което 44-тият парламент не направи за цялостен мандат – осветихме корупцията. Случаите няма по какъв начин да бъдат заметени. Показа се какво се случва в бранша със земеделските производители. Там има един Иван, който е реализатор на поръчки от страна на съответния министър. Във всяко министерство има по един Иван, който извършва ролята на министъра и свежда инструкциите на властта до бизнеса.

Това съобщи ръководителят на Комисията по проверката в Народното събрание Мая Манолова пред Българска национална телевизия след последното осемчасово съвещание на комисията през вчерашния ден.

Омертата за безмълвие бе нарушена. Рекетираните предприемачи и останалите браншове ще проговорят, чакам лавина от сигнали. Примката към врата на бизнеса се разхлабва. Дадохме опция рекетираният бизнес да бъде чут в Народното събрание. А властта, в случай че искаше, можеше да пристигна и да опровергае, само че не пристигна, добави тя.

Манолова уточни, че изслушаните предприемачи в комисията са се обръщали и преди към Народното събрание и към други институции, в това число прокуратурата, само че реакция по сигналите им не е имало. Комисията по проверка съумя да върне доверието в Народното събрание. Хората повярваха на комисията, знак за което е, че тя беше залята от сигнали и за първи път предприемачи пристигнаха и описаха за рекета, натиска и изнудването. Централна роля за пречупването на недоверието към институциите имаше точно комисията, сподели тя.

ГЕРБ доста мъчително претърпяха този срив и бяха главен пакостник. Шпиц командата на ГЕРБ пречеше на работата на комисията посредством непрестанно монотонно говорене, психически напън над хората, пристигнали да приказват в комисията, съобщи Манолова.

Предаваме сигналите и случаите на българската прокуратура, европейската прокуратура, АДФИ, Комисия за защита на конкуренцията, КПКОНПИ, Сметната палата, както и на служебните министри. Тези предприемачи свидетелстваха и за търговия с въздействие. Г-н Ангелов, който бе поканен от ГЕРБ, описа за връзките си с премиера и по какъв начин е имал подпомагане за експорт, сподели още Манолова.

Тя акцентира, че упованието е служебният кабинет освен да провежда почтени избори, само че и да продължи работата на Комисията по проверката по подадените сигнали и да освети истината за ръководството на ГЕРБ.

По думите й задачата на комисията е била българските жители да схванат по какъв начин се харчат парите им, откакто в никакъв случай няма задоволително пари за пенсии, поддръжка за бизнеса, персонални асистенти, безвъзмездни детски градини.

Става дума за милиарди левове. Оказа се, че „ Автомагистрали “ играе ролята на каса, която преразпределя планове, дадени от АПИ, за близо 5 милиарда лева към избрани компании, без обществен конкурс. Програмата за саниране е за над 2 милиарда лева, а към 30 % от средствата се усвояват през схеми. Балкански поток е за 3 милиарда лева и има анекси към съществени контракт, изясни Манолова.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР