Кадър: БНТ, архивИзвестен адмирал от САЩ постави на място Доналд

...
Кадър: БНТ, архивИзвестен адмирал от САЩ постави на място Доналд
Коментари Харесай

Адмирал за уволненията в Белия дом: Тръмп обезглави оперативното ни ръководство на Пентагона

Кадър: Българска национална телевизия, списък

Известен адмирал от Съединени американски щати сложи на място Доналд Тръмп след четирите уволнения в Белия дом.

През последните няколко дни президентът  Тръмп уволни четирима от висшите чиновници в Пентагона  - министъра на защитата Марк Еспър, заместник-министъра на защитата за политиката (по създание основният действен ръководител), заместник-министърът на защитата за разузнаването (високопоставен пенсионер с 3 звезди, ВМС адмирал) и началника на щаба на министъра на защитата (една от най-мощните позиции в Пентагона). По създание той " обезглави " нашето оперативно гражданско управление   на Пентагон а, написа за TIME  адмирал Джеймс Ставридис , 16-ият висш главнокомандващ на НАТО в Европа и действен началник в The Carlyle Group, написа

Вероятно вече  потриват ръце и се поздравяват от Пекин до Москва и Каракас . Изглежда това е  възмездие против екип, който Тръмп счита, че не го е подкрепил  в навечерието на изборите. На тяхно място  той е сложил значително незнайна група политически лакеи, които нямат нито статута, нито опита  да се заемат с тези задания - всяка от които е  жизненоважен за националната ни сигурност .

Някои американци може п росто да си кажат: " О, това е просто Тръмп , който се държи като Тръмп ". Но след като  служих години като старши боен асистент на министъра на защитата  като тризвезден вицеадмирал, мога да ви уверя, че  това има значение . Тези ходове  доста понижават националната ни сигурност  през идващите няколко месеца, до момента в който новата администрация на Байдън не поеме кормилото. Защо това има толкоз огромно значение?

Нека стартираме тактически . Всяка седмица министърът на защитата преглежда " книга за заповеди ". Това са самостоятелните  заповеди за разполагане, които задействат американските сили по целия свят . Само секретарят (различен от Главнокомандващия) има пълномощието да прави тези разполагания и те  могат да варират от дребни войски от кучета K-9 до огромни атакуващи бойни групи на самолетоносачи . Секретарят към този момент е уведомил за всичко преди малко уволнените оперативни и разследващи ръководители.

Когато организирах тези срещи за секретар Ръмсфелд (много придирчив ръководител),  техният принос бе решителен за вземането на верните решения . (Основният провеждащ брифингите по това време бе полковник Марк Мили, в този момент военачалник и ръководителят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на Съединени американски щати.)  С неочакваното предопределение на некомпетентен секретар , чийто боен опит приключи на равнище О-6 и бе извънредно тясно фокусиран върху специфични интервенции, тези брифинги стават още по-важни, така като  той няма същия опит  като предходните хора на тази позиция. С  еднообразно неопитни и неквалифицирани хора на другите висши постове , това ще е евентуално  опасна обстановка, никой не знае задоволително .

На равнище световни интервенции това е изключително рисково  за нашата сигурност. Това е  равнището, на което министърът на защитата взема решения  въз основа на рекомендации на бойните командири по целия свят. Бях подобен командващ повече от седем години (в южното командване на Съединени американски щати, а по-късно в европейското командване на САЩ). Когато рекомендациите ми отидоха при секретаря за това по какъв начин да се движат силите и да се организират интервенции в моя спектакъл на военни дейности, той получаваше съвет от тези високопоставени цивилни.  В Пентагона в този момент няма никой с задоволително опит и статут, който да посъветва секретаря, който самият няма визия на оперативно равнище , която е от значително значение за тази работа.

И  най-после, на най-високото стратегическо равнище нашите нуклеарни сили са по-малко сигурни  с тези неочаквани промени. Ядреният " тим ", който носи кодовете за активиране на стратегическите нуклеарни сили  (нашите подводници с балистични ракети, междуконтинентални ракети в силози и стратегически бомбардировачи с огромен обсег),  не е нещо, което би трябвало да се приема безгрижно . За да бъде квалифициран да вземе нужните решения за задействане на пуск,  ръководството трябва  да бъде задълбочено инструктирано, да организира на практика извършения, да привиква със словесните протоколи и  да схваща надълбоко механизмите на стратегическите процеси на Страшния съд . Секретарят Ръмсфелд и неговият екип практикуваха такива тренировки постоянно и усърдно.

Това,  което " нормално " се случва при промяна на администрациите, е, че " новият екип " на Пентагона  от идната администрация  идва в Пентагона и стартира дълъг развой на брифинги за разузнаването ; основаване на безпроблемно  предаване на тактически, оперативни и стратегически проекти  и е подготвен в първия ден за всичко, което се случва  в бурния интернационален свят .

Преживях няколко такива промени на високо равнище в Пентагона и  винаги се усещах удобно, че каквито и да са политическите разлики на двете страни, ние бяхме подготвени като нация  да възпираме съперниците си и при нужда да им отговорим.

Това ще бъде  невероятно при настоящия сюжет , преди всичко и най-важното, защото  новият екип на Тръмп безусловно има доста малко за шерване , защото е на работното си място от няколко дни или седмици досега на прехода. Всичко това  се усложнява от отхвърли на администрацията на Тръмп да разреши естественото протичане на прехода . Обявен е екипът на Байдън за Пентагона, само че му е казано да не стартира. Това е  неправилно, за което и да е от министерствата, само че в тази ситуация с Пентагона явно е рисково  за националната ни сигурност.

Добрата вест е, че нашите професионалните военни ще останат съсредоточени върху работата си  и са  подготвени да се изправят против света . Нашите бойци, моряци, летци и морски пехотинци са  на патрули от Кабул до Южнокитайско море .

Нашите  бойни командири работят с нашите съдружници  на районно равнище и  алармират на съперниците ни, че би било неточност да се опитат да се възползват от очевидния хаос в управителните равнища  на Министерството на защитата. Но това равнище на нервност и настървение при провеждането на " клането върху управителния пръстен на Пентагона " нанася действителна щета на националната сигурност. Твърде късно е да се върнат преди малко уволнените опитни чиновници, само че най-малко би трябвало да стартираме процеса на брифинги.  Ние сме в заплаха , приключва адмирал Ставридис.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР